Τα παπούτσια αναρρίχησης διαφέρουν από κάθε άλλο είδος παπουτσιού: είναι το σημείο επαφής μεταξύ του ποδιού και του βράχου. Πρέπει να στηρίζουν το πόδι, να επιτρέπουν στο πόδι του αναρριχητή να "αισθάνεται το βράχο" και να κολλάνε στις επιφάνειες χωρίς να γλιστράνε.
Τα βασικά χαρακτηριστικά ενός παπουτσιού αναρρίχησης είναι:

 • Προφίλ παπουτσιού: ουδέτερο, ενδιάμεσο και έντονο, ανάλογα με το είδος αναρρίχησης που θέλουμε να κάνουμε.
 • Χαρακτηριστικά παπουτσιού: τα κορδόνια, οι ιμάντες, το τελείωμα και το καουτσούκ επηρεάζουν την απόδοση του παπουτσιού.
 • Προσαρμογή παπουτσιού αναρρίχησης: για να έχετε το μέγιστο της απόδοσης η εφαρμογή των παπουτσιών αναρρίχησης θα πρέπει να είναι στενή όχι όμως και επίπονη. Η σωστή εφαρμογή σας επιτρέπει να σκαρφαλώνετε μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας και για περισσότερο χρονικό διάστημα.

Προφίλ παπουτσιού

Ουδέτερο
Ένα παπούτσι αναρρίχησης με ουδέτερο προφίλ προσφέρει άνεση καθόλη τη διάρκεια της μέρας και επιτρέπει στα δάχτυλα να είναι βρίσκονται σε ευθεία μέσα στο παπούτσι. Μιας και είναι άνετα είναι πολύ καλή επιλογή για αρχάριους αναρριχητές αλλά και για έμπειρους που θέλουν να κάνουν διαδρομές με πολλές σχοινιές και χρειάζονται ένα άνετο παπούτσι.

Υπέρ

 • Άνεση καθόλη τη μέρα.
 • Συχνά η ενδιάμεση σόλα είναι μεγάλης σκληρότητας προσφέροντας καλύτερη στήριξη.
 • Το επίπεδο προφίλ τα καθιστά ιδανικά για σχισμές.

Κατά

 • Μιας και έχουν σκληρές και χοντρές σόλες είναι πιο δύσκολο να ¨διαβάσουμε το βράχο¨ και τα πατήματα σε σχέση με τους άλλους δύο τύπους.
 • Το άνετο προφίλ δεν βοηθάει σε διαδρομές με μεγάλη δυσκολία.

Ενδιάμεσο
Ξεχωρίζει χάρη στο ελαφρώς κυρτό τους σχήμα το οποίο τα κάνει κατάλληλα για τεχνικό σκαρφάλωμα. Είναι ένα παπούτσι πασπαρτού με καλές επιδόσεις σε σχισμές, διαδρομές πολλαπλών σχισμών και εύκολες αρνητικές σπορ διαδρομές.

Υπέρ

 • Το κυρτό σχήμα δίνει στο πόδι πιο δυναμική θέση επιτρέποντας πιο άνετο σκαρφάλωμα δύσκολων διαδρομών
 • Συνήθως η σόλα είναι από καουτσούκ που κολλάει καλύτερα στο βράχο, προσφέροντας καλύτερη αίσθηση και πρόσφυση στο βράχο.
 • Πιο άνετα σε σχέση με τα επιθετικού προφίλ αναρριχητικά παπούτσια.

Κατά

 • Δεν είναι τόσο κατάλληλα, όσο τα επιθετικού προφίλ παπούτσια, για δύσκολες αρνητικές διαδρομές και μπούλντερ.
 • Λιγότερο άνετα από τα ουδέτερα παπούτσια.
 • Οι σόλες τρίβονται πιο γρήγορα από ότι στα ουδέτερου τύπου.

Έπιθετικό
Τα παπούτσια αυτά έχουν έντονη κύρτωση στα δάχτυλα και πολύ ένταση στη φτέρνα με αποτέλεσμα τα πόδια να τοποθετούνται σε πιο δυναμική και δυνατή θέση, ιδανική για σκαρφάλωμα σε αρνητικά κομμάτια. Τα περισσότερα παπούτσια αναρρίχησης με επιθετικό προφίλ έχουν ασύμμετρο σχήμα το οποίο κυρτώνει προς το μεγάλο δάχτυλο προσφέροντας καλύτερη και ακριβέστερη τοποθέτηση σε μικρά πατήματα. Λόγω του έντονου προφίλ και της μεγάλης κυρτότητας χρησιμοποιούνται για διαδρομές της μιας σχοινιάς στη σπορ αναρρίχηση.

Υπέρ

 • Η μεγάλη κυρτότητα προς τα κάτω τοποθετεί το πόδι σε ιδανική θέση για αρνητικό σκαρφάλωμα και δύσκολα προβλήματα στο boulder.
 • Συνήθως έχουν πιο λεπτές σόλες και με καλύτερη πρόσφυση από τα ενδιάμεσα για καλύτερη αίσθηση και απόδοση.

Κατά

 • Όχι ιδιαίτερα άνετα
 • Η μεγάλη κυρτότητα τα κάνει ακατάλληλα για σχισμές και smearing.
 • Η πιο λεπτή σόλα χαλάει πιο γρήγορα.

Χαρακτηριστικά

Τρόπος δεσίματος

 • Κορδόνια: είναι το πιο ευπροσάρμοστο στύλ. Χαλαρώνουμε τα κορδόνια όταν τα πόδια μας ζεσταίνονται, όμως σε δύσκολες διαδρομές έχουν μειωμένη απόδοση μιας και μειώνουν την ευκινησία του ποδιού.
 • Velcro: προσφέρουν μεγάλη ευκολία στο να τα βάζει και να τα βγάζει κάποιος. Ιδανικά για bouldering και για εσωτερικές πίστες όταν πρέπει γρήγορα να βγάζεις τα παπούτσια.
 • Slip-on: έχουν ελαστικό κλείσιμο και προσφέρουν πολύ καλή αίσθηση του βράχου ενώ παράλληλα έχουν πολύ χαμηλό προφίλ (χαμηλό κόψιμο κάτω από τον αστράγαλο). Είναι πολύ καλά για προπονήσεις και βοηθάνε να δυναμώσουν τα πόδια. Επιπλέον επειδή δεν έχουν κορδόνια είναι ιδανικά για σχισμές.

Υλικά κατασκευής

Το πάνω μέρος του παπουτσιού είναι είτε δέρμα είτε συνθετικό. Τα δερμάτινα παπούτσια είναι πιο εύκολα στη φροντίδα και την περιποίηση.

 • Χωρίς φόδρα δέρματος: μπορεί να ανοίξουν μέχρι και ένα νούμερο. Για να επιλέξετε το σωστό νούμερο πρέπει τα δάχτυλα να ακουμπάνε στο παπούτσι και να νιώθετε τις αρθρώσεις να σπρώχνουν το δέρμα. 
 • Με φόδρα δέρματος: ανοίγουν μέχρι και μισό νούμερο ή και λιγότερο. Πολλές φορές οι κατασκευαστές βάζουν φόδρα μόνο στα δάχτυλα όπου το υπάρχει η μεγαλύτερη πίεση.
 • Συνθετικά υλικά: Αυτά δεν ανοίγουν τόσο πολύ όσο το δέρμα και μαλακώνουν με τη χρήση. Κάποια υλικά προσφέρουν πολύ καλή διαπνοή και απομακρύνουν τον ιδρώτα.

Καλαπόδι παπουτσιού αναρρίχησης

Το καλαπόδι δίνει στο παπούτσι το ύψος και τον όγκο του κουτουπιέ καθώς και τις διαστάσεις της φτέρνας και των δαχτύλων. Στα περισσότερα παπούτσια αναρρίχησης το πέλμα ράβεται πάνω στο προσυναρμολογημένο άνω μέρος και στη συνέχεια μπαίνει, σαν κάλτσα, πάνω στο πλαστικό καλαπόδι (slip-lasted). Σε λίγα μοντέλα το πέλμα κολλάει πάνω στην ενδιάμεση σόλα η οποία προσαρμόζεται προσωρινά στο καλαπόδι (board-lasted). 

 • Slip-lasted: είναι πιο ευαίσθητα και λιγότερο δύσκαμπτα από τα board-lasted. Συνήθως δεν έχουν εσωτερική σόλα και παίρνουν τη σκληρότητά τους από την ενδιάμεση σόλα που βρίσκεται πάνω από την εξωτερική.
 • Board-lasted: Είναι συνήθως πιο δύσκαμπτα από τα  slip-lasted. Θυσιάζοντας μια μικρή ποσότητα της αίσθησης έχουμε περισσότερη άνεση.

 Το καλαπόδι καθορίζει επίσης το σχήμα του παπουτσιού αναρρίχησης, τα οποία είναι τα εξής:

 • ίσο: προσφέρει άνεση και χαλαρή εφαρμογή. Είναι ιδανικό για ολοήμερα σκαρφαλώματα και σχισμές. Συνήθως είναι παπούτσια με ουδέτερο προφίλ.
 • ασύμμετρο: αυτό το σχήμα έχει πιο μεγάλο μήκος στο ύψος από το μεγάλο δάχτυλο ώστε με τον τρόπο αυτό να αυξήσει τη δύναμη στην εσωτερική πλευρά και να δώσει ένα μόνο σημείο επαφής με τον βράχο. Είναι συνήθως παπούτσια με ενδιάμεσο ή έντονο προφίλ.
 • με καμπύλωση: το σχήμα αυτό έχει κάμψη προς τα κάτω. Συνήθως θα το βρούμε σε παπούτσια με ενδιάμεσο ή έντονο προφίλ σχεδιασμένα για να πιάνονται τα δάχτυλα και η φτέρνα σε βράχους. Το σχήμα τους είναι συνήθως ασύμμετρο και είναι κατάλληλα για δύσκολες διαδρομές όπου χρειάζεται μεγάλος έλεγχος και επίδοση κινήσεων.

Εξωτερική σόλα

Είναι το μέρος του παπουτσιού που έρχεται σε επαφή με τον βράχο. Ο τύπος και το πάχος του καουτσούκ επηρεάζουν τις επιδόσεις. Υπάρχουν διάφοροι τύποι καουτσούκ που χρησιμοποιούνται με κάποιους να προσφέρουν καλύτερο πιάσιμο στο βράχο, ενώ άλλοι να είναι πιο μαλακοί και να κολλάνε καλύτερα. Γενικά πιο σκληρό καουτσούκ προσφέρει καλύτερη στήριξη στο πόδι ενώ ένα καουτσούκ με καλύτερη πρόσφυση είναι πιο κατάλληλο για smearing.

Το πάχος της σόλας παίζει σημαντικό ρόλο στην αίσθηση και τις επιδόσεις. Χοντρές σόλες με πάχος 4 - 5.5 χιλιοστά προσφέρουν καλή στήριξη και είναι αντοχής. Όμως μειώνουν την αίσθηση του βράχου σε σχέση με μια πιο λεπτή σόλα. Είναι ιδανική για αρχαρίους αφού δεν κουράζει το πόδι τόσο γρήγορα. Οι λεπτές σόλες έχουν πάχος 3 - 4 χιλιοστά. Είναι πολύ καλές για smearing και για όσους κατέχουν την τεχνική.

Αγορά αναρριχητικού παπουτσιού

Αφού μάθαμε τα πιο σημαντικά πράγματα για τα παπούτσια αναρρίχησης ήρθε η ώρα να επιλέξουμε το σωστό. Κατά τη δοκιμή το παπούτσι θα πρέπει να εφαρμόζει σε όλο μας το πόδι χωρίς να υπάρχουν κενά τα οποία θα μειώσουν την ευαισθησία ή θα επιτρέψουν στο παπούτσι να γλιστρήσει κατά την αναρρίχηση.

Δοκιμάζουμε τα παπούτσια στο τέλος της ημέρας όταν τα πόδια μας είναι πλέον κουρασμένα και πρησμένα.

Δώστε προσοχή στον Αχίλλειο τένοντα. Όταν είμαστε όρθιοι δεν θα πρέπει να μας πιέζει επίπονα το παπούτσι.