Το είδος μας δεν γεννήθηκε μέσα στο τσιμέντο ,αλλά μέσα σε αγρια δάση και λιβάδεια. Τα μάτια μας εξελίχθηκαν για να διακρίνουν τις λεπτές διαφορές ανάμεσα στις χρυσαφένιες, πρασινωπές και καφεκόκκινες αποχρώσεις των ωρίμων καρπών και των φύλλων και όχι για να αγναντεύουν το γκρίζο των πόλεων.

Γράμμος: ένα άγριο βουνό στις εσχατιές της Πίνδου του οποίου η ομορφιά συναρπάζει. Η πορεία μας ξεκινάει από το χωριό Πληκάτι για να φτάσουμε στην κορυφογραμμή η οποία προσφέρει ανεπανάληπτη θέα στην Αλβανία και την Ελλάδα. Κινούμαστε προς τη Μαύρη Πέτρα και από εκεί μέχρι την κορυφή Τσούκα Πέτσικ (2.521μ). 

Βαθμός Δυσκολίας:  

Ώρες πορείας: περίπου 10

Υψομετρική διαφορά: 1.230μ περίπου

Αρχηγός: Περικλής Πανάκης (τηλ. 6944650292 )

Διανυκτέρευση: σε ξενώνα και αντίσκηνα

 

Θα υπάρξει και μικρότερη διαδρομή διάρκειας περίπου 5 ωρών.

 

Αναχώρηση: Σάββατο 15:00  από το δημοτικό πάρκινγκ στην πλατεία Ζέρβα

 

Πληροφορίες για τον απαραίτητο εξοπλισμό μπορείτε να βρείτε εδώ.

Για τη συμμετοχή στην εξόρμηση είναι απαραίτητη η επικοινωνία με τον αρχηγό και η φυσική παρουσία στο γραφείο του συλλόγου.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας στο 26810-28030 κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 9 με 10 το απόγευμα ή ελάτε τις ίδιες ώρες στο γραφείο του συλλόγου Αμβρακίας 38 στην Άρτα.

Για πρώτη φορά ο σύλλογός μας διοργανώνει εξόρμηση στην πανέμορφη Κρήτη με σκοπό την ανάβαση στα Λεύκα Όρη και πεζοπορία στο φαράγγι της Σαμαριάς. 

Το Φαράγγι της Σαμαριάς είναι ίσως το πιο διάσημο φαράγγι της Ευρώπης με χιλιάδες πεζοπόρους να το περπατούν κάθε χρόνο. Αποτελεί τμήμα του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4. Φιλοξενεί πολλά είδη άγριων ζώων, μεταξύ τους και το γνωστό κρι-κρι. 

Περισσότερα...

Το πρώτο λεωφορείο για την εξόρμηση στην οροσειρά της Ρίλας τον Ιούνιο συμπληρώθηκε στην προβλεπόμενη ημερομηνίας.

Επειδή όμως έχουμε ακόμα αιτήσεις για συμμετοχή δίνεται παράταση μέχρι τις 5 Απριλίου για εγγραφή για να συμπληρωθεί και δεύτερο λεωφορείο. 

Υπάρχουν ήδη 25 άτομα τα οποία έχουν δηλώσει.

Παρακαλούμε τους ενδιαφερόμενους να έρθουν σε επαφή με τους συλλόγους τους.

Μία ακόμη κοινή εξόρμηση που διοργανώνουν οι ορειβατικοί σύλλογοι Δυτικής Ελλάδας αυτή τη φορά στη Ρίλα της Βουλγαρίας. Σκοπός της εξόρμησης είναι οι σύλλογοι να γνωρίσουν την πανέμορφη οροσειρά της Ρίλας και να έρθουν λίγο πιο κοντά στα "ευρωπαϊκού τύπου" μονοπάτια που τη διασχίζουν. 
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ορειβατική ομάδα η οποία θα δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να απολαύσουν όλο σχεδόν το ανάπτυγμα της Ρίλα και να ανέβουν στην κορυφή Malyovitsa στα 2.729μ.. Παράλληλα θα υπάρξει και πεζοπορική ομάδα η οποία θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τις ομορφίες της Ρίλα όπως η 7 λίμνες και έναν από τους μεγαλύτερους καταρράκτες στα Βαλκάνια αυτόν της Σκακάβιτσα.

Το αναλυτικό μας πρόγραμμα:

Παρασκευή  14  Ιουνιου
Αναχώρηση από Άρτα στις 6:30 με προορισμό το θέρετρο του Panichishte στο κέντρο της Ρίλα σε υψόμετρο σχεδόν 1,400 μέτρων.

Εδώ θα γίνει ο διαχωρισμός των δύο ομάδων.

1η ομάδα - ορειβατική

Παρασκευή  14  Ιουνίου 
Μετά την  άφιξη  στο Panichishte συνεχίζουμε προς το καταφύγιο της Skakavica (περίπου 2 ώρες πορείας) όπου και θα γίνει η διανυκτέρευση.
Επίσκεψη στον καταρράκτη της Skakavitsa έναν από τους μεγαλύτερους των Βαλκανίων ύψους 70 μέτρων. Περίπου 30 λεπτά από το καταφύγιο.

Σάββατο  15  Ιουνίου 
Πορεία προς τις πασίγνωστες και πανέμορφες 7 λίμνες της Ρίλα (Sedemte rilski ezera). Οι λίμνες είναι παγετωνικής προέλευσης  με κατάληξη στο καταφύγιο Ivan Vazov, σε υψόμετρο 2.300μ, όπου και θα  διανυκτερεύσει.

Κυριακή  16  Ιουνίου
Ανάβαση στην κορυφή Malyovitsa 2.729 μ και επιστροφή στο καταφύγιο Ivan Vazov όπου και θα διανυκτερεύσει.

Δευτέρα  17 Ιουνίου   
Από το Ivan Vazov θα καταλήξουμε στο μοναστήρι Ρίλας (Rilski monastir) εκεί  θα συναντήσουμε την πεζοπορική ομάδα και θα επιστρέψουμε στην Ήπειρο.

Οι  υποψήφιοι για την ομάδα αυτή   πρέπει  να γνωρίζουν  ότι  οι πορείες θα είναι  8-9 ώρες και  απαιτείται  χειμερινός εξοπλισμός (πιολέ και κραμπόν) καθώς και η γνώση της χρήσης του.
Σε αυτή την ομάδα αν υπάρξει πληρότητα το συνολικό κόστος θα είναι περίπου 120Ε.

Δείτε μέρος της διαδρομής εδώ και εδώ.

2η ομάδα - πεζοπορική

Παρασκευή  14  Ιουνίου   
Εγκατάσταση των συμμετεχόντων σε καταλύματα στο Panichiste ή στα Sapareva Banya

Σάββατο  15  Ιουνίου 
Με το λεωφορείο φτάνουμε στο τελεφερίκ για τις 7 λίμνες της Ρίλα (Sedemte rilski ezera) όπου θα κάνουμε το γύρο τους (περίπου 6-7 ώρες).
Μετά το τέλος της πεζοπορίας επιστρέφουμε στο κατάλυμα.            

Κυριακή  16  Ιουνίου   
Πεζοπορία  από το Panichishte στον καταρράκτη της Skakavitsa έναν από τους μεγαλύτερους των Βαλκανίων ύψους 70 μέτρων. 
περίπου 4.30 ώρες πεζοπορίας και επιστροφή στο Sapareva Banya για ιαματικό λουτρό.   

Δευτέρα  17 Ιουνίου 
Πεζοπορία 2.30  ωρών  από  Ovchartsi στον καταρράκτη Gorica και αναχώρηση το μοναστήρι Ρίλας (Rilski monastir) όπου  θα συναντήσουμε την ορειβατική ομάδα και θα επιστρέψουμε στην Ήπειρο.

Σε περίπτωση που υπάρξει πληρότητα το κόστος διαμορφώνεται περίπου στα 140Ε.

Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών ή εάν οι αρχηγοί κρίνουν πως υπάρχει επικινδυνότητα οι διαδρομές μπορεί να τροποποιηθούν.

Υπεύθυνος για τον ΕΟΣ Άρτας: Λεωνίδας Ασλανίδης (τηλ. 6977822897)

Οι θέσεις που δικαιούται να καλύψει ο ΕΟΣ Άρτας είναι 20.

Ορίζεται προκαταβολή 50 Ευρώ με καταληκτική ημερομηνία συμμετοχών τις 20 Μαρτίου.

22/03 Παγκόσμια ημέρα του νερού σήμερα.

    Η πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων μας. Όμως σήμερα δισεκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν ασφαλές πόσιμο νερό, στο σπίτι, στο σχολείο, στο αγρόκτημα, στο εργοστάσιο και αγωνίζονται για να επιβιώσουν και να προοδεύσουν. 
  Ζούμε σε μια χώρα και μία περιοχή, την Ήπειρο η οποία φημίζεται για τις πηγές της και τα νερά της. Απάτητες βουνοκορφές μακριά από την ανάπτυξη προσφέρουν απλόχερα τα νερά του χιονιού και της βροχής στις πηγές μας. Φιλτραρισμένα με τον πιο φυσικό τρόπο καταλήγουν σε εμάς αμόλυντα και γάργαρα. 
  Όμως η απειλή, με τη σημαία της ανάπτυξης μας χτυπάει την πόρτα. Εξορύξεις πετρελαίου και ανεμογεννήτριες έρχονται να πάρουν τη θέση των αγριόγιδων και των όρνεων αλλοιώνοντας το φυσικό περιβάλλον και προκαλώντας ανεπανόρθωτες ζημιές στον υδροφόρο ορίζοντα και μολύνοντάς τον.
   Η θέση μας ποια είναι μπροστά στην επικείμενη καταστροφή; Θα μείνουμε αμέτοχοι ενώ βλέπουμε να την καταστροφή να έρχεται; Ο καθένας μας πρέπει να αναλογιστεί τη θέση του και το μερίδιο ευθύνης που τον βαραίνει. Γιατί η φύση δεν μας ανήκει την δανειζόμαστε από τα παιδιά μας...

Κωνσταντίνα Ασλανίδη