Σκεφτείτε την ακόλουθη κατάσταση, έξω κάνει κρύο βρίσκεστε στον υπνόσακό σας ή σε ένα καταφύγιο και θέλετε να ζεσταθείτε λιγάκι... Φυσικά όλους μας έχουν παροτρύνει να πιούμε ένα τσιπουράκι ή κάποιο άλλο αλκοολούχο ποτό για να ζεσταθούμε. Όμως όλο αυτό είναι μύθος ή πραγματικότητα;

Ίσως ένα από τα πιο γνωστά παραδείγματα είναι οι σκύλοι Αγίου Βερνάρδου που κυκλοφορούσαν στις Άλπεις με ένα μικρό βαρελάκι μπράντυ στο κολάρο τους, το οποίο έδιναν σε όποιον το είχε ανάγκη για να ζεσταθεί. Όμως μήπως αυτή η πρακτική έκανε περισσότερο κακό παρά καλό;

Σίγουρα το ποτό μπορεί να σου φτιάξει το κέφι σε μια κρύα χειμωνιάτικη βραδιά και προσωρινά να αισθάνεσαι ότι ζεσταίνεσαι είναι τα πράγματα έτσι όμως; Σύμφωνα με μελέτες χρόνων, ενώ το αλκοόλ μπορεί να φανεί σαν το τέλειο ποτό για το κρύο, επειδή δημιουργεί μια αίσθηση ζεστασιάς, μειώνει την θερμοκρασία του σώματος - ανεξάρτητα από την εξωτερική θερμοκρασία - και αυξάνει τον κίνδυνο υποθερμίας. 

Η κανονική διαδικασία που μας κάνει να νιώθουμε το κρύο, συμβαίνει όταν η ροή του αίματος μειώνεται στην επιφάνεια του δέρματος λόγο της συστολής των αιμοφόρων αγγείων και αυξάνεται στα εσωτερικά ζωτικά μας όργανα, γεγονός που αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος. Το αλκοόλ αναγκάζει τα αιμοφόρα αγγεία του δέρματός να διασταλούν, μεταφέροντας αίμα στην επιδερμίδα μας, εξηγεί ο Ted Simon, νευροεπιστήμονας και τοξικολόγος. "Η θερμοκρασία του σώματός μας δεν αλλάζει πραγματικά, απλώς ανακατανέμετε η θερμότητα”. Αντιστρέφει επίσης άλλα αντανακλαστικά που ελέγχουν τη θερμοκρασία του σώματος όπως η εφίδρωση που προκαλεί επιπλέον μείωση της εσωτερική θερμοκρασία του σώματος και αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο υποθερμίας. 

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το αλκοόλ δεν μας ζεσταίνει πραγματικά και μάλιστα έχει την αντίθετη επίδραση. Αυτό που νιώθουμε είναι μια πλασματική ζέστη η οποία κρατάει πολύ λίγη ώρα. Αν θέλετε να ζεσταθείτε πραγματικά προτιμήστε ένα ζεστό τσάι ή ακόμα καλύτερα με ζεστή και θρεπτική σούπα.