Ταξιδεύοντας στο νυχτρινό ουρανόΓια τη φετινή 75η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση ταξιδέψαμε μέχρι τον πανέμορφο Πάρνωνα. Ο δρόμος μακρύς και περνάει από όλη τη βόρεια Πελοπόνησσο για να μας φέρει μεταξύ Τρίπολης και Σπάρτης. Καθώς το υψόμετρο αυξάνεται ένα ευεργετικό αεράκι μας δροσίζει και λίγα χιλιόμετρα πριν τις Καρυές συναντάμε τους αθλητές του  υπερμαραθωνίου 70χμ "Κρόνιον πέρασμα" που αψηφώντας τη ζέστη συνεχίζουν το δικό τους αγώνα.

Μετά από λίγο φτάνουμε στο μέρος της κατασκήνωσης. Αφού στήσουμε τις σκηνές μας βρίσκουμε φίλους και γνωστούς από άλλους συλλόγους. Η προσέλευση παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες είναι αρκετά μεγάλη και περίπου 500 άτομα συμμετέχουν. Το βράδυ μας περιμένει μια πεντανόστιμη φασολάδα που συνοδεύεται από τοπικά εδέσματα. Μετά το πέρας των χαιρετισμών παίρνουμε τα υποστρώματά μας και ξεκινάμε για ένα μαγικό ταξίδι στο νυχτερινό έναστρο ουρανό του Πάρνωνα με τη μαγική φωνή και περιγραφήτου κυρίου Ν. Τρεμούλη.

 

 

Ο Πάρνωνας είναι γνωστός από την αρχαιότητα σαν το ιερό βουνό του Κρόνου και η ονομασία του έχει την ίδια ρίζα με τον Παρνασσό και την Πάρνηθα. Η ψηλότερή του κορυφή είναι η Μεγάλη Τούρλα (1.936μ). Το βουνό σχεδόν μέχρι την κορυφή του είναι κατάφυτο από κωνοφόρα και φιλοξενεί πλούσια χλωρίδα και πανίδα. 27 θηλαστικά περπατούν στις πλαγιές του, μεταξύ των οποίων και το απειλούμενο τσακάλι, ενώ στους ουρανούς του μπορεί κανείς να συναντήσει 249 είδη πουλιών. Στις πλαγιές του φύονται περίπου 1000 είδη και υποείδη φυτών και από αυτά τα 16 είναι ενδημικά του Πάρνωνα.

Την επόμενη μέρα σηκωνόμαστε χαράματα και μας υποδέχεται ένας δυνατός αέρας. Αφού πάρουμε το πρόγευμά μας αρχίζουμε το περπάτημά μας προς τον τόπο συνάντησης, λίγο χαμηλότερα από την κορυφή του Πάρνωνα. Δυστυχώς ο δυνατός αέρας δεν επέτρεψε η συγκέντρωση να γίνει στην κορυφή Κάμπος. Το μονοπάτι για την κορυφή είναι καλοσημαδεμένο και καθαρό. Αρχικά περπατάμε κατηφορίζοντας σε ένα καταπράσινο μονοπάτι και στη διαδρομή μας συναντάμε πηγές και ρυάκια. Μετά από λίγο αρχίζει μια ανηφόρα με μικρή κλίση που κάνει την ανάβασή μας εύκολη. Ο ήλιος δεν έχει βγει ακόμα και το αεράκι φυσάει δροσίζοντάς μας ευχάριστα. Συνεχίζουμε πάνω σε χωματόδρομο περιτριγυρισμένο από πεύκα και μετά από περίπου δύο ώρες φτάνουμε στο οροπέδιο όπου υπάρχει και εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία.

Η θέα από την κορυφή Κάμπος

Τηρώντας αυστηρώς το πρόγραμμα οι εκδηλώσεις αρχίζουν στην ώρα τους με τους καθιερωμένους χαιρετισμούς και την απονομή των αναμνηστικών. Μετά το τέλος των εκδηλώσεων παίρνουμε το δρόμο της επιστροφής και πολύ γρήγορα φτάνουμε στον τόπο κατασκήνωσης. Αποχαιρετάμε το πανέμορφο αυτό βουνό που απλόχερα μας χάρισε την ομορφιά και κατευθυνόμαστε και πάλι προς Άρτα.

Ευχαριστούμε τον ΕΟΣ Σπάρτης για την φιλοξενία του και την άψογη διοργάνωση της 75ης ΠΟΣ!

φωτογραφίες: ΕΟΣ Άρτας

                           ΕΟΣ Σπάρτης

                           Κώστας Φύκιρης