Είναι κάποιες φορές που μία εμπειρία, μία περιήγηση σ' ένα μέρος μεταμορφώνει μία μέρα σε ξεχωριστή, αλλιώτικη από τις άλλες· μυστηριωδώς ό,τι βλέπει και αισθάνεται κάποιος σ' ένα μέρος εκπάγλου κάλλους γίνεται για εκείνον βίωμα· και τα βιώματα αυτά είναι εκεί, στη μνήμη, μέχρι τέλους. Κάπως έτσι μπορεί να περιγράφει μία μέρα σ' ένα μέρος μοναδικά θαυμαστό και πανέμορφο - τη Βάλια Κάλντα (βλαχ. Ζεστή Κοιλάδα).

Η μέρα ηλιόλουστη και με πολύ καλή διαύγεια μας επέτρεψε να θαυμάσουμε τη θέα που απλώνονταν γύρω μας. Περπατώντας ανάμεσα σε δάση οξιάς αλλά και σε ράχες με θέα διανύσαμε περίπου 25 χιλιόμετρα χαράσσοντας μια κυκλική πορεία με αρχή και τέλος το Μέτσοβο.

 

 

 

Το Περιστέρι

Ένα μικρό δείγμα από την μαγευτική ομορφιά που αντικρίσαμε και θαυμάσαμε, όλοι όσοι συμμετείχαμε στην διάσχιση του συλλόγου, που ξεκίνησε από την λίμνη Αώου και μέσα από ένα υπέροχο δάσος ανεβήκαμε στην κορυφή Φλέγκα όπου και ξεκουραστήκαμε ατενίζοντας τις κορφές των βουνών μίας και η ορατότητα ήταν μεγάλη εκείνη την ημέρα. Στην συνέχεια κατηφορίσαμε μέσα από ένα πανέμορφο μονοπάτι προς το Αρκουδόρεμα. Από εκεί και πέρα όλοι είχαμε ενθουσιαστεί από την πυκνή βλάστηση και τα υπέροχα χρώματα. Από το Αρκουδόρεμα μέχρι την Βωβούσα προστέθηκε και το στοιχείο του νερού, το οποίο ολοκλήρωσε το μαγευτικό τοπίο μέσα στο οποίο περπατούσαμε. Όταν φτάσαμε στην Βωβούσα όλοι είμαστε κουρασμένοι, από την πολύωρη πεζοπορία αλλά χαρούμενοι και γεμάτοι από όμορφες εικόνες.

Ανεβαίνοντας η θέα προς τη λίμνη Αώου και το ΠεριστέριΤελευταία βδομάδα του Οκτώβρη και ο καιρός έχει χαλάσει για τα καλά. Χιόνι έχει πέσει στα ορεινά και από όσο φαίνεται η εξόρμησή μας θα είναι χειμερινή. Πρωί Κυριακής ξεκινάμε από την Άρτα για την τεχνητή Λίμνη Αώου. Στο δρόμο βλέπουμε τα βουνά χιονισμένα γύρω μας και μια συννεφιά να απλώνεται στον ουρανό. Η διαδρορμή μας αρχίζει από τη θέση Τσιμπίδη πάνω σε χωματόδρομο. Οι συμμετέχοντες στη μεγάλη διαδρομή(συνολικά 26 άτομα) μετά από λίγο εγκαταλείπουμε το χωματόδρομο και κινούμαστε πάνω σε καλογραμμένο μονοπάτι δίπλα σε ρέμα.

To πρωινό ξύπνημα ήταν αναπόφευκτο αλλά όλοι γνωρίζαμε ότι αξίζει τον κόπο. Πλατεία Κιλκίς λοιπόν, 06:30 το πρωί και φύγαμε για την εξόρμηση μας. Η συμμέτοχη αρκετά ικανοποιητική και προορισμός η πανέμορφη περιοχή της Βάλια Κάλντα και συγκεκριμένα η κορυφή Κακοπλεύρι Μηλιάς (2.159 μ) μέσω Σαλατούρας. Στο λεωφορείο ο αρχηγός της εκδρομής, ίσως ο μοναδικός που είχε ενέργεια τέτοια ώρα, μας έδωσε κάποιες πληροφορίες για την πορεία που θα ακολουθήσουμε.