Το είδος μας δεν γεννήθηκε μέσα στο τσιμέντο ,αλλά μέσα σε αγρια δάση και λιβάδεια. Τα μάτια μας εξελίχθηκαν για να διακρίνουν τις λεπτές διαφορές ανάμεσα στις χρυσαφένιες, πρασινωπές και καφεκόκκινες αποχρώσεις των ωρίμων καρπών και των φύλλων και όχι για να αγναντεύουν το γκρίζο των πόλεων.

Σε ένα από τα πιο όμορφα μονοπάτια είχαμε την ευκαιρία να περπατήσουμε την Κυριακή δίπλα στα γαλαζοπράσινα νερά του Βοϊδομάτη. Τα νερά του τροφοδοτούνται, μέσα από μια πληθώρα πηγών, κατευθείαν από την οροσειρά της Τύμφης και ακόμα και το καλοκαίρι η θερμοκρασία τους δεν ξεπερνά τους 10 0C. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε αιωνόβια πλατάνια με κορμούς που αναδύονται μέσα από το νερό. Σηκώνοντας το κεφάλι μας ψηλά έχουμε την ευκαιρία να δούμε τις βραχοσκεπές, οι οποίες χρησιμοποίηθηκαν από κυνηγούς - τροφοσυλλέκτες πριν από περίπου 14.000-10.000.

 

Από το 1973 η περιοχή αποτελεί μέρος του Εθνικού Δρυμού Βίκου - Αώου και απαγορεύεται το κυνήγι, το ψάρεμα και η κατασκήνωση. Στην αρχή της διαδρομής μας θα περνάμε πάνω από το πέτρινο γεφύρι της Κλειδωνιάς που ένωνε την Κόνιτσα με τα Γιάννενα. Περίπου στη μέση της διαδρομής θα συναντήσουμε τη μονή των Αγίων Αναργύρων  με πανέμορφες τοιχογραφίες στο εσωτερικό της. Συνεχίζουμε και μετά από περίπου από μία ώρα βρισκόμαστε στη γέφυρα της Αρίστης. Περπατώντας λίγο ακόμα βρίσκουμε το μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιώτισσας το οποίο ακουμπά στις παρειές ενός τεράστιου βράχου ο οποίος καταλήγει στον Βοϊδομάτη. Μιας και ο χώρος είναι περιορισμένος η μονή έχει κατακόρυφη ανάπτυξη με επίπεδα που επικοινωνούν μεταξύ τους με πέτρινες σκάλες. Το καμπαναριό βρίσκεται λίγο πάνω και προσφέρει πανοραμική θέα προς τον ποταμό.

 

Στατιστικά

Εμφανίσεις Άρθρων
992433

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 66 επισκέπτες και κανένα μέλος