Το είδος μας δεν γεννήθηκε μέσα στο τσιμέντο ,αλλά μέσα σε αγρια δάση και λιβάδεια. Τα μάτια μας εξελίχθηκαν για να διακρίνουν τις λεπτές διαφορές ανάμεσα στις χρυσαφένιες, πρασινωπές και καφεκόκκινες αποχρώσεις των ωρίμων καρπών και των φύλλων και όχι για να αγναντεύουν το γκρίζο των πόλεων.

Κοιτώντας τις ανεμογεννήτριες να φυτρώνουν στις κορυφογραμμές είναι δύσκολο να μην τις συγκρίνει κανείς με τεράστιους σταυρούς. Αποφασίσαμε λοιπόν πως ήρθε η ώρα να σταυρώσουμε τα βουνά, να σηκώσουνε αυτά με την σειρά τους στις πλάτες τους τις “αμαρτίες” του σύγχρονου τρόπου ζωής, να εξαλείψουμε ένα ακόμα στίγμα της θεϊκής παρουσίας στην γη. Και είναι γεγονός για όλους μας που έχουμε βρεθεί σε αυτές τις κορυφογραμμές πως έχουμε νιώσει αυτό το άγγιγμα της θεϊκής δημιουργίας, χωρίς καν να το έχουμε αναζητήσει, εκεί ακριβώς που χάνεται από το βλέμμα η ανθρώπινη παρέμβαση. Γιατί λοιπόν αντιδράμε, άνθρωποι που έχουν μάθει να αγαπάμε την φύση, σε μια τεχνολογία που είναι πιο φιλική προς αυτήν; Γιατί δεν υπάρχει τίποτα φιλικό και ήπιο, όπως χαρακτηρίζεται, στο να παρεμβαίνεις στους τελευταίους πυρήνες άγριας ζωής που έχουν απομείνει στην χώρα μας, μην υπολογίζοντας προστατευμένες ζώνες, αποξηλώνοντας δασικές εκτάσεις μόνο και μόνο για να ανοίξεις τεράστιους δρόμους για να περάσουν οι έλικες, προκαλώντας μόνιμη και ανεπανόρθωτη ζημιά στα ρέματα, τσιμεντάροντας εκτάσεις όσο ένα μικρο γήπεδο μπάσκετ εκεί ακριβώς που πηγάζουν τα νερά που μας συντηρούν. Και ρωτάμε και εμείς με την σειρά μας γιατί δεν εφαρμόζεται αυτή η τεχνολογία σε περιοχές που έχει ήδη παρέμβει ο άνθρωπος, με έτοιμους δρόμους και έτοιμα δίκτυα; Είναι το ζητούμενο μόνο η μέγιστη απόδοση, το μέγιστο κέρδος χωρίς να υπολογίζουμε καθόλου το περιβάλλον, τον άνθρωπο, την προοπτική μιας ήπιας ανάπτυξης με σεβασμό στην παράδοση, σε αυτό που μας άφησαν και με αυτό που πρέπει να αφήσουμε στα παιδιά μας; Είναι η προοπτική για αυτά μόνο μια εικονική πραγματικότητα και ένα τυποποιημένο περιβάλλον; Όχι, έχουμε υποχρέωση να το διαφυλάξουμε και για αυτό συντασσόμαστε με τον αγώνα ενάντια στις ανεμογεννήτριες στις κορυφογραμμές, ενάντια στην ισοπέδωση των βουνών μας.
 
 
 
 

Για να έχετε μια πλήρη εικόνα των βουνών μας και των έργων που γίνονται πατήστε εδώ.
 
 
 
 

Το ΔΣ  του Ορειβατικού Συλλόγου Άρτας

Σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά και επιβλητικά χειμερινά τοπία θα περπατήσουμε στις 24/02. Πάνω από το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης δεσπόζει ο επιβλητικός Τόμαρος. Μια απαιτητική κορυφογραμμή με απότομες κόψεις και ορθοπλαγιές η οποία προσφέρει ανεμπόδιστη θέα προς τα Τζουμέρκα και την Τύμφη. 

Κοινή ανάβαση περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με ΕΟΣ Ιωαννίνων, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας και Πρέβεζας.

 

Θα γίνουν 3 διαδρομές κλιμακούμενης δυσκολίας έτσι ώστε όλοι να μπορέσουν να χαρούν τη συνάντηση.

Διαδρομές

1. Δωδώνη – Καταφύγιο μικρής Ολύτσικας - Δωδώνη
Βαθμός δυσκολίας: 1 (πεζοπορία) 
Ώρες πορείας: περίπου 5
Αρχηγός: Μωραΐτης Δημήτριος

2. Δωδώνη - μικρή Ολύτσικα 1.816μ - Μελιγγοί
Βαθμός δυσκολίας: 2
Ώρες πορείας: 7 περίπου
Αρχηγός: Μάντζιος Θεόδωρος

3. Βαργιάδες - Ολύτσικα 1.974μ - Μελιγγοί
Βαθμός δυσκολίας: 5
απαραίτητο πιολέ, κραμπόν, κράνος καθώς και η γνώση της χρήσης τους
Ώρες πορείας: περίπου 8
Αρχηγός: Μπούτζας Γεώργιος

Τελική συγκέντρωση όλων των ομάδων στη Δωδώνη.

Υπεύθυνος για τον ΕΟΣ Άρτας: Κώστας Τσιτσιμπρίκος (τηλ. 6947893524)

Αναχώρηση: 6:30 Κυριακή από το δημοτικό πάρκινγκ στην πλατεία Ζέρβα

 

Πληροφορίες για τον απαραίτητο εξοπλισμό μπορείτε να βρείτε εδώ.

Για τη συμμετοχή στην εξόρμηση είναι απαραίτητη η επικοινωνία με τον αρχηγό και η φυσική παρουσία στο γραφείο του συλλόγου.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας στο 26810-28030 κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 9 με 10 το απόγευμα ή ελάτε τις ίδιες ώρες στο γραφείο του συλλόγου Αμβρακίας 38 στην Άρτα.

Η Τύμφη προσφέρει συγκινήσεις και εικόνες μοναδικής ομορφιάς σε όποια κορυφή και αν επιλέξει να ανέβει κανένας. 

Μία κορυφή που έχουμε καιρό να επισκεφτούμε είναι ο Λάπατος με πανοραμική θέα προς τις ψηλές κορυφές Γκαμήλα και Αστράκα. Μία όμορφη ανάβαση της οποίας το αποκορύφωμα είναι η μακροσκελής κορυφογραμμή του Λάπατου.

Η Κούλα είναι μια χαμηλή κορυφή της Τύμφης με όμορφη ανάβαση η οποία επιτρέπει να χαρούμε στο έπακρο της ομορφιές του τόπου.

Δείτε την προηγούμενη εξόρμηση στο Λάπατο εδώ και την Κούλα εδώ.

Διαδρομές:

1. Λάπατος 

Βαθμός Δυσκολίας:  5 (απαραίτητο πιολέ, κραμπόν και κράνος)

Ώρες πορείας:  περίπου 8:30

2. Κούλα 

Βαθμός Δυσκολίας:  2

Ώρες πορείας:  περίπου 5

Αρχηγός: Χρήστος Νούτσος (τηλ. 6973219624)

Αναχώρηση: 6:00 Κυριακή  από το δημοτικό πάρκινγκ στην πλατεία Ζέρβα

Πληροφορίες για τον απαραίτητο εξοπλισμό μπορείτε να βρείτε εδώ.

Για τη συμμετοχή στην εξόρμηση είναι απαραίτητη η επικοινωνία με τον αρχηγό και η φυσική παρουσία στο γραφείο του συλλόγου.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας στο 26810-28030 κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 9 με 10 το απόγευμα ή ελάτε τις ίδιες ώρες στο γραφείο του συλλόγου Αμβρακίας 38 στην Άρτα.

Μία ακόμη κοινή εξόρμηση που διοργανώνουν οι ορειβατικοί σύλλογοι Δυτικής Ελλάδας αυτή τη φορά στη Ρίλα της Βουλγαρίας. Σκοπός της εξόρμησης είναι οι σύλλογοι να γνωρίσουν την πανέμορφη οροσειρά της Ρίλας και να έρθουν λίγο πιο κοντά στα "ευρωπαϊκού τύπου" μονοπάτια που τη διασχίζουν. 
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ορειβατική ομάδα η οποία θα δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να απολαύσουν όλο σχεδόν το ανάπτυγμα της Ρίλα και να ανέβουν στην κορυφή Malyovitsa στα 2.729μ.. Παράλληλα θα υπάρξει και πεζοπορική ομάδα η οποία θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τις ομορφίες της Ρίλα όπως η 7 λίμνες και έναν από τους μεγαλύτερους καταρράκτες στα Βαλκάνια αυτόν της Σκακάβιτσα.

Το αναλυτικό μας πρόγραμμα:

Παρασκευή  14  Ιουνιου
Αναχώρηση από Άρτα στις 6:30 με προορισμό το θέρετρο του Panichishte στο κέντρο της Ρίλα σε υψόμετρο σχεδόν 1,400 μέτρων.

Εδώ θα γίνει ο διαχωρισμός των δύο ομάδων.

1η ομάδα - ορειβατική

Παρασκευή  14  Ιουνίου 
Μετά την  άφιξη  στο Panichishte συνεχίζουμε προς το καταφύγιο της Skakavica (περίπου 2 ώρες πορείας) όπου και θα γίνει η διανυκτέρευση.
Επίσκεψη στον καταρράκτη της Skakavitsa έναν από τους μεγαλύτερους των Βαλκανίων ύψους 70 μέτρων. Περίπου 30 λεπτά από το καταφύγιο.

Σάββατο  15  Ιουνίου 
Πορεία προς τις πασίγνωστες και πανέμορφες 7 λίμνες της Ρίλα (Sedemte rilski ezera). Οι λίμνες είναι παγετωνικής προέλευσης  με κατάληξη στο καταφύγιο Ivan Vazov, σε υψόμετρο 2.300μ, όπου και θα  διανυκτερεύσει.

Κυριακή  16  Ιουνίου
Ανάβαση στην κορυφή Malyovitsa 2.729 μ και επιστροφή στο καταφύγιο Ivan Vazov όπου και θα διανυκτερεύσει.

Δευτέρα  17 Ιουνίου   
Από το Ivan Vazov θα καταλήξουμε στο μοναστήρι Ρίλας (Rilski monastir) εκεί  θα συναντήσουμε την πεζοπορική ομάδα και θα επιστρέψουμε στην Ήπειρο.

Οι  υποψήφιοι για την ομάδα αυτή   πρέπει  να γνωρίζουν  ότι  οι πορείες θα είναι  8-9 ώρες και  απαιτείται  χειμερινός εξοπλισμός (πιολέ και κραμπόν) καθώς και η γνώση της χρήσης του.
Σε αυτή την ομάδα αν υπάρξει πληρότητα το συνολικό κόστος θα είναι περίπου 120Ε.

Δείτε μέρος της διαδρομής εδώ και εδώ.

2η ομάδα - πεζοπορική

Παρασκευή  14  Ιουνίου   
Εγκατάσταση των συμμετεχόντων σε καταλύματα στο Panichiste ή στα Sapareva Banya

Σάββατο  15  Ιουνίου 
Με το λεωφορείο φτάνουμε στο τελεφερίκ για τις 7 λίμνες της Ρίλα (Sedemte rilski ezera) όπου θα κάνουμε το γύρο τους (περίπου 6-7 ώρες).
Μετά το τέλος της πεζοπορίας επιστρέφουμε στο κατάλυμα.            

Κυριακή  16  Ιουνίου   
Πεζοπορία  από το Panichishte στον καταρράκτη της Skakavitsa έναν από τους μεγαλύτερους των Βαλκανίων ύψους 70 μέτρων. 
περίπου 4.30 ώρες πεζοπορίας και επιστροφή στο Sapareva Banya για ιαματικό λουτρό.   

Δευτέρα  17 Ιουνίου 
Πεζοπορία 2.30  ωρών  από  Ovchartsi στον καταρράκτη Gorica και αναχώρηση το μοναστήρι Ρίλας (Rilski monastir) όπου  θα συναντήσουμε την ορειβατική ομάδα και θα επιστρέψουμε στην Ήπειρο.

Σε περίπτωση που υπάρξει πληρότητα το κόστος διαμορφώνεται περίπου στα 140Ε.

Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών ή εάν οι αρχηγοί κρίνουν πως υπάρχει επικινδυνότητα οι διαδρομές μπορεί να τροποποιηθούν.

Υπεύθυνος για τον ΕΟΣ Άρτας: Λεωνίδας Ασλανίδης (τηλ. 6977822897)

Οι θέσεις που δικαιούται να καλύψει ο ΕΟΣ Άρτας είναι 20.

Ορίζεται προκαταβολή 50 Ευρώ με καταληκτική ημερομηνία συμμετοχών τις 20 Μαρτίου.

  

 

 

Κατεβάστε το πρόγραμμα σε pdf εδώ

και για το ημερολόγιο του κινητού σας (υποστηρίζεται από το google calendar) εδώ 

   

Ιανουάριος

13/01 Κοπή πίτας Χελώνα (1.538μ)

Περισσότερα...

 

Στατιστικά

Εμφανίσεις Άρθρων
992267

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 158 επισκέπτες και κανένα μέλος