Το είδος μας δεν γεννήθηκε μέσα στο τσιμέντο ,αλλά μέσα σε αγρια δάση και λιβάδεια. Τα μάτια μας εξελίχθηκαν για να διακρίνουν τις λεπτές διαφορές ανάμεσα στις χρυσαφένιες, πρασινωπές και καφεκόκκινες αποχρώσεις των ωρίμων καρπών και των φύλλων και όχι για να αγναντεύουν το γκρίζο των πόλεων.

Η Τύμφη έχει να μας χαρίσει ανεπανάληπτες ορειβατικές συγκινήσεις. Μονοπάτια που τη διασχίζουν από άκρη σε άκρη, τραβερσάρουν τις πλαγιές της ή σκαρφαλώνουν στις απόκρημνες κορυφογραμμές της, μας επιτρέπουν να ρίξουμε μια φευγαλέα ματιά στο μεγαλείο της. 
Μια από τις δύσκολες και ενδιαφέρουσες μη αναρριχητικές διαδρομές είναι η κυκλική διάσχιση με αφετηρία και τερματισμό την Κόνιτσα θα μας επιτρέψει να ρίξουμε μια ματιά στη μαγευτική ομορφιά της μακριά από το πολυσύχναστο κομμάτι της.

Από την Κόνιτσα κατευθυνόμαστε προς τη Μονή Στομίου και στη συνέχεια προς το Σάδι Μύγας όπου θα γίνει και η διανυκτέρευση. Την επόμενη μέρα κινούμαστε στο πέρασμα του Καρτερού και στη συνέχεια καταλήγουμε στα αλπικά λιβάδια της Τύμφης, που αυτή την εποχή θα είναι ολάνθιστα. Το πέρασμα του Καρτερού είναι ένα από τα σημαντικότερα περάσματα στη Γκαμήλα και επιτρέπει τη πρόσβαση από τα δάση της λάκας του Αώου στα αλπικά λιβάδια της Αστράκας. Φτάνουμε στη Λούτσα Ρομπόζη και από εκεί κατεβαίνουμε στη Λάκα Τσουμάνη για να κατεβούμε από την Νταβάλιστα στην Κόνιτσα.

Η διάσχιση είναι αυτόνομη που σημαίνει πως θα έχουμε στην πλάτη μας ότι χρειαζόμαστε για το διήμερο από νερό,φαγητό και ρουχισμό. Νερό θα βρούμε την πρώτη μέρα στη Μονή Στομίου και τη δεύτερη μέρα κατεβαίνοντας από τη Λούτσα Ρομπόζη στη Λάκα Τσουμάνη, όπου υπάρχει πηγή.

Για το πέρασμα του Καρτερού θα είναι απαραίτητο να έχουμε μαζί μας πιολέ και κραμπόν μιας και συνήθως είναι παγωμένο αυτή την εποχή. Κατά τα άλλα η πορεία μας θα κινηθεί

Βαθμός Δυσκολίας:  7

Ώρες πορείας Σαββάτο: περίπου 3 ώρες

Ώρες πορείας Κυριακή: περίπου 9 ώρες

Αρχηγός: Γιώργος Λάμπρος (τηλ. 6978413126)

Διανυκτέρευση: σε σκηνές στο Σάδι Μύγας

Αναχώρηση: Σάββατο 3:00 από το δημοτικό πάρκινγκ στην πλατεία Ζέρβα

Πληροφορίες για τον απαραίτητο εξοπλισμό μπορείτε να βρείτε εδώ.

Για τη συμμετοχή στην εξόρμηση είναι απαραίτητη η επικοινωνία με τον αρχηγό και η φυσική παρουσία στο γραφείο του συλλόγου.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας στο 26810-28030 κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 9 με 10 το απόγευμα ή ελάτε τις ίδιες ώρες στο γραφείο του συλλόγου Αμβρακίας 38 στην Άρτα.

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

 

       Ύστερα από έγκριση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού σε σχετικό αίτημα του συλλόγου μας  για σεμινάριο πρώτων βοηθειών , ανακοινώνουμε  στα μέλη και τους φίλους  του συλλόγου, ότι προχωρούμε  άμεσα στη δημιουργία  του τμήματος , το οποίο θα συμπληρώσει  την εκπαίδευση των 12 ωρών σε δυο απογεύματα Δευτέρα και Τετάρτη 15:00  έως 21:00 . Οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν ΑΜΕΣΑ . Όσοι δεν έχετε δηλώσει κάντε τώρα δηλώνοντας τη συμμετοχή σας στον υπεύθυνο Κο Σπαή  Λεωνίδα και στο τηλέφωνο 6944974151 . Το κόστος του σεμιναρίου ανέρχεται στα 50 ευρώ . Οι βεβαιώσεις όσων εκπαιδευτούν θα έχουν ισχύ 5 χρόνια .

Κάποιοι ορειβατικοί προορισμοί όσο συχνά και να τους επαναλάβεις έχουν να σου χαρίσουν καινούργιες συγκινήσεις και εμπειρίες. Όποιος διαφωνεί με αυτό δεν θα έχει επισκεφτεί τον Όλυμπο. Γιατί ο Όλυμπος είναι μια περιοχή που η μια φορά δεν είναι αρκετή, γιατί οι διαδρομές στο βουνό αυτό είναι τόσες πολλές που είναι δύσκολο να τις εξαντλήσεις. Ο Όλυμπος αποτελεί ένα από τα ωραία σημεία της Ελλάδας, ο Όλυμπος είναι ένα βουνό που πάντα σε καλεί να επιστρέφεις σε αυτό. …και ναι δεν είναι καθόλου τυχαίο που ένας από τους πιο σπουδαίους πολιτισμούς του παρελθόντος τοποθέτησε ακριβώς εδώ ότι πιο ιερό είχε: τους Θεούς του.

Πρόγραμμα

Παρασκευή 5/07:Φτάνοντας στο Λιτόχωρο κατευθυνόμαστε προς τη θέση Γκορτσιά όπου αφήνουμε τα αυτοκίνητά μας και ξεκινάμε την ανάβασή μας μέσα σε δάσος οξιάς προς το καταφύγιο της Πετρόστρουγκας όπου και θα διανυκτερεύσουμε. Κατά την ανάβασή μας θα συναντήσουμε τη θέση Μπάρμπα και τη θέση Κόκα με την επιβλητική της θέα προς το φαράγγι του Ενιπέα. Από εδώ σύντομα θα φτάσουμε στο καταφύγιο της Πετρόστρουγκας από όπου θα έχουμε ανεμπόδιστη θέα προς τον Άθω.

Σάββατο 6/07: Η ανάβασή μας συνεχίζεται ανάμεσα από ρόμπολα τα οποία αρχίζουν να αραιώνουν σιγά σιγά μέχρι να φτάσουμε στην κορυφή Σκούρτα στα 2.467μ. Πλέον μπροστά μας απλώνεται ο γνωστός "Λαιμός" μια κόψη που δεν συγχωρεί επιπολαιότητες. Στη συνέχεια περνάμε το πέρασμα του Γιόσου και φτάνουμε στο αλπικό οροπέδιο των Μουσών στα 2.600μ. 

Ανεβούμε σε κάποιες από τις παρακάτω ψηλές κορυφές: Μύτικας 2.917μ., Σκολιός 2.911μ., Στεφάνι 2.909μ., Προφήτης Ηλίας 2.802μ. και Τούμπα 2.801μ.. και στη συνέχεια κατεβαίνουμε προς το καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός, γνωστό και ως Ζολώτα (από το όνομα του διαχειριστή) το μεγαλύτερο και πιο πολυσύχναστο καταφύγιο της Ελλάδας, όπου θα γίνει και η διανυκτέρευσή μας.

Κυριακή 7/07: Κατεβαίνοντας από το καταφύγιο κινούμαστε στο γνωστό "μονοπάτι της Σιωπής" όπου κυριαρχούν οι οξιές. Σύντομα φτάνουμε στη θέση Πριόνια όπου αφού απολαύσουμε μια δροσιστική βουτιά στα κρύα νερά του Ενιπέα επιστρέφουμε στην Άρτα νωρίς το απόγευμα.

Βαθμός Δυσκολίας:  2 & 3 (για όποιον ανέβει στον Μύτικα)

Αρχηγός: Λεωνίδας Σπαής (6944974151) 

Αναχώρηση: Παρασκευή από το δημοτικό πάρκινγκ στην πλατεία Ζέρβα

Πληροφορίες για τον απαραίτητο εξοπλισμό μπορείτε να βρείτε εδώ.

Για τη συμμετοχή στην εξόρμηση είναι απαραίτητη η επικοινωνία με τον αρχηγό και η φυσική παρουσία στο γραφείο του συλλόγου.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας στο 26810-28030 κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 9 με 10 το απόγευμα ή ελάτε τις ίδιες ώρες στο γραφείο του συλλόγου Αμβρακίας 38 στην Άρτα.

22/03 Παγκόσμια ημέρα του νερού σήμερα.

    Η πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων μας. Όμως σήμερα δισεκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν ασφαλές πόσιμο νερό, στο σπίτι, στο σχολείο, στο αγρόκτημα, στο εργοστάσιο και αγωνίζονται για να επιβιώσουν και να προοδεύσουν. 
  Ζούμε σε μια χώρα και μία περιοχή, την Ήπειρο η οποία φημίζεται για τις πηγές της και τα νερά της. Απάτητες βουνοκορφές μακριά από την ανάπτυξη προσφέρουν απλόχερα τα νερά του χιονιού και της βροχής στις πηγές μας. Φιλτραρισμένα με τον πιο φυσικό τρόπο καταλήγουν σε εμάς αμόλυντα και γάργαρα. 
  Όμως η απειλή, με τη σημαία της ανάπτυξης μας χτυπάει την πόρτα. Εξορύξεις πετρελαίου και ανεμογεννήτριες έρχονται να πάρουν τη θέση των αγριόγιδων και των όρνεων αλλοιώνοντας το φυσικό περιβάλλον και προκαλώντας ανεπανόρθωτες ζημιές στον υδροφόρο ορίζοντα και μολύνοντάς τον.
   Η θέση μας ποια είναι μπροστά στην επικείμενη καταστροφή; Θα μείνουμε αμέτοχοι ενώ βλέπουμε να την καταστροφή να έρχεται; Ο καθένας μας πρέπει να αναλογιστεί τη θέση του και το μερίδιο ευθύνης που τον βαραίνει. Γιατί η φύση δεν μας ανήκει την δανειζόμαστε από τα παιδιά μας...

Κωνσταντίνα Ασλανίδη

Κοιτώντας τις ανεμογεννήτριες να φυτρώνουν στις κορυφογραμμές είναι δύσκολο να μην τις συγκρίνει κανείς με τεράστιους σταυρούς. Αποφασίσαμε λοιπόν πως ήρθε η ώρα να σταυρώσουμε τα βουνά, να σηκώσουνε αυτά με την σειρά τους στις πλάτες τους τις “αμαρτίες” του σύγχρονου τρόπου ζωής, να εξαλείψουμε ένα ακόμα στίγμα της θεϊκής παρουσίας στην γη. Και είναι γεγονός για όλους μας που έχουμε βρεθεί σε αυτές τις κορυφογραμμές πως έχουμε νιώσει αυτό το άγγιγμα της θεϊκής δημιουργίας, χωρίς καν να το έχουμε αναζητήσει, εκεί ακριβώς που χάνεται από το βλέμμα η ανθρώπινη παρέμβαση. Γιατί λοιπόν αντιδράμε, άνθρωποι που έχουν μάθει να αγαπάμε την φύση, σε μια τεχνολογία που είναι πιο φιλική προς αυτήν; Γιατί δεν υπάρχει τίποτα φιλικό και ήπιο, όπως χαρακτηρίζεται, στο να παρεμβαίνεις στους τελευταίους πυρήνες άγριας ζωής που έχουν απομείνει στην χώρα μας, μην υπολογίζοντας προστατευμένες ζώνες, αποξηλώνοντας δασικές εκτάσεις μόνο και μόνο για να ανοίξεις τεράστιους δρόμους για να περάσουν οι έλικες, προκαλώντας μόνιμη και ανεπανόρθωτη ζημιά στα ρέματα, τσιμεντάροντας εκτάσεις όσο ένα μικρο γήπεδο μπάσκετ εκεί ακριβώς που πηγάζουν τα νερά που μας συντηρούν. Και ρωτάμε και εμείς με την σειρά μας γιατί δεν εφαρμόζεται αυτή η τεχνολογία σε περιοχές που έχει ήδη παρέμβει ο άνθρωπος, με έτοιμους δρόμους και έτοιμα δίκτυα; Είναι το ζητούμενο μόνο η μέγιστη απόδοση, το μέγιστο κέρδος χωρίς να υπολογίζουμε καθόλου το περιβάλλον, τον άνθρωπο, την προοπτική μιας ήπιας ανάπτυξης με σεβασμό στην παράδοση, σε αυτό που μας άφησαν και με αυτό που πρέπει να αφήσουμε στα παιδιά μας; Είναι η προοπτική για αυτά μόνο μια εικονική πραγματικότητα και ένα τυποποιημένο περιβάλλον; Όχι, έχουμε υποχρέωση να το διαφυλάξουμε και για αυτό συντασσόμαστε με τον αγώνα ενάντια στις ανεμογεννήτριες στις κορυφογραμμές, ενάντια στην ισοπέδωση των βουνών μας.
 
 
 
 

Για να έχετε μια πλήρη εικόνα των βουνών μας και των έργων που γίνονται πατήστε εδώ.
 
 
 
 

Το ΔΣ  του Ορειβατικού Συλλόγου Άρτας

 

Στατιστικά

Εμφανίσεις Άρθρων
1087692

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 88 επισκέπτες και κανένα μέλος