Το πρωί της περασμένης Κυριακής ο σύλλογός πραγματοποίησε την προγραμματισμένη εξόρμησή του στο φυσικό γεφυροσπήλαιο τής Μουρμουρίτας, το μονοπάτι του οποίου συνδέει τα Προσήλια με το Βελεντζικό. Όταν φτάσαμε στα Προσήλια, δεκαέξι άτομα -από την Άρτα, τα Γιάννενα και την Πάτρα- μεταξύ των οποίων ήταν και δύο παιδάκια, ξεκινήσαμε για να δούμε το γεφυροσπήλαιο τής Μουρμουρίτας. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, λέγαμε πόσο όμορφο, σπάνιο και συνάμα ιδιαίτερο είναι αυτό που σε λίγο θα θαυμάζαμε ιδίοις όμμασι.

Μετά από μήνες έρευνας και πολλών χιλιομέτρων στο βουνό, με εφόδια το μεράκι και τη γνώση, το νέο μονοπάτι της Χελώνας είναι πλέον έτοιμο να υποδεχτεί τον πεζοπόρο.
Στις 06 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του μονοπατιού από τον Ορειβατικό Σύλλογο Άρτας.
Στις 08:00 ξεκινήσαμε από την Άρτα για την αφετηρία του μονοπατιού στο χωριό Γιαννιώτι.
Περίπου 85 άτομα όλων των ηλικιών ήρθαν για να περιηγηθούν μαζί μας.
Το μονοπάτι ξεκινά από την άσφαλτο μπαίνοντας κατευθείαν στο σκιερό ελατόδασος. Φτάνοντας στην καταπράσινη από φτέρες λάκκα της κορυφής Κορόρα (1.202 μ) ξεπρόβαλε και η Χελώνα. Συνέχεια στο δάσος και η επόμενη στάση για να φάμε και να πιούμε κάτι ήταν στη Μεγάλη Λάκκα. Σε περίπου 3,5 ώρες φτάσαμε στην κορυφή της Χελώνας (1.538 μ), όπου η φωτογραφικές μηχανές προσπάθησαν να απαθανατίσουν την υπέροχη θέα προς Αμβρακικό κόλπο, Ιόνιο, Λευκάδα, Ακαρνανικά όρη, Άγραφα, Κοκκινόλακο, Τζουμέρκα κ.ά.. Για την επιστροφή ακολουθήσαμε το μονοπάτι που διαγράφει κυκλική πορεία μετά την κορυφή.
Μετά από 6,5 ώρες που διήρκεσε η πεζοπορία καθίσαμε για φαγητό κλπ σε κατάστημα Κ. Γράδου στην Σκουληκαριά.


Ευχαριστούμε τους ΕΟΣ Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας που μας τίμησαν με την παρουσία τους, καθώς και φίλους ορειβάτες από διάφορους άλλους νομούς.


Ευχαριστούμε και τη Δημοτική αρχή του Γεωργίου Καραϊσκάκη που βοήθησε υλικά για την πραγματοποίηση του μονοπατιού. Ένα μονοπάτι που είναι πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του τόπου και του συλλόγου μας. Ελπίζουμε στις νέες προσπάθειες διάνοιξης μονοπατιών στα Τζουμέρκα να βρουν τουλάχιστον την ίδια ανταπόκριση.

Ευχαριστούμε θερμά το φούρνο του Μπάρμπα-Θωμά στο Κανάλι Πρέβεζας για την άτυπη και πεντανόστιμη "βασιλόπιτα" που μας.

Κορυφή τρεις πύργοιΗ τελευταία εξόρμηση για φέτος μας έφερε και πάλι στα αγαπημένα μας όρη Βάλτου και συγκεκριμένα στην Καλάνα. Παρά το χαμηλό της υψόμετρο η κορυφογραμμή της παρουσιάζει έντονο ορειβατικό ενδιαφέρον με αρκετά τεχνικά περάσματα, απότομες ορθοπλαγιές και εντυπωσιακή θέα προς τον Αμβρακικό, τα Άγραφα και το Βελούχι ενώ από κάτω μας βλέπουμε τον Αχελώο και την τεχνητή λίμνη Κρεμαστών.

Η μέρα είναι μικρή και για αυτό ξεκινάμε πολύ νωρίς από την Άρτα με κατεύθυνση το Παλιό Χαλκιόπουλο όπου μας περιμένει ο ΣΕΟ Πάτρας, μέλη από τους ορειβατικούς συλλόγους Αγρινίου και Κορίνθου και η Ομάδα Πεζοπορίας/Ορειβασίας Ορεινού Βάλτου. Φτάνοντας μας περιμένει καλωσόρισμα με τοπικά προϊόντα, τσάι και καφέ προσφορά της τοπικής κοινότητας Χαλκιόπουλου και της Ο.Π.Ο.Ο. Βάλτου.

Η Χελώνα όποια εποχή και να την επισκεφτείς σε συναρπάζει με το μαγικό ελατόδασος που φτάνει σχεδόν μέχρι την κορυφή της και τη μοναδική θέα που προσφέρει προς τα Τζουμέρκα, τον Αμβρακικό, το Παναιτωλικό και σε όλα τα ορεινά συμπλέγματα της Ηπείρου και όχι μόνο. Όμως η πραγματική της όψη αποκαλύπτεται τον χειμώνα με τα έλατα σκεπασμένα από τα χιόνια σε ένα τοπίο που μοιάζει σα να βγήκε από τη Νάρνια του C.S. Lewis.

Στην ψηλότερη κορυφή Αετός (1.852μ)Τα Όρη Βάλτου καταλαμβάνουν το βόρειο τμήμα της Αιτωλοακαρνανίας και το νοτιοανατολικό της Άρτας. Το ύψος τους δεν είναι μεγάλο, δεν φτάνουν καν τα 1.900 μέτρα, όμως η κορυφογραμμή τους είναι εκτενής και εκτός από την υπέροχη θέα που προσφέρει (μέχρι και τον Όλυμπο) παρουσιάζει μεγάλες εναλλαγές και έντονο ορειβατικό ενδιαφέρον. Τα υποαλπικά λιβάδια και η πετρώδης κορυφογραμμή στα βόρεια δίνουν τη θέση της σε πυκνά δάση ελάτης στο νότιο τμήμα. Η διήμερη διάσχιση που έγινε για πρώτη φορά από το σύλλογό μας κινήθηκε στο τμήμα της οροσειράς που βρίσκεται στο νομό Άρτας, το οποίο ονομάζεται Γάβρογος.