Η Τσούκα Ρόσσα (Κόκκινη κορυφή στα βλάχικα) δεν είναι ακριβώς μία κορυφή, είναι δύο, ίσως και τρεις... Μια στενή κορυφογραμμή φεύγει από τον κύριο όγκο του βουνού και στην άκρη της μια απόκρημνη κορυφή υψώνεται. Η συνέχεια μοιάζει με καρδιογράφημα, καρδιάς που πάλλεται με χτύπο δυνατό. Ένα κάθετο πέρασμα που απαιτεί κατάβαση με ραπέλ και σκαρφάλωμα στην επιστροφή, κόβει τη συνέχεια προς τη δεύτερη και κατά ελάχιστα μέτρα ψηλότερη κορυφή της Τσούκα Ρόσσα. Αυτός είναι ο λόγος που οι περισσότεροι φτάνουν μόνο έως την πρώτη κορυφή. Θα προσπαθήσουμε να φτάσουμε στην κύρια κορυφή αλλά μέχρι που θα φτάσουμε εμείς;

 

Η ανάβασή μας θα ξεκινήσει από το Σκαμνέλι Ιωαννίνων.

Βαθμός Δυσκολίας:  3

Ώρες πορείας: 11+

Αρχηγός: Μαρία Κίτσιου (τηλ. 6971935482)

Διανυκτέρευση: σε σκηνές στο Σκαμνέλι (στην περιοχή λειτουργούν ξενώνες για όποιον δε θέλει να διανυκτερεύσει σε σκηνή)

Αναχώρηση:  Σάββατο απόγευμα

Για την ανάβαση στην κορυφή απαιτείται ο κατάλληλος εξοπλισμός (κράνος, μποντριέ και υλικά αυτασφάλισης) καθώς και εμπειρία στις τεχνικές ραπέλ και αναρρίχησης. Η ανάβαση στην κορυφή θα γίνει ΜΟΝΟ από μέλη της ομάδας που έχουν αναρριχητική εμπειρία

Δικαίωμα συμμετοχής στην εξόρμηση έχουν τα μέλη του συλλόγου καθώς και τα δόκιμα μέλη. Ως δόκιμα μέλη έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε τρεις (3) εξορμήσεις και στη συνέχεια θα πρέπει να εγγράφονται ως μέλη.

Πληροφορίες για τον απαραίτητο εξοπλισμό μπορείτε να βρείτε εδώ και τον κανονισμό αναβάσεων εδώ.

Για τη συμμετοχή στην εξόρμηση είναι απαραίτητη η επικοινωνία με τον αρχηγό και η φυσική παρουσία στο γραφείο του συλλόγου.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο 26810-28030 κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 9 με 10 το απόγευμα ή ελάτε τις ίδιες ώρες στο γραφείο του συλλόγου Αμβρακίας 38 στην Άρτα.

Σιγά σιγά ξεκινάμε τις προετοιμασίες για το πρόγραμμα του 2021. Η κατάρτιση του προγράμματος είναι μια πολύπλοκη διαδικασία η οποία απαιτεί αρκετό χρόνο και σκέψη από τα μέλη του Δ.Σ. Το πρόγραμμα θα πρέπει να είναι ισορροπημένο και να υπάρχουν πεζοπορικές αλλά και ορειβατικές εξορμήσεις έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των μελών του συλλόγου και η κάθε εξόρμηση θα πρέπει να μπει σε κατάλληλη εποχή, ώστε οι συμμετέχοντες να την απολαύσουν στο μέγιστο. Επιπλέον τα τελευταία χρόνια τον Ιούνιο (του Αγίου Πνεύματος) γίνεται μια τριήμερη εξόρμηση κοινή με τους υπόλοιπους ορειβατικούς συλλόγους της Ηπείρου, ενώ καθιερώθηκε τον Αύγουστο να γίνεται η παιδική κατασκήνωση και μια ολιγοήμερη διάσχιση. Οι τρεις αυτές πλέον "σταθερές αξίες" έχουν στεφθεί με μεγάλη επιτυχία. 
Σαν Δ.Σ. πιστεύουμε πως το πρόγραμμα του 2020 ήταν επιτυχημένο και κατάφερε να καλύψει όλες τις προτιμήσεις των μελών του συλλόγου. Έτσι λοιπόν και φέτος καλούμε τα μέλη μας να καταθέσουν τις προτάσεις τους (κατά προτίμηση γραπτώς) από τις 14/09 έως τις 25/09 στο γραφείο του συλλόγου, εναλλακτικά μπορείτε να μας τις στείλετε ηλεκτρονικά στο email του συλλόγου (eosartas1988@gmail.com). Θα μας ευχαριστούσε ιδιαίτερα αν οι προτάσεις συνοδεύονταν και από ανάληψη της αρχηγίας. Οι προτάσεις στις οποίες ο προτείνων θα αναλάβει την αρχηγία θα προηγηθούν στη σύνταξη του προγράμματος.

Το ΔΣ του ΕΟΣ Άρτας

 

Οι ορειβατικοί σύλλογοι Ηπείρου, δηλώνουμε πως πρώτη φορά στην ιστορία των συλλόγων μας αντιμετωπίζουμε τόσο ζοφερό μέλλον για τη φύση στο όνομα της ανάπτυξης.

Ο υποκριτικός περιβαλλοντικός νόμος Χατζηδάκη θα μείνει στην ιστορία σαν ένα συμβόλαιο θανάτου για την προστατευόμενη φύση και την ποιότητα ζωής των γενεών που θα έρθουν. Τί θα απομείνει να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας; Έναν κόσμο πλαστικό, τοξικό, ασφυκτικό, γεμάτο πανδημίες. Έναν κόσμο γεμάτο φόβο, νευρόσπαστο.

Όχι, η επιβολή της " πράσινης ανάπτυξης" δεν είναι για το καλό μας.

Η Βουλή λειτούργησε εν μέσω πανδημίας και στην ευκαιρία της καθολικής καραντίνας πέρασε τον νόμο με δόλιες, αδιαφανείς, αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις εξπρές, επιστέγασμα της δρομολόγησης της πράσινης ανάπτυξης της τελευταίας δεκαετίας.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε απο τον Λεωνίδα Ασλανίδη που συμμετείχε στην ανάβαση του 1996 με στόχο τον Σταυρό . Η φωτογραφία τραβήχτηκε στην θέση Ανθρωπάκι και απο αριστερα  προς τα δεξιά είναι οι : Μπόσμης Χρήστος , Μανούσης Δημήτρης , Κουτσούμπας Δημήτρης , Κουτσούκης Λευτέρης , Κούρτης Χρήστος , Βόβλας Παναγιώτης και μπροστα ξαπλωμένος ο Κώστας Καραβασίλης .

Ήταν τέλη του 1987 όταν ανάμεσα σε φίλους γεννήθηκε η ιδέα του ορειβατικού συλλόγου Αρτας. Ο  Κώστας ο Καραβασίλης ήταν μαζί τους. Πως θα μπορούσε εξάλλου να λείπει ένας άνθρωπος που είχε το βουνό μέσα στην καρδιά του. Ήταν ένας ήσυχος, εργατικός άνθρωπος και καλός οικογενειάρχης. Μεγάλη του αγάπη το βουνό και αυτό ήταν που τον έφερε κοντά στην δική μας ορειβατική οικογένεια. Όλοι έχουν αναμνήσεις και φυσικά κάτι καλό να  πουν για  τον κύριο Κώστα , ο οποίος πολλές φορές μας διόρθωνε ζητώντας μας να τον φωνάζουμε απλά Κώστα. Γι’αυτό και’γώ τον αποκαλώ φίλο Κώστα γιατί αυτό ήταν για μας. Ο φίλος Κώστας λοιπόν άλλαξε διαδρομή στα 87 του χρόνια, βάζοντας στόχο αυτή την φορά μια διαφορετική κορυφή. Αποφάσισε να ανέβει ακόμη πιο πάνω. Ήθελε τον παράδεισο! Εκεί ήθελε να πάει. Εκεί είναι η θέση των καλών ανθρώπων όπως ο κύριος Κώστας! Καλό σου ταξίδι  λοιπόν  φίλε Κώστα, θα σε θυμόμαστε πάντα !                                                                                                                     

Λεωνίδας Σπαής 

Μέλος Ε.Ο.Σ.ΑΡΤΑΣ

 

Ο ορειβατικός σύλλογος προς τιμή του συνορειβάτη Κώστα Καραβασίλη, διοργανώνει την Τετάρτη 22 Απριλίου αιμοδοσία στην Πινακοθήκη Άρτας μαζί με τον σύλλογο εθελοντών αιμοδοτών, κατά τις ώρες 09:00 με 14:00 .


 

Κατεβάστε το πρόγραμμα σε pdf εδώ

Κατεβάστε το πρόγραμμα στο κινητό εδώ

 

Ιούνιος 

 

27-28 Διάσχιση Τύμφης

 

Ιούλιος

 

2-5 Στα μονοπάτια της Άνδρου

 

 

18-19 Όλυμπος (2.917μ): Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση

 

25-26 Πάντα Βρέχει

 

Αύγουστος


1-2 Παιδική Κατασκήνωση

 

28-29-30  Διάσχιση: Κεντρική Πίνδος

 

Σεπτέμβριος

 

 13  Στα μονοπάτια του Ζαγορίου
 

20 Κέρκυρα: 32η Συνάντηση Ορειβατικών Συλλόγων

 

27 Τύμφη: Τσούκα Ρόσσα (2.377μ) 

 

Οκτώβριος

 

4 Λίμνες Μουτσάλια 

 

17-18 Πίνοβο (2.156μ) 

 

  Νοέμβριος

 

Στα χνάρια της Αρκούδας

 

15 Στρογγούλα (2.112μ)

 

29 Άνω Κλειδωνιά - Πάπιγκο - Άνω Κλειδωνιά 

 

Δεκέμβριος

 

13 Κοκκινόλακος (1.750μ)

 

 26 Χελώνα (1.450μ)

 

Ιανουάριος

 

12 Κοπή πίτας Αγία Παρασκευή Καταρράκτη

 


26 Χειμερινή εκπαίδευση

 

Φεβρουάριος

 

2 Τζουμέρκα: Σκάλα Ράμιας


 

16 Κακαρδίτσα (2.429μ)

 

Μάρτιος

                                         

 

29/02 & 1-2/03 Τριήμερο Καθαράς Δευτέρας: Μπάνσκο

 

14-15 Κόζιακας (1.901μ)

 

29 Τζουμέρκα: Καταφίδι (2.393μ)

 

Απρίλιος

 

5 Στα μονοπάτια των Μετεώρων

25-26 Γράμμος (2.521μ)

 

Μάιος

 

9-10 ´Αγραφα: Φτέρη (2.128μ)

 

23-24 Γκιώνα (2.510μ)