Η χαράδρα του Αώου με την Γκαμήλα στο βάθοςΗ πεζοπορία μας αρχίζει από το πανέμορφο Βρυσοχώρι με την καταπληκτική θέα στην κορυφή της Τσούκα Ρόσας. Βλαχόφωνο χωριό το οποίο κατά τη διάρκεια του πολέμου του '40 ήταν κέντρο των ελληνικών επιχειρήσεων κατά των Ιταλών. Μάλιστα για τη βοήθεια που προσέφεραν οι κάτοικοι, το χωριό κάηκε από τους Γερμανούς. O επισκέπτης μαγεύεται με την φυσική ομορφιά του και τα πλούσια νερά που τρέχουν από τις πολλές βρύσες του χωριού.

Ακολουθούμε το μονοπάτι που ξεκινάει μέσα από το χωριό και περπατάμε μέσα σε πανέμορφο δάσος οξιάς το οποίο μας καλωσορίζει με την φθινοπωρινή φορεσιά του. Καθώς η μέρα προχωράει χαρίζει στην Τσούκα Ρόσα το κόκκινο χρώμα της στο οποίο οφείλει και την ονομασία της. Σιγά σιγά το μονοπάτι μας ανηφορίζει για να φτάσουμε στην πανέμορφη Νεραϊδόβρυση όπου κάνουμε μια μικρή στάση. Σύντομα ξεκινάμε για το πλέον ανηφορικό κομμάτι της διαδρομής μας που θα μας οδηγήσει στην λάκα Κατσάνου. Καθώς ανεβαίνουμε οι οξιές σιγά σιγά αντικαθίστανται με κωνοφόρα ενώ μετά από 4 ώρες φτάνοντας στη λάκα Κατσάνου το τοπίο είναι πλέον αλπικό. 

Φτάνοντας στη Λάκα Κατσάνου

Αφού ξεκουραστούμε για λίγο η ομάδα μας αποφασίζει να χωριστεί στα δύο. Κάποιοι θα προσπαθήσουν να ανέβουν στην προκορφή της Τσούκα Ρόσας ενώ οι υπόλοιποι συνεχίζουμε για την Κόνιτσα. Η διαδρομή μας θα είναι για λίγο ακόμα ανηφορική μέχρι να φτάσουμε στο πέρασμα του Άβαλου. Από εδώ και πέρα η πορεία μας είναι πλέον κατηφορική. 

Το μονοπάτι κατεβαίνει ευχάριστα μέσα σε δάσος κωνοφόρων επιτρέποντάς μας να θαυμάσουμε τη μοναδική θέα προς την κορυφή της Γκαμήλας. Σύντομα φτάνουμε στο Σάδι Μύγας όπου κάνουμε μικρή στάση και αποφασίζουμε να βρούμε την καλύβα που υπάρχει εκεί κοντά. Τη βρίσκουμε σχετικά εύκολα και καθόμαστε λίγο για να απολαύσουμε την επιβλητική θέα προς την Τύμφη. Καθώς κατεβαίνουμε μπαίνουμε και πάλι σε δάσος με οξιές που έχουν διατηρήσει τα χρώματά τους προσφέροντάς μας εικόνες ομορφιάς. 

Με φόντο τη ΓκαμήλαΗ μαγευτική θέα από την καλύβα στο Σάδι Μύγας

Φτάνοντας στη Μονή Στομίου κάνουμε μια στάση και επισκεπτόμαστε τη Μονή για να θαυμάσουμε τη θέα στη χαράδρα του Αώου. Από εκεί συνεχίζουμε την πορεία μας προς την Κόνιτσα όπου θα πάρουμε και το δρόμο της επιστροφής γεμάτοι εικόνες και εμπειρίες. Η συνολική διάρκεια της πορείας μας ήταν 9 περίπου ώρες.

Από την ανάβαση στην Τσούκα ΡόσαΑπό την ανάβαση στην Τσούκα ΡόσαΑπό την ανάβαση στην Τσούκα Ρόσα