Μία από τις πρώτες ερωτήσεις που μας θέτουν νέα μέλη του συλλόγου είναι: "τι πρέπει να φορέσω;". Η απάντηση μας είναι: ντυθείτε σε στρώσεις! Τι ακριβώς όμως είναι αυτές οι στρώσεις και πως λειτουργούν;
Οι στρώσεις ή layers μας επιτρέπουν να νιώθουμε άνετα απλά προσθέτοντας ή αφαιρώντας μια στρώση και να διατηρούμε τη θερμοκρασία του σώματος σταθερή σε σχέση με τις καιρικές συνθήκες. Για να δούμε ποιες είναι η στρώσεις και το ρόλο της κάθε μίας.
- Βασική στρώση - Base layer (εσωτερική στρώση): απομακρύνει τον ιδρώτα από το δέρμα
- Μεσαία στρώση - Middle layer (στρώση μόνωσης): διατηρεί τη θερμότητα του σώματος για να μας προστατέψει από το κρύο
- Εξωτερική στρώση - outer layer (προστατευτική στρώση): μας προστατεύει από τον αέρα και τη βροχή
Ακόμα και αν κατά την εκκίνηση της ορειβασίας δε φοράτε και τις τρεις στρώσεις είναι καλό να τις έχετε πάντα μαζί σας. Επίσης είναι καλύτερο να καλύτερα να κρυώνουμε ελαφρώς παρά να ιδρώνουμε. Όταν κάνουμε στάση πάντα προσθέτουμε μια στρώση για να μην κρυώνουμε.
Βασική στρώση
Η στρώση αυτή βρίσκεται πάνω στο δέρμα μας και δουλειά της είναι να μεταφέρει τον ιδρώτα μακριά από εμάς. Σε κρύες συνθήκες προτιμάμε ρούχα με μακριά μανίκια ή μπατζάκια τα οποία θα μας κρατήσουν στεγνούς, κάτι που είναι απαραίτητο αν δε θέλουμε να κρυώσουμε ή να πάθουμε υποθερμία.
Υλικά: Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη βασική στρώση είναι είτε συνθετικά (πολυεστέρας ή νάιλον) είτε φυσικά (μερίνο ή μετάξι). Παρότι όλα έχουν τις διαφορές τους στο πόσο αποτελεσματικά απομακρύνουν τον ιδρώτα, πόσο γρήγορα στεγνώνουν ή την ανθεκτικότητα. Όμως για τους περισσότερους βασικό κριτήριο επιλογής είναι η αίσθηση που αφήνουν στο δέρμα τους.
Βάρος: Οι επιλογές μας είναι ελαφριά, μεσαίου βάρους ή βαριά. Γενικά όσο πιο βαρύ είναι το ρούχο τόσο πιο χοντρό και ζεστό είναι.
Βασική στρώση για ζέστη: Είναι πολύ σημαντικό όταν κάνει ζέστη να έχουμε το δέρμα μας στεγνό για να νιώθουμε πιο άνετα. Κάποια πράγματα που θα πρέπει να προσέξουμε στην επιλογή της καλοκαιρινής μας βασικής στρώσης είναι τα παρακάτω:
- να απομακρύνει τον ιδρώτα
- τα εσώρουχά μας είναι καλό να είναι από υλικό που απομακρύνει τον ιδρώτα
- ρούχα με αντηλιακή προστασία
- να έχουν αντιμικροβιακή επεξεργασία
Μεσαία στρώση
Η μόνωση μας βοηθάει να μη χάνουμε τη θερμότητα που παράγει το σώμα μας. Όσο πιο αποδοτική είναι αυτή η στρώση τόσο πιο ζεστοί θα ήμαστε και όσο μεγαλύτερη διαπνοή έχει τόσο πιο εύκολα απομακρύνεται ο ιδρώτας από τη βασική στρώση.
Υλικά: Υπάρχει μια μεγάλη γκάμα υλικών, γενικά όσο πιο χοντρό είναι το ύφασμα τόσο πιο ζεστό είναι.
- Φλίς (fleece) ο σωτήρας μας. Θα τα βρούμε σε τρεις ποιότητες: 100 - ελαφρύ, 200 - μεσαίου βάρους, 300 - βαρύ. Το μαγικό με το φλις είναι πως παραμένει ζεστό ακόμα και αν βραχεί ενώ στεγνώνει γρήγορα και είναι διαπνέον. Βέβαια αυτό έχει σαν μειονέκτημα πως όλος ο αέρας φυσάει μέσα από αυτό, οπότε σε περίπτωση αέρα χρειάζεται μια ακόμα στρώση.
- Πουπουλένιο τζάκετ ή βέστα. Συμπιέζεται πολύ για εύκολη μεταφορά και το πούπουλο προσφέρει μεγαλύτερη προστασία για το βάρος του από οποιοδήποτε άλλο υλικό. Ταυτόχρονα προσφέρει και κάποια προστασία από τη βροχή και τον αέρα. Μοναδικό μειονέκτημα είναι πως όταν βραχεί χάνει τη μονωτική του ικανότητα.
- Συνθετικά τζάκετ ή βέστα: σκοπός τους είναι να μιμηθούν το πούπουλο κάτι που το πετυχαίνουν όλο και καλύτερα με μειονέκτημα το ότι δεν συμπιέζονται τόσο πολύ. Μεγάλο προτέρημα τους είναι πως παραμένουν ζεστά ακόμα και βρεγμένα. Επίσης προσφέρουν κάποια προστασία από τη βροχή και τον αέρα.
Εξωτερική στρώση
Η στρώση αυτή προστατεύει από τη βροχή, τον αέρα και το χιόνι. Στην κατηγορία αυτή θα βρούμε μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων από ακριβά τεχνικά τζάκετ μέχρι οικονομικές επιλογές σε αντιανεμικά.
Όλα τα ρούχα εμπίπτουν σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες:
- Αδιάβροχα με διαπνοή: Η πιο λειτουργική και συνάμα ακριβή επιλογή οι οποία προσφέρει άριστη προστασία από όλες τις καιρικές συνθήκες.
- Υδρόφοβη με διαπνοή: Ιδανικά για ψιλόβροχο και ελαφύ αεράκι, πιο οικονομικά από την παραπάνω κατηγορία.
- Soft shell: Η κατηγορία αυτή δίνει έμφαση στη διαπνοή. Τα περισσότερα υφάσματα τεντώνονται κάνοντάς τα κατάλληλη επιλογή για αερόβια δραστηριότητα. Επίσης πολλά συνδυάζουν ελαφριά προστασία από τη βροχή και τον αέρα με κάποιο είδος μόνωσης.
- Αδιάβροχα χωρίς διαπνοή: Είναι τέλεια όταν απλά θέλουμε να προστατευτούμε από τη βροχή χωρίς πολύ κίνηση όπως για ψάρεμα.
Πως χρησιμοποιούμε τις στρώσεις
Ζεστή μέρα, χωρίς υγρασία
Δε θα χρειαστείτε μια τέτοια μέρα όλες τις στρώσεις, αυτό που είναι απαραίτητο είναι μια βασική στρώση από κοντομάνικο η οποία απομακρύνει τον ιδρώτα καλά και στεγνώνει γρήγορα. Ενώ πάντα έχουμε μαζί μας ένα αντιανεμικό.
Ανάβαση μια ζεστή αλλά βροχερή μέρα
Μια βασική στρώση που απομακρύνει τον ιδρώτα είναι απαραίτητη όμως χρειάζεστε μια επιπλέον στρώση για να προστατευτείτε από τη βροχή. Μπορεί να επιλέξετε ένα soft shell για την ανάβαση για προστασία από τον αέρα ή ένα hardshell αδιάβροχο το οποίο μπορείτε να βάλετε όταν πιάσει βροχή.
Ανάβαση μια κρύα βροχερή μέρα με αέρα
Εδώ χρειάζεστε και τις τρεις στρώσεις. Ξεκινάμε με μπλούζα που βγάζει τον ιδρώτα, μια στρώση μόνωσης για το κρύο (σε πολύ κρύες συνθήκες χρησιμοποιούμε ένα πουπουλένιο ή συνθετικό τζάκετ). Τέλος φοράμε ένα διαπνέον αδιάβροχο για να προστατευτούμε από τη βροχή και τον αέρα.
Επιπλέον δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι σημαντικό όταν κάνει κρύο ή φυσάει να φοράμε τα κατάλληλα γάντια και τον σκούφο για να μειώσουμε την απώλεια θερμότητας από τα άκρα.
Τα βασικά λάθη που κάνουμε
- Πολλές ή λάθος στρώσεις. Επιλέξτε το ρουχισμό σας ανάλογα με τη δραστηριότητα που θα κάνετε
- Ένα καλό σύστημα με στρώσεις δε σημαίνει να προσθέτετε ή να αφαιρείτε συνέχεια στρώσεις αλλά το αντίθετο.
- Κινούμαστε όταν κάνει κρύο. Κάνουμε λίγες και σύντομες στάσεις γιατί αν κρυώσουμε είναι δύσκολο να ξαναζεσταθούμε
- Υπερβολικό ίδρωμα θα έχει σαν αποτέλεσμα κάποια στιγμή να κρυώσουμε.
- Τέλος δοκιμάστε ακόμα και το καλοκαίρι να φορέσετε μακρυμάνικο και μακρύ παντελόνι. Προστατεύουν όχι μόνο από θάμνους αλλά και από τον ήλιο και τα έντομα.