Λογω της κακοκαιρίας η εξόρμηση αναβάλλεται και θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου.

 

Κοκκινόλακος ή αλλιώς Φρούσια όρη, είναι ένας απομονωμένος ορεινός όγκος, που ανήκει στον νομό Άρτας και βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νομού, στα όρια με τους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας. Ο ποταμός Αχελώος, που κυλάει στους πρόποδες του βουνού, δημιουργεί το φυσικό σύνορο με τους νομούς της Θεσσαλίας.  Ο Κοκκινόλακος έχει ιδιαίτερη μορφολογία, καθώς οι κορυφές τού βουνού έχουν κυκλική διάταξη, σχηματίζοντας σχεδόν έναν ολόκληρο κύκλο διαμέτρου τριών χιλιομέτρων περίπου, ενώ οι απότομες πλαγιές, με τις ρεματιές που κατεβαίνουν και ενώνονται με τον Αχελώο, δημιουργούν πολύ όμορφα φαράγγια, όπως τα γνωστά και ιστορικά φαράγγια της Γκούρας και του Φάγκου.

Η πορεία που επιλέξαμε είναι κυκλική με αφετηρία και τερματισμό το χωριό της Μεσούντας. Η ανάβαση γίνεται από επιβλητική ράχη η οποία μας οδηγεί στην κορυφή Κόκκινα Στεφάνια με υψόμετρο 1.740μ που προσφέρει πανοραμική θέα. Από εκεί κατηφορίζουμε προς το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής και στη συνέχεια επιστρέφουμε στη Μεσούντα. 

Βαθμός Δυσκολίας: 2

Ώρες πορείας: περίπου 8

Υπεύθυνος εξόρμησης: Κίμων Καλιακάτσος (τηλ. 6972241729)

Αναχώρηση: 6:00πμ από το δημοτικό πάρκινγκ έναντι της πλατείας Ζέρβα

Δικαίωμα συμμετοχής στην εξόρμηση έχουν τα μέλη του συλλόγου, μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων, καθώς και τα δόκιμα μέλη. Ως δόκιμα μέλη έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε τρεις (3) εξορμήσεις και στη συνέχεια θα πρέπει να εγγράφονται ως μέλη.

Πληροφορίες για τον απαραίτητο εξοπλισμό μπορείτε να βρείτε εδώ και τον κανονισμό αναβάσεων εδώ.

 

Για τη συμμετοχή στην εξόρμηση είναι απαραίτητη η επικοινωνία με τον αρχηγό και η φυσική παρουσία στο γραφείο του συλλόγου.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο 26810-28030 κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 9 με 10 το απόγευμα ή ελάτε τις ίδιες ώρες στο γραφείο του συλλόγου Αμβρακίας 38 στην Άρτα.

Διαμαρτυρία: Ορεινή Διάσωση

Μετά από τις εκλογές που έγιναν στις 05/04/23 το νέο ΔΣ του συλλόγου είναι το εξής:

Πρόεδρος                                             Κίμων Καλιακάτσος (τηλ. 6972241729)

Αντιπρόεδρος                                      Μαρία Κίτσιου

Γραμματέας                                         Χρήστος Καραντζιάς

Ταμίας                                                 Κώστας Τσιτσιμπρίκος

Έφορος Ορειβασίας                            Άρης Γκιάφης

Έφορος Υλικού                                   Γιάννης Κιτσαράς

Εφ. Εγκαταστάσεων - Διαδικτύου      Κωνσταντίνα Ασλανίδη

Η θέση των ορειβατικών συλλόγων Ηπείρου και Κέρκυρας για τις έξι περιοχές Άνευ Δρόμων (ΠΑΔ)
Μετά τις τυμπανοκρουσίες στον τύπο για τις έξι περιοχές άνευ δρόμων είναι υποχρέωση των ορειβατικών συλλόγων να μιλήσουν.
Είμαστε χαρούμενοι που ο ορεινός όγκος της Τύμφης, του Σμόλικα, του Ταϋγέτου, του Σάος Σαμοθράκης, των Λευκών Ορέων Κρήτης, του Χατζή Τρικάλων έχουν ανακηρυχθεί προστατευόμενες περιοχές άνευ δρόμων ΠΑΔ για δύο χρόνια με προεδρικό διάταγμα.
 
 
Πριν σπεύσουμε να ευχαριστήσουμε την κυβέρνηση για το ότι έδωσε πίσω στο λαό έξι κομμάτια από τα οκτακόσια εξήντα του ορεινού όγκου της χώρας για δύο χρόνια, θα θέλαμε να θυμίσουμε ότι σε συνέχεια εγκαταστάσεων ΑΠΕ στα βουνά, όπως στον Κασιδιάρη το 2014, τον Μάρτιο του 2020 η κυβέρνηση με τον "εκσυγχρονισμό περιβαλλοντικής νομοθεσίας 4685/2020" ή αλλιώς νόμο Χατζηδάκη ήρε την προστασία όλης της ελληνικής φύσης. Η φύση μας απολάμβανε προστασία από το σύνταγμα μας άρθρο 24, από το πανευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000, την συνθήκη Ramsar για τους υδροβιότοπους, της Βαρκελώνης για τη Μεσόγειο, την UNESCO. Εντός του Natura ήταν και τα 36 εθνικά πάρκα τους Φορείς Διαχείρισης των οποίων κατήργησε πρόσφατα κεντρικοποιωντας την πανεθνική προστασία της φύσης στα γραφεία της Αθήνας του ΟΦΥΠΕΚΑ (οργανισμός φυσικού περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής). Η άρση της προστασίας έγινε για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, ΜΥΗΕ (υδροηλεκτρικών σε καταρραχτάκια), ανεμογεννητριών, ορυχείων και γενικά επεμβάσεις ιδιωτικών επενδύσεων στη φύση. Το 46% των αιτήσεων για ανεμογεννήτριες και αδειών παραγωγής τους βρίσκονται σε Natura.
Έτσι "κουμπώνει" το ότι έβαλε στην άκρη έξι περιοχές και μένουν όλες οι υπόλοιπες - όλη η υπόλοιπη Ελλάδα απροστάτευτη στην διάθεση της παγκόσμιας κερδοσκοπίας.
Για το ότι έξι ορεινοί όγκοι ξέφυγαν από την αρπάγη των ιδιωτικών επενδύσεων - κάτω -από- το- ένδυμα -της -καθαρής ενέργειας με δούρειο ίππο την κλιματική αλλαγή, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την κα Βασιλική Κατή, βιολόγο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και την ομάδα της, η οποία έκανε έρευνες εκ μέρους του ΥΠΕΝ για τον κατακερματισμό της γης από δρόμους και για την απειλή στη βιοποικιλότητα, με προσωπική δέσμευση στην ανάσχεση της καταστροφής των οικότυπων.

Οι Ορειβατικοί  Σύλλογοι της Ηπείρου και Κέρκυρας,
απαιτούμε από την πολιτεία την δημιουργία ομάδας ορεινής διάσωσης σε κάθε Περιφέρεια με υποστήριξη καταλλήλων εναερίων μέσων και καταλλήλως καταρτισμένων στελεχών, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κινδύνοι που  διατρέχουν όχι μόνο οι χιλιάδες επισκέπτες, πεζοπόροι και μη, αλλά και οι μόνιμοι κάτοικοι των ορεινών περιοχών της χώρας μας.
Να μην επαναληφθούν συμβάντα που κοστίζουν ζωές και αποτρέπουν την προσέλευση και γνωριμία με τον ορεινό όγκο της πατρίδας μας.
Οι προτάσεις μας υπήρχαν και εύκολα δύνανται να συγκεκριμενοποιηθούν στα σημερινά δεδομένα.
Αισθανόμαστε υπόλογοι που τα προηγούμενα χρόνια ατόνησε η πίεση μας προ τις αρχές.

ΕΟΣ  ΑΡΤΑΣ
ΕΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
ΕΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΠΟΣ  ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΕΟΣ  ΠΡΕΒΕΖΑΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
                                                                                ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ