Το τριήμερο του Αγίου Πνευάμτος θα γίνει η κοινή εξόρμηση των ορειβατικών συλλόγων Άρτας, Πρέβεζας, Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας στην οροσειρά του Πίριν στη Βουλγαρία. Το Πίριν ή οροσειρά του Ανατολικού Ορβήλου βρίσκεται στη νότια Βουλγαρία και είναι γνωστή για τις αλπικές της λίμνες (118) καθώς και την πλούσια χλωρίδα και την πανίδα της ενώ έχει και 60 κορυφές άνω των 2.600μ! Η ψηλότερη κορυφή του είναι το Βίχρεν με υψόμετρο 2.914μ. Το Πίριν αποτελεί ιδανικό μέρος για ορειβασία και πεζοπορία καθώς έχει να προσφέρει πανέμορφες εικόνες οι οποίες συνδυάζονται με δυνατές ορειβατικές συγκινήσεις. Το ανάγλυφό του είναι αλπικό και εξαιρετικά κατακερματισμένο και χαρακτηρίζεται από απότομες πλαγιές, ψηλές κορυφογραμμές και βαθιές κοιλάδες ποταμών. 

Το πρόγραμμα θα χωριστεί σε δύο ομάδες την πεζοπορική (Α) και την ορειβατική (Β). Η εκκίνηση από Ελλάδα θα γίνει την Παρασκευή το πρωί στις 6:00 και υπολογίζουμε πως το απόγευμα θα βρισκόμαστε στο Μπάνσκο. Εδώ οι δύο ομάδες θα χωριστούν και θα ακολουθήσουν πορείες παράλληλες στο βουνό του θεού Περούν.

Α ομάδα - Πεζοπορική

Παρασκευή 10 Ιουνίου

Άφιξη στο Bansko το απόγευμα και διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο. 

Σάββατο 11 Ιουνίου: καταφύγιο Demianytsa και αλπικές λίμνες

Ξεκινάμε την πεζοπορία νωρίς το πρωί περπατώντας πάνω σε καλογραμμένο μονοπάτι, με αφετηρία τα 1.400μ υψόμετρο,  το οποίο κινείται παράλληλα με τον ποταμό Demianytsa και μετά από περίπου 2:30 ώρες φτάνουμε στο καταφύγιο Demianytsa στα 1.895μ.. Ακολουθεί τακτοποίηση στο καταφύγιο και πεζοπορία στις αλπικές λίμνες Vasilaski στα 2.154μ. και Todorka στα 2.550μ η οποίες συναρπάζουν με την ομορφιά τους. Επιστροφή στο καταφύγιο όπου θα γίνει και η διανυκτέρευση. To καταφύγιο χτισμένο τη δεκαετία του '30 βρίσκεται μέσα σε μια πανέμορφη κοιλάδα είναι ζεστό και φιλόξενο.
Βαθμός δυσκολίας 2
Ώρες πορείας: περίπου 7

Κυριακή 12 Ιουνίου: καταφύγιο Bezbog (2.240μ)

Αφού πάρουμε το πρωινό μας νωρίς στο καταφύγιο κατεβαίνουμε στο Bansko και με το λεωφορείο μεταφερόμαστε στο Gotse Delchev από όπου θα πάρουμε το λιφτ για το καταφύγιο του Bezbog στα 2.240m το οποίο είναι έχει θέα την πανέμορφη ομώνυμη λίμνη. Αφού τακτοποιηθούμε στα δωμάτια και ανάλογα με τον διαθέσιμο χρόνο ο αρχηγός θα κρίνει αν μπορεί να γίνει ανάβαση στην κορυφή Bezbog στα 2.653μ ή κάποια άλλη διαδρομή. Διανυκτέρευση στο καταφύγιο.
Βαθμός δυσκολίας 1 για την κατάβαση προς το Bansko και 2 για την ανάβαση στην κορυφή Bezbog.
Ώρες πορείας: περίπου 2 ώρες για να φτάσουμε στο σημείο που θα μας παραλάβει το λεωφορείο και για την ανάβαση στην κορυφή περίπου 4:30 ώρες.

Δευτέρα 13 Ιουνίου: λίμνη Popovo (2.243μ)

Έχοντας ως αφετηρία το καταφύγιο του Bezbog πεζοπορούμε στις λίμνες Popovo (2.243μ) και Rybno. Η λίμνη Popovo είναι η βαθύτερη και μεγαλύτερη λίμνη του ορεινού συγκροτήματος του Πίριν της οποίας η ομορφιά προσελκύει πολλούς τουρίστες το καλοκαίρι. Επιστροφή στο καταφύγιο του Bezbog και κατάβαση με το τελεφερίκ στο Gotse Delchev όπου θα αναμένουν τα λεωφορεία.

Βαθμός δυσκολίας 2
Ώρες πορείας: περίπου 7

 Β ομάδα - Ορειβατική

Παρασκευή 10 Ιουνίου: καταφύγιο Vihren (1.915m)

Αφού χωριστούν οι δύο ομάδες μεταφερόμαστε στο καταφύγιο Banderitsa (1.810μ) από όπου ξεκινάει η πεζοπορία μας για το καταφύγιο Vihren (1.915m) όπου θα γίνει και η διανυκτέρευση.
Βαθμός δυσκολίας 1
Ώρες πορείας: περίπου 1:30

Σάββατο 11 Ιουνίου - κορυφή Vihren (2.914μ)

Ανάβαση για στην κορυφή Vihren στα 2.914μ. Η κορυφή Vihren είναι η δεύτερη ψηλότερη της Βουλγαρίας, μετά την Musala, και η τρίτη ψηλότερη των Βαλκανίων. H κορυφή προσφέρει πανοραμική θέα όλης της οροσειράς του Πίριν και μερικές από τις πιο εντυπωσιακές παγετωνικές λίμνες ενώ διακρίνεται και η οροσειρά της Ρίλα. Η ανάβαση είναι αρκετά απαιτητική με περίπου 1.000μ υψομετρικής διαφοράς. Λόγω της εποχής πιθανόν να χρειαστούμε πιολέ και κραμπόν. Το βράδυ θα διανυκτερεύσουμε στο καταφύγιο Vihren.
Βαθμός δυσκολίας 6
Ώρες πορείας: περίπου 8 - 9 ώρες

Κυριακή 12 Ιουνίου: καταφύγιο Vihren (1.915m) - καταφύγιο Demianitza (1.895μ)

Ξεκινάμε νωρίς το πρωί από το καταφύγιο Vihren και περπατάμε σε βατό μονοπάτι το οποίο περνάει ανάμεσα από πανέμορφες αλπικές λίμνες με πιο εντυπωσιακή την Okoto. Από εκεί ξεκινάει η απαιτητική ανάβαση προς το διάσελο Todorina porta στα 2.560μ η οποία προσφέρει θέα προς τις αλπικές λίμνες της περιοχής. Από εδώ κατεβαίνουμε προς τις λίμνες Todorka και συνεχίζουμε προς το καταφύγιο Demianitsa στα 1.895μ περνώντας από τις πανέμορφες λίμνες Vasilaski. Διανυκτέρευση στο καταφύγιο Demianitsa.
Από το διάσελο της Todorina Porta υπάρχει η δυνατότητα ανάβασης στην κορυφή Malka Todorka (2.712m) και Todorka στα 2.746μ περπατώντας σε μια εντυπωσιακή γρανιτένια κόψη αρκετά απαιτητική, μιας και δεν υπάρχει μονοπάτι. H θέα βέβαια είναι εκπληκτική προς την κορυφή Vihren και τις αλπικές λίμνες της περιοχής. H πραγματοποίηση αυτής της διαδρομής επαφίεται στην κρίση του αρχηγού.
Βαθμός δυσκολίας 5
Ώρες πορείας: περίπου 7 ώρες για το καταφύγιο και περίπου 2:30 ώρες επιπλέον για την παράκαμψη της κορυφής Todorka.

Δευτέρα 13 Ιουνίου:  καταφύγιο Demianitza (1.895μ) - καταφύγιο Bezbog (2.240μ)

H πιο "χαλαρή" μέρα του προγράμματος αφού θα πεζοπορίσουμε σε καλογραμμένο μονοπάτι το οποίο περνάει δίπλα από τις λίμνες Valjavski σκαρφαλώνει στο διάσελο Samodivska porta στα 2.400μ, με θέα προς τις κορυφές Polezan kai Bezbog,  και κατεβαίνει στις λίμνες Banski περνώντας δίπλα από τη λίμνη Popovo, τη μεγαλύτερη και βαθύτερη λίμνη του Pirin για να καταλήξει στο καταφύγιο του Bezbog. Η μέρα μας ξεκινάει νωρίς το πρωί και η συνολική υψομετρική που θα καλύψουμε είναι 800μ περίπου. Από το καταφύγιο του Bezbog θα πάρουμε το λιφτ που θα μας κατεβάσει στο Gotse Delchev σε περίπου μισή ώρα. Το τελευταίο λίφτ φεύγει στις 16:00,
Βαθμός δυσκολίας 5
Ώρες πορείας: περίπου 8

Οι δύο ομάδες αφού συναντηθούν κατεβαίνουν με το λιφτ στο Gotse Delchev όπου τους περιμένει λεωφορείο για την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Προσοχή!
Οι συμμετέχοντες και στις δύο ομάδες θα πρέπει να έχουν μαζί τους υπνόσακο για τη διανυκτέρευση στα καταφύγια.
Λόγω της φύσης της εξόρμησης οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένοι για COVID-19 ή να φέρουν πιστοποιητικό νόσησης.
Στην Ελλάδα αναμένεται να φτάσουμε αργά το βράδυ της Δευτέρας.
Οι συμμετέχοντες στην ορειβατική ομάδα θα πρέπει να έχουν μαζί του πιολέ και κραμπόν και να γνωρίζουν τη χρήση του.
Το κόστος του λιφτ είναι περίπου 20 λέβα και δεν περιλαμβάνεται στην τιμή του εισιτηρίου.

Υπεύθυνοι για τον ΕΟΣ Άρτας:
Πεζοπορική ομάδα - Λεωνίδας Ασλανίδης (τηλ. 6977822897)
Ορειβατική ομάδα - Κίμων Καλιακάτσος

 

Κόστος συμμετοχής κατά προσέγγιση:

 *Το ακριβές κόστος θα εξαρτηθεί από τον τελικό αριθμό των συμμετοχών*

Το συνολικό κόστος της εξόρμησης

 Α΄ ομάδα - πεζοπορική 130 ευρώ (που θα διανυκτερεύσει 1 βράδυ σε ξενοδοχείο και 2 βράδυα σε καταφύγια) 

 Β΄ ομάδα - ορειβατική 120 ευρώ (που θα διανυκτερεύσει στα καταφύγια )

Δηλώσεις συμμετοχής και προκαταβολή 50 ευρώ στον αρχηγό της εξόρμησης  ΛΕΩΝΙΔΑ  ΑΣΛΑΝΙΔΗ  (τηλ. 6977822897) και στα γραφεία του συλλόγου μέχρι 31  Μαρτίου.

Θα χρησιμοποιήσουμε ένα λεωφορείο και οι συμμετοχές που δικαιούται κάθε Σύλλογος είναι ορισμένες.

Παρακαλούμε μέχρι την παραπάνω ημερομηνία (31-3-2022) να έχουμε τις δηλώσεις συμμετοχής σας και προκαταβολές για να κλείσουμε έγκαιρα τα δωμάτια, τα καταφύγια και το λεωφορείο.

 

Στην τιμή του εισιτηρίου περιλαμβάνονται:
Μεταφορά από και προς το Bansko καθώς και οι ενδιάμεσες μεταφορές όπως αυτές αναφέρονται στο πρόγραμμα.
Το κόστος της διαμονής σε ξενοδοχείο και καταφύγιο καθώς και το πρωινό και το βραδινό.

Στην τιμή δεν περιλαμβάνονται:
Αλκοολούχα ποτά, αναψυκτικά και άλλα ροφήματα στα καταφύγιο και το ξενοδοχείο.
Το λιφτ από και προς το καταφύγιο του Bezbog.