Η Άνδρος είναι μια μικρογραφία της Ελλάδας, έχει ψηλά βουνά, πολλές χαράδρες, μικρά ποτάμια, κοιλάδες φυτεμένες με αμπέλια, τρεχούμενα νερά, κυπαρίσσια, βελανιδιές, οπωροφόρα δέντρα, ελιές, ιαματικές πηγές. Το νησί έχει πλούσιες γεωγραφικές αντιθέσεις και συνδυάζει το ξερό κυκλαδίτικο τοπίο με την πλούσια βλάστηση και τα άφθονα νερά.

 Η Άνδρος διαθέτει ένα πλούσιο δίκτυο μονοπατιών, σε αρκετές περιπτώσεις λιθόστρωτο. Το δίκτυο αυτό, συνέδεε τους οικισμούς μεταξύ τους, με τόπους λατρείας και με τα λιμάνια του νησιού. Σήμερα διαθέτει ένα ιδιαίτερα εκτεταμένο δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών που υπολογίζεται να ξεπερνά τα 300 χλμ σε μήκος. Το προσβάσιμο δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών ανέρχεται σήμερα σε 150 χλμ. περίπου.

Η Άνδρος είναι ένα ξεχωριστό νησί των Κυκλάδων με αφθονία υδάτινών αποθεμάτων, ορεινό χαρακτήρα, έντονο ανάγλυφο και εξαιρετικά ποικίλο τοπίο. Μικρά δάση, εύφορες κοιλάδες, πολυάριθμες παραλίες, ρεματιές συνεχούς ροής, καταρράκτες και πηγές σχεδόν σε κάθε πλαγιά και κοιλάδα. Η συνεχής ανθρώπινη παρουσία άφησε σημάδια ορατά ακόμη και στις πιο απόκρημνες πλαγιές του νησιού, διαμορφώνοντας με βασικό υλικό την πέτρα, ένα τοπίο σε μεγάλο βαθμό χειροποίητο. Η ποικιλία της αγροτικής αρχιτεκτονικής εντυπωσιάζει, ξερολιθιές, αναβαθμίδες, λιοτρίβια, και αλώνια. Πάνω από 200 καταγεγραμμένοι νερόμυλοι, 69 ανεμόμυλοι, γεφύρια αρκετά εκ των οποίων τοξωτά και εκατοντάδες ξωκλήσια βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο το νησί.

Αναλυτικό πρόγραμμα:

Πέμπτη 2 Ιουλίου

Αναχώρηση στις 09:00 από την πλατεία  Καραΐσκάκη. Άφιξη στην Ραφήνα το μεσημέρι και με το πλοίο των 16:30 αναχωρούμε για Άνδρο.
Γύρω στις 18:30 φτάνουμε στο νησί και αμέσως πηγαίνουμε στο  Sariza Spring Hotel 3*  -  τακτοποίηση στα δωμάτια μας. Στις 20:30 αναχώρηση για την χώρα ( 6 χλμ. ) ελεύθερο πρόγραμμα.

Παρασκευή 3 Ιουλίου

Δημιουργία δυο ομάδων. Η μία με ελεύθερο πρόγραμμα και η άλλη, η ορειβατική ομάδα, θα ακολουθήσει το ορειβατικό μονοπάτι Νο 1 με αφετηρία την Χώρα και στην συνέχεια  Υψηλού – Μεσαθούρι – Λαμυρα – Μενήτες – Μεσαριά – Μονή Παναχράντου. Απόσταση 11,5 χλμ και διάρκεια διαδρομής  4:30 ώρες.
Το απόγευμα  όσοι θέλουν μπορούν να κάνουν άλλη μια μικρή διαδρομή μισής ώρας και να επισκεφθούν την παραλία Ζοργκού και το σπήλαιο Τρύπες ( 1,1 χλμ. )

Σάββατο 4  Ιουλίου

Ξανά  δημιουργία δυο ομάδων. Η μία θα κινηθεί αυτόνομα στην περιοχή με ελευθερία προγράμματος και η άλλη θα ακολουθήσει το ορειβατικό μονοπάτι ( 2 – 2 α ) από την Χώρα μέσω Αποικίας – Κατακαλαίοι στην Βουρκωτή. Στην διάρκεια της διαδρομής θα υπάρξει και παράκαμψη για τους καταρράκτες της Πυθάρας . Απόσταση 7,8 χλμ και διάρκεια διαδρομής περίπου 3 ώρες.
Όσοι  ορειβάτες επιθυμούν, μπορούν να επιστρέψουν από το ίδιο μονοπάτι προς την Χώρα ανεβάζοντας έτσι τον βαθμό δυσκολίας.
Το μεσημέρι  φαγητό σε ταβέρνα της περιοχής και επιστροφή στο ξενοδοχείο. Ξεκούραση και το απόγευμα ελεύθερο πρόγραμμα με κολύμπι ή επίσκεψη στην Χώρα .

Κυριακή 5 Ιουλίου

Την τελευταία ημέρα της εξόρμησής μας θα υπάρξει μια μόνο ομάδα και το πρόγραμμά της περιλαμβάνει επισκέψεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος όπως επίσκεψη στα Μουσεία της περιοχής. Στόχος μας να επισκεφτούμε το Μουσείο Ελιάς Κυκλάδων , Σύγχρονής Τέχνης Γουλανδρή, Αρχαιολογικά Μουσεία Άνδρου και Παλαιόπολης όπως και το Ναυτικό Μουσείο. Βέβαια εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι πιθανότατα κάποια από τα παραπάνω μουσεία, λόγο Κορονοϊού , να μην έχουν επανέλθει σε λειτουργία .Μεσημέρι φαγητό  σε ταβέρνα της περιοχής και αναχώρηση για λιμάνι. Με το πλοίο των 14:45 ταξιδεύουμε για Ραφήνα , όπου γύρω στις 17:00 θα είμαστε εκεί. Στην συνέχεια αναχωρούμε για Άρτα και άφιξη  γύρω στις  23:00 .

Τέλος εξόρμησης

    • Το πρόγραμμα ανάλογα με τις συνθήκες που μπορεί  να υπάρξουν  ενδέχεται να τροποποιηθεί !

    • Όλα τα μέλη της ομάδας θα πρεπει να φέρουν ατομικά είδη  προστασίας κατά της μετάδοσης  του Κορονοϊου !

Αρχηγός: Λεωνίδας Σπαής (τηλ. 6944974151)

Τιμή: 180Ε για τα μέλη, 190Ε για τα μη μέλη

Δικαίωμα συμμετοχής στην εξόρμηση έχουν τα μέλη του συλλόγου καθώς και δόκιμα μέλη. Ως δόκιμα μέλη έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε τρεις (3) εξορμήσεις και στη συνέχεια θα πρέπει να εγγράφονται ως μέλη.

Πληροφορίες για τον απαραίτητο εξοπλισμό μπορείτε να βρείτε εδώ.

Για τη συμμετοχή στην εξόρμηση είναι απαραίτητη η επικοινωνία με τον αρχηγό και η φυσική παρουσία στο γραφείο του συλλόγου.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο 26810-28030 κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 9 με 10 το απόγευμα ή ελάτε τις ίδιες ώρες στο γραφείο του συλλόγου Αμβρακίας 38 στην Άρτα.