Το είδος μας δεν γεννήθηκε μέσα στο τσιμέντο ,αλλά μέσα σε αγρια δάση και λιβάδεια. Τα μάτια μας εξελίχθηκαν για να διακρίνουν τις λεπτές διαφορές ανάμεσα στις χρυσαφένιες, πρασινωπές και καφεκόκκινες αποχρώσεις των ωρίμων καρπών και των φύλλων και όχι για να αγναντεύουν το γκρίζο των πόλεων.

Ο ΕΟΣ Άρτας πηγαίνει Σαμοθράκη!!!

Εκμεταλλευτείτε την μοναδική ευκαιρία και ελάτε μαζί μας να γνωρίσετε ένα από τα πιο όμορφα και ιδιαίτερα νησιά της Ελλάδας. Με πλούσια ιστορία και φυσικό τοπίο θα μαγέψει τον κάθε επισκέπτη. Ένα νησί με δυνατά ενεργειακά πεδία που όποιος το επισκέπτεται φεύγει αλλαγμένος. 

Μία εξόρμηση κατάλληλη για όλους μιας και το πρόγραμμά μας δεν θα είναι αμιγώς ορειβατικό δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους να γνωρίσουν το νησί καλύτερα.

Ελάτε όμως να το γνωρίσουμε λίγο καλύτερα ξεκινώντας από την ιστορία του και γνωρίζοντας κάποια από τα μέρη που θα επισκεφτούμε.

Σαμοθράκη, ένα νησί που η ιστορία του φθάνει στον Ορφισμό. Νησί που κατοικήθηκε από Πελασγούς Δωριείς με πολύ στενές σχέσεις με την Ήπειρο.

 

Ιερό των μεγάλων θεών

Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα είναι  το Ιερό των Μεγάλων Θεών, Αρσινόειο, χώρος όπου βρέθηκε η Νίκη της Σαμοθράκης. Το ιερό αυτό ήταν αφιερωμένο στην λατρεία των Χθόνιων Θεοτήτων και εδώ τελούνταν τα Καβείρια μυστήρια. Ξεχωρίζουν το Πρόπυλο, αφιέρωμα του Πτολεμαίου Β, ο Θόλος της Αρσινόης (Αρσινόειον) αφιέρωμα στους Θεούς, ο Ιερός Κύκλος, το τετράγωνο αναθηματικό του Φιλίππου του Αριδαίου, το Ιερόν των μυστηρίων, το βάθρο του αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης κ.α.

Στα Καβείρια Μυστήρια είχαν μυηθεί πολλές προσωπικότητες της αρχαιότητος όπως: ο Ορφέας, ο Ηρακλής, οι Διόσκουροι Κάστωρ και Πολυδεύκης, ο Αγαμέμνων, ο Οδυσσέας, ο Ιάσωνας, ο Ηρόδοτος, ο Λύσανδρος - ηγεμόνας της Σπάρτης, ο Φίλιππος Β», η Μυρτάλη (Ολυμπιάς, μητέρα του Μ. Αλεξάνρου) και πάρα πολλοί άλλοι. Στο ιερό των Καβείρων πήγε και ο Περσέας (τελευταίος βασιλιάς της Μακεδονίας) για να ζητήσει την βοήθεια των θεών. Οι Κάβειροι τιμόταν ως προστάτες από τους Έλληνες ναυτικούς. Οι διασωθέντες ναυαγοί πήγαιναν τα αφιερώματά τους στο ιερό αυτό.

Η Νίκη της Σαμοθράκης

Το άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης έχει ύψος 3,28 μ. Το σύμπλεγμα ήταν στερεωμένο σε μαρμάρινη πλώρη ενός πλοίου και έδινε την αίσθηση ότι μόλις είχε "προσγειωθεί" σε αυτό και πατούσε φευγαλέα. Η πλώρη ήταν κατασκευασμένη από το γκρίζο μάρμαρο της Ρόδου. Όταν βρέθηκε το άγαλμα ο Γάλλος Σαμπουαζό το μετέφερε στην Γαλλία. Κατά την μεταφορά δυστυχώς υπέστη σημαντικές φθορές. Ο Σαμπουαζό προσπάθησε να αρπάξει και το βάθρο του αγάλματος αλλά το εγκατέλειψε όταν διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να το αποκολλήσει εύκολα. Εκτίθεται στο μουσείο του Λούβρου ενώ αντίγραφο υπάρχει στο αρχαιολογικό μουσείο στη Σαμοθράκη.

 

 

Παλαιόπολη

Η αρχαία πόλη "Σαμοθράκη" ήταν χτισμένη ανατολικά, στους πρόποδες του Αη Γιώργη. Αυτό που ξεχωρίζει είναι η οχύρωση της πόλης, με το τείχος της να αποτελείται από ογκόλιθους διαφορετικού μεγέθους μεταξύ τους, οι οποίοι έφταναν σε ύψος 5-6 μέτρα και πάχος 2,5-4 μέτρα.

Το λιμάνι της Αρχαίας Πόλης έμενε έξω από την οχύρωση. Όπως αναφέρουν διάφορες πηγές, από εδώ πέρασε ο Απόστολος Παύλος το 49-50 μ.Χ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του από τη Μ. Ασία προς τη Νεάπολη (σημερινή Καβάλα). Σύμφωνα με την παράδοση, ως ανάμνηση του γεγονότος εκείνου, χτίστηκε παλαιοχριστιανική εκκλησία τα ερείπια της οποίας βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα του αρχαίου λιμανιού.

Κατά το Μεσαίωνα η Αρχαία Πόλη οχυρώθηκε εκ νέου από τους Gattilusi ώστε να εξασφαλιστεί η άμυνα του νησιού όχι μόνο από τους Τούρκους αλλά κυρίως από τους Βενετούς. Το φρουριακό συγκρότημα περιελάμβανε τάφρο, περίβολο και τρεις πύργους από τους οποίους σώζεται μόνο ο ένας. Η Αρχαία Πόλη κατοικούνταν μέχρι τα Βυζαντινά χρόνια.

Κάστρο Σαμοθράκης

Τα ερείπια του Κάστρου δεσπόζουν πάνω από τη Χώρα. To ύψωμα στο οποίο βρίσκεται κατοικήθηκε από τη νεολιθική και δεν έπαψε ποτέ να κατοικείται από τότε. Σήμερα ξεχωρίζει η οχύρωση ενώ οι πύργοι του στέκονται επιβλητικοί και αναλλοίωτοι στο πέρασμα του χρόνου. 

Χώρα

Παραδοσιακός και διατηρητέος οικισμός χτισμένος το 15ο αι. αμφιθεατρικά, σε υψόμετρο 300 μ, ανάμεσα στις πλαγιές του όρους Σάος, με τα διώροφα πετρόκτιστα σπίτια με τις κεραμοσκεπές, τις πλακόστρωτες πλατείες και τα όμορφα καλντερίμια, Ελάχιστα «αϊτσένια» σπίτια, δείγμα μιας από τις πιο αρχέγονες μορφές οικιστικής μονάδας στο χώρο της Μεσογείου.  Αξίζει να επισκεφτεί κανείς εκεί την Εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου(1875), για τις πολύτιμες εικόνες της και τις κάρες των "Πέντε Μαρτύρων της Σαμοθράκης". Η Χώρα θυμίζει περισσότερο ένα καλοσχεδιασμένο κοίλο θεάτρου, παρά μια συνηθισμένη νησιωτική πρωτεύουσα. Εξακολουθεί να αποπνέει μια ευχάριστη αίσθηση. Είναι το σύμβολο της δύναμης και αντανακλά την αίγλη του πολιτισμού και της φιλοσοφίας.

Θέρμα

Τα Θέρμα ή Λουτρά ονομάζονται έτσι λόγω των ιαματικών θειούχων πηγών τους. Υπάρχει υδροθεραπευτήριο αλλά και εξωτερική πισίνα. Από τα Θέρμα ξεκινούν οι αναβάσεις στο Φεγγάρι, καθώς και το μονοπάτι που οδηγεί στη Γριά Βάθρα.

Η Σαμοθράκη δεν έχει μόνο ιστορία, έχει και πλούσιο φυσικό κάλλος: βουνά,  καταρράκτες (όπως το Κρεμαστό 35 μ ύψους), βάθρες, ρέματα (ὀπως το ρέμα του Φονιά) παραλίες (ὀπως αυτή των Κήπων) σπηλιές, ακόμη και λιμνοθάλασσα (του Αγίου Ανδρέα) για τα οποία θα μιλήσουμε αναλυτικά σε επόμενο άρθρο. Ενημερωθείτε για τις πεζοπορίες εδώ.

Για εκδήλωση ενδιαφέροντος: Λεωνίδας Σπαής 6944974151

Αναλυτικό πρόγραμμα σύντομα.

Η εξόρμηση είναι κοινή με ΕΟΣ Ηγουμενίτσας, ΕΟΣ Ιωαννίνων και ΕΟΣ Πρέβεζας.