Σάββατο μεσημέρι, και τα μέλη του συλλόγου ξεκινούν με προορισμό το Πληκάτι. Μετά από περίπου τρεις ώρες έχουμε ήδη φτάσει στο χωριό· αφού στήσαμε τις σκηνές, μαζευτήκαμε σε ένα μαγαζί του χωριού, στο οποίο καθήσαμε ανταλλάσσοντας απόψεις και περνώντας ευχάριστα τον χρόνο μας. Κάπως έτσι, λίγες ώρες μετά, ολοκληρώθηκε η πρώτη από τις δύο ημέρες της εκδρομής μας.

Η άνοιξη είναι μια από τις πιο όμορφες εποχές για να απολαύσει κανείς την ορειβασία και πόσο μάλιστα στο Γράμμο που εκτός από την πανοραμική θέα στα επιβλητικά ορεινά συγκροτήματα ενθουσιάζει τον πεζοπόρο με τις εναλλαγές εικόνας και φυσικού τοπίου. 

Η διαδρομή μας ξεκινάει από το Πληκάτι και κινούμαστε σε αρκετά ανηφορικό μονοπάτι το οποίο θα μας οδηγήσει στην κορυφογραμμή. Γύρω μας δεσπόζουν κωνοφόρα και οξιές ενώ μικρά αγριολούλουδα στολίζουν με τα χρώματά τους το νεόφυτο πράσινο χορτάρι. Νερά κυλάνε δίπλα μας σχηματίζοντας καταρράκτες και κάνουν την ανηφόρα λίγο πιο ευχάριστη.

Ξεκινάμε πρωί της Κυριακής από την Άρτα με κατεύθυνση ένα από τα πιο απομακρυσμένα χωριά δίπλα στα σύνορα με την Αλβανία, το Ασημοχώρι. Ο καιρός είναι καλός και καθώς περνάμε από την Κόνιτσα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τη Γκαμήλα. Αρχίζουμε το περπάτημά μας πάνω σε ανηφορικό χωματόδρομο ο οποίος μας οδηγεί μέσα από ένα δάσος γεμάτο με λουλούδια και ολόφρεσκα φύλλα στην κορυφογραμμή. Στην ανάβασή μας μας συντροφεύει η άνοιξη με τις μυρωδιές της.

Το φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή για να επισκεφτείς δάση με οξιές. Είναι η περίοδος που τα δέντρα αλλάζουν τα χρώματα των φύλλων τους από πράσινα σε χρυσαφί, κίτρινα και κόκκινα με αποτέλεσμα να υπάρχει μια πανδαισία χρωμάτων για τα μάτια μας. 

Προσωπικά ήταν η πρώτη μου φορά που πήγαινα στο Βόιο και μπορώ να πω, χωρίς να θέλω να υπερβάλλω, πως έμεινα έκπληκτος. Κατά την γνώμη μου είναι ένα από τα πιο όμορφα βουνά (το 80% αποτελείται από δάσος οξιάς και ρόμπολου), είναι μια εύκολη πεζοπορική διαδρομή χωρίς απότομες ανηφόρες και με ομαλό έδαφος και  τέλος προσφέρεται για διάσχιση.

Αρχές Ιουνίου ο καιρός πολύ καλός και εμείς ξεκινάμε για τον Γράμμο. Σκοπός μας να επισκεφτούμε την αλπική λίμνη Γκιστόβα και να ανεβούμε στην κορυφή.  Δυστυχώς όμως ο καιρός είχε άλλα σχέδια για εμάς. Η ομίχλη περιόριζε την ορατότητά μας και έτσι αναγκαστήκαμε να επιστρέψουμε. Αποφασιζουμε να εκμεταλευτούμε τη μέρα και να δούμε το νοσοκομείο των ανταρτών το οποίο βρίσκεται στην περιοχή.