Το είδος μας δεν γεννήθηκε μέσα στο τσιμέντο ,αλλά μέσα σε αγρια δάση και λιβάδεια. Τα μάτια μας εξελίχθηκαν για να διακρίνουν τις λεπτές διαφορές ανάμεσα στις χρυσαφένιες, πρασινωπές και καφεκόκκινες αποχρώσεις των ωρίμων καρπών και των φύλλων και όχι για να αγναντεύουν το γκρίζο των πόλεων.

Η διάσχιση του Βίκου ξεκινάει από το χωριό Μονοδένδρι και καταλήγει στο χωριό Βίκος. Από το Μονοδένδρι κατεβαίνουμε από φιδογυριστό μονοπάτι, αρχικά λιθόστρωτο, μέχρι την κοίτη του ποταμού η οποία τέτοια εποχή είναι συνήθως ξερή. Στη συνέχεια περπατάμε πότε στην κοίτη του ποταμού και πότε σε μονοπάτι που ελίσσεται δίπλα στο ποτάμι σε ένα τοπίο με έντονες εναλλαγές. Η περιοχή έχει έντονη βιοποικιλότητα και παλιά ήταν γνωστή για τους πρακτικούς γιατρούς της, τους βικογιατρούς. Αυτοί χρησιμοποιώντας τα βότανα που απλόχερα τους προσέφερε η φύση κατασκεύαζαν φάρμακα και ταξίδευαν σε όλη την Ελλάδα προσφέροντας τις υπηρεσίες τους. Μετά από 4 περίπου ώρες στο μαγευτικό αυτό τοπίο φτάνουμε στις πηγές του Βοιδομάτη, του καθαρότερου ποταμού της Ευρώπης με τα νερά του να έρχονται από την οροσειρά της Τύμφης. Όσοι αντέχουν το κρύο νερό μπορούν να τολμήσουν να κάνουν μια βουτιά πριν ξεκινήσουμε να ανεβαίνουμε το λαξευμένο μονοπάτι για τον Βίκο.

Δείτε φωτογραφίες από τον Βίκο εδώ.

Στη μέση περίπου της διαδρομής μας όσοι θέλουν μπορούν να συνεχίσουν την πεζοπορία τους στο άγνωστο για πολλούς ρέμα Κλήμα το οποίο οδηγεί στο Βραδέτο. Το Κλήμα συναρπάζει με την άγρια ομορφιά του και τα στενά του περάσματα τον ορειβάτη ενώ παρουσιάζει και έντονο ενδιαφέρον μιας και η περιοχή είναι σχεδόν ανεξερεύνητη. Μια ευκαιρία που κανένας δεν πρέπει να χάσει μιας και η διαδρομή δεν πραγματοποιείται συχνά.

Διαδρομές

1. Μονοδένδρι - Φαράγγι Βίκου - Βίκος

Βαθμός Δυσκολίας:  1

Ώρες πορείας: περίπου 6

Απόσταση: (περίπου) 14,5χμ/ υψομετρικές διαφορές (περίπου) +1.300μ -1.680μ

Αρχηγός: Λεωνίδας Σπαής (τηλ. 6944974151)

2. Μονοδένδρι - Φαράγγι Βίκου - Ρέμα Κλήμα - Βραδέτο

Βαθμός Δυσκολίας:  3

Ώρες πορείας:  περίπου 10

Αρχηγός: Βασίλης Ζολώτας (τηλ. 6972894713)

Αναχώρηση: Κυριακή 6:30 από το δημοτικό πάρκινγκ στην πλατεία Ζέρβα

Πληροφορίες για τον απαραίτητο εξοπλισμό μπορείτε να βρείτε εδώ.

Για τη συμμετοχή στην εξόρμηση είναι απαραίτητη η επικοινωνία με τον αρχηγό και η φυσική παρουσία στο γραφείο του συλλόγου.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας στο 26810-28030 κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 9 με 10 το απόγευμα ή ελάτε τις ίδιες ώρες στο γραφείο του συλλόγου Αμβρακίας 38 στην Άρτα.