Η διαδρομή μας ξεκινάει από το εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας στην Κόνιτσα και κινείται σε καλοσηματοδοτημένο μονοπάτι το οποίο ακολουθεί απότομη και ανηφορική κόψη η οποία προσφέρει απρόσκοπτη θέα στον ορεινό όγκο της Τύμφης όπου διακρίνονται ο Λάπατος, η Αστράκα και η επιβλητική Γκαμήλα. Η υψομετρική διαφορά που καλούμαστε να καλύψουμε είναι 1.000 μέτρα περίπου κάτι το οποίο μας πήρε περίπου 3 κοπιαστικές ώρες με μόνη παρηγοριά την ανεπανάληπτη θέα. Φτάνοντας στην κορυφή Αημηνάδια κάνουμε μια μεγάλη στάση τόσο για να ξεκουραστούμε από τη συνεχή ανηφόρα όσο και για να απολαύσουμε την θέα στην Τύμφη. 

 

 


Στη συνέχεια παίρνουμε το μονοπάτι που θα μας οδηγήσει στη θέση Μπιστέρια στη Στάνη των αδερφών Σπανού. Το τοπίο εδώ αλλάζει και τραβερσάρουμε κάτω από τις κορυφές της Τραπεζίτσας και του Ροϊδοβουνίου μέσα σε ένα πυκνό δάσος από έλατα το οποίο σε κάποια σημεία μας αφήνει να κρυφοκοιτάξουμε τη θέα της Τύμφης που βρίσκεται αντίκρυ μας. Το μονοπάτι είναι πολύ όμορφο και η ήπια κλίση του είναι μια καλοδεχούμενη αλλαγή για τα ταλαιπωρημένα μας πόδια. Αφού φτάσουμε στην εγκαταλελειμμένη πια στάνη και κάνουμε την απαραίτητη στάση και ακούσουμε κάποιες ιστορίες για την φιλοξενία των ιδιοκτητών της, έρχεται η ώρα να συνεχίσουμε πια το δρόμο μας. Από το σημείο αυτό και μετά το μονοπάτι χάνεται σε πολλά σημεία και μόνο χάρη στην εμπειρία του Κώστα Νικολόπουλου από τον ΕΟΣ Κόνιτσας που ήταν στην παρέα μας μπορέσαμε να το βρούμε.

Η κατηφόρα απαιτητική και δεν μας αφήνει να απολαύσουμε την κατάβαση όσο θα θέλαμε αφού όλες μας οι αισθήσεις βρίσκονται μόνιμα σε εγρήγορση. Καθώς κατεβαίνουμε αρχίζουμε πλέον να ακούμε καθαρά τη βουή του Αώου που βρίσκεται μερικές εκατοντάδες μέτρα χαμηλότερα από εμάς και σύντομα κλέβουμε κάποιες ματιές στα ορμητικά νερά του. Σύντομα φθάνουμε στην όχθη του την οποία και ακολουθούμε βαδίζοντας πάνω σε μέρος της via ferata μέχρι να φτάσουμε στο τοξωτό γεφύρι της Κόνιτσας και να ολοκληρώσουμε την πορεία μας.


Η διαδρομή αυτή έγινε για πρώτη φορά από τον σύλλογό μας και σίγουρα η ομορφιά της θα μείνει αξέχαστη σε όσους συμμετείχαν. Να ευχαριστήσουμε τον Κώστα Νικολόπουλο από τον ΕΟΣ Κόνιτσας για τη βοήθεια που μας έδωσε και την παρέα του στη διάρκεια της εξόρμησης.

Φωτογραφίες Γιώργος Μήτσος.