Η πορεία μας ξεκινάει στις 6:30 το πρωί από το χωρίο Άνω Κλειδωνιά, στο οποίο έχουμε διανυκτερεύσει με σκηνές. Έχοντας ήδη απολαύσει το πρωινό μας καφεδάκι στον τοπικό ξενώνα ακολουθούμε τον δασικό δρόμο που αρχίζει από την πλατεία του χωρίου (900 μ.).

 Αν και κινούμαστε σε χωματόδρομο περνάμε μέσα από όμορφο δάσος κωνοφόρων και δεν παραλείπουμε να μαζέψουμε εποχικά μανιτάρια που λόγω των συχνών  βροχών είναι αρκετά. Έχουμε φτάσει πλέον σε διάσελο (1.430 μ.) στο οποίο έχει κάποιος την δυνατότητα να ανέβει σύντομα στην κορυφή Κούλα. Λίγο πιο πάνω προς τα ανατολικά εντοπίζουμε την είσοδο του μονοπατιού, χωρίς σήμανση, δυσδιάκριτη λόγω βλάστησης. Από εδώ ξεκινάει πλέον η τραβέρσα του Λάπατου. Ευχάριστη έκπληξη οι αγριοφράουλες που είναι παντού αυτήν την εποχή και προκαλούν συχνές στάσεις.

ΑγριοφράουλεςΟ κάμπος της Κόνιτσας

Στο μέσο περίπου της διαδρομής συναντάμε το μοναδικό ρυάκι και λάστιχο με πόσιμο νερό ακριβώς πριν την στάνη, στην οποία υπάρχει οροπέδιο κατάλληλο και για κατασκήνωση. Από εδώ και στο εξής έχουμε συνεχή θεά προς τον κάμπο της Κόνιτσας και ποταμό Αώο καθώς τον βλέπουμε να εισέρχεται έως τα βάθη της Αλβανίας. Μέτα από αρκετή ώρα βρίσκοντας άλλα και χάνοντας σε σημεία το μονοπάτι, λόγω της πυκνής και πλούσιας βλάστησης, φτάνουμε στην είσοδο της σκάλας Φαρμάκη. Στην ουσία πρόκειται για μια ρεματιά, εντυπωσιακή αλλά όχι ιδιαίτερης δυσκολίας. Στη σκάλα συναντάμε συνορειβάτες, οι οποίοι μας πληροφορούν ότι υπάρχει κατέβασμα και από την στάνη, σκάλα Καψάλα (επόμενος στόχος) στο πεδίο βολής της Κόνιτσας.

Αφού έχουμε αφήσει πίσω μας τη σκάλα και έχοντας περάσει ένα λιβάδι γεμάτο Lillium martagon, χαρακτηριστικό της περιοχής, συνεχίζουμε έως ότου διασταυρώσουμε το κατέβασμα από το μονοπάτι, Σύρμα Κερασιάς που ξεκινάει από το πεδίο βολής της Κονίτσης και φτάνει έως τη Λάκα Τσουμάνη, το οποίο ακολουθούμε κατηφορικώς. Μέτα από δυο ώρες και εννιάμισι συνολικά από όταν ξεκινήσαμε ολοκληρώνουμε ευχαριστημένοι και γεμάτοι όμορφες εικόνες μια ακόμα εξόρμηση στην Τύμφη.

Στο λιβάδι με τα Lilium martagon