Ο Ορειβατικός Σύλλογος Άρτας γεννήθηκε πριν από τριάντα χρόνια, το 1988, όταν μια ομάδα δραστήριων  μεσηλίκων που αγαπούσε τα βουνά θέλησε να δείξει τις ομορφιές τους και σε άλλους συμπολίτες μας.

Δειλά-δειλά ξεκίνησαν οι εκδρομές που αρχικά στόχο είχαν να κάνουν γνωστά τα βουνά του νομού μας σε όσους το επιθυμούσαν. Με εκδρομές κοντινές, οι οποίες δεν ξεπερνούσαν τις 5-6 τα πρώτα χρόνια  ξεκίνησε η δράση του συλλόγου. Μία φορά το μήνα γίνονταν συγκεντρώσεις την ώρα του απογευματινού καφέ, σε κάποιο ήσυχο καφενεδάκι και παίρνονταν εκεί οι αποφάσεις. Με τον καιρό όλο και περισσότερος κόσμος ενδιαφερόταν για τις αποδράσεις στη φύση που ο σύλλογος προσέφερε και έτσι μετά από 2-3  χρόνια άρχισε να γίνεται  ένας πιο σοβαρός προγραμματισμός.

Στις 19 και 20 Νοεμβρίου του 1989, στο ξενοδοχείο «Τζουμέρκα» του χωριού Καταρράκτης, οι ορειβατικοί  σύλλογοι Άρτας, Αγρινίου, Ιωαννίνων και Πρεβέζης, με τους κυρίους Σπαή Γεώργιο, Μαστοράκη Αντώνη, Μπαρμπούτη Κωνσταντίνο και Γκούβα Χαράλαμπο αντίστοιχα, δημιουργούν τη γραμματεία των συλλόγων της Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου (Σ.Ο.Σ.Δ.Ε.Η.). Έτσι, κάθε χρόνο το Σεπτέμβριο πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις με σκοπό τη γνωριμία των ορειβατών της περιφέρειας και την κοινή λύση των προβλημάτων που τους απασχολούν. Την ίδια περίοδο ο Ε.Ο.Σ. ΑΡΤΑΣ γίνεται και μέλος  της  Ελληνικής  Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης (Ε.Ο.Ο.Α.), εισπράττοντας την αμέριστη και πολύτιμη βοήθεια στο  ξεκίνημά του όταν αποφάσισε να κάνει πιο  μακρινές και άγνωστες διαδρομές.

Εκτός των κοντινών διαδρομών, μετά το 1990-91 άρχισαν να μπαίνουν στο πρόγραμμα του συλλόγου και εκδρομές εκτός νομού, κυρίως στο νομό Ιωαννίνων και Τρικάλων λόγω των κοντινότερων αποστάσεων. Τη θέση των αυτοκινήτων παίρνει το λεωφορείο, καθώς υπήρχε μεγαλύτερη απήχηση από τον κόσμο. Το σχέδιο ήταν να  αρχίσουν  αναβάσεις  και  σε χιονισμένα  βουνά. Μέχρι  τότε οι  δράσεις  γίνονταν κυρίως την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Έτσι κι έγινε!

Μετά  το 1993-94 στο πρόγραμμα εμφανίζονται και οι πρώτες χειμερινές αναβάσεις σε χαμηλά βουνά. Οι  εκδρομές που στην αρχή δεν ξεπερνούσαν τις 5-6  τον χρόνο τώρα διπλασιάζονται.

Τα χρόνια περνούσαν και οι στόχοι που είχαν θέσει οι ιδρυτές του συλλόγου είχαν επιτευχθεί! Αυτό  ενθάρρυνε τους νεότερους να θέσουν καινούριους στόχους. Το 2000 τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου αποφασίζουν την ανεύρεση μόνιμης στέγης. Ένας μικρός χώρος στην οδό Τζαβέλλα 7 στεγάζει τα πρώτα γραφεία του συλλόγου. Οι συγκεντρώσεις στα  γραφεία του συλλόγου έδιναν λύσεις στα προβλήματα και αυτό είχε σαν συνέπεια την καλύτερη οργάνωση. Παράλληλα, δημιουργείται σχολή ορειβασίας, η οποία εκπαιδεύει ορειβάτες στην αναρρίχηση και στη χρήση χειμερινού εξοπλισμού. Αυτό βοήθησε ώστε οι αναβάσεις να γίνονται με πιο ασφαλή τρόπο. Οι εκδρομές των μελών εντός και εκτός προγράμματος φτάνουν πλέον τις 24. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι μέλη του συλλόγου παίρνουν μέρος και σε αποστολές σε βουνά του εξωτερικού με το σύλλογό μας αλλά και με άλλες αποστολές που οργανώνονται από άλλους συλλόγους ή ξεχωριστές ομάδες. 

Το 2008 προστίθενται στο πρόγραμμα του συλλόγου πιο πολλές εύκολες - περιπατητικές διαδρομές, όπως επίσης ποδηλατικές εξορμήσεις. Δημιουργούνται καινούριες σχολές ορειβασίας ώστε τα περισσότερα μέλη του συλλόγου να διαθέτουν τις βασικές γνώσεις που απαιτούνται για την προσωπική τους ασφάλεια στο βουνό και εμφανίζονται και οι πρώτοι δρομείς που παίρνουν μέρος σε αγώνες δρόμου. Ταυτόχρονα υπάρχουν και χιονοδρόμοι αλλά όχι σε αγωνιστικό χαρακτήρα. Παράλληλα, ο σύλλογος αποφασίζει να αναλάβει κοινωνική δράση μέσω της συνεργασίας του με τοπικούς φορείς και στόχο τη συλλογή τροφίμων για άπορες οικογένειες αλλά και την αναζήτηση αγνοουμένων σε ορεινούς όγκους.

Το επόμενο βήμα του συλλόγου γίνεται στις αρχές του 2016 όταν το διοικητικό συμβούλιο αποφασίζει να βρει μεγαλύτερο γραφείο και να δημιουργήσει πίστα αναρρίχησης. Έτσι λοιπόν γίνεται μεταφορά των γραφείων σε νέα έδρα στην οδό Αμβρακίας 38 και εντός του 2017 ολοκληρώνεται ένα όνειρο ετών, η δημιουργία πίστας αναρρίχησης για τα μέλη του, ελπίζοντας ότι σύντομα θα εμφανισθούν και οι αθλητές αναρριχητές για να εκπροσωπήσουν το σύλλογο σε αγώνες της Ομοσπονδίας εντός και εκτός Ελλάδος.

Η έντονη δραστηριότητα του συλλόγου συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, με τα μέλη του να πλησιάζουν τα εκατό και τις εκδρομές να ξεπερνάνε τις τριάντα το χρόνο σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Ευχή μας περισσότεροι άνθρωποι να ακολουθήσουν το μονοπάτι μας και να χαράξουμε μαζί μια καινούρια πορεία! Εξάλλου, το είδος μας δεν γεννήθηκε μέσα στο τσιμέντο, αλλά μέσα σε άγρια δάση και λιβάδια…

 

                                                                                                    Ο  Πρόεδρος 

                                                                                                ΣΠΑΗΣ  ΛΕΩΝΙΔΑΣ