Αν δεν έχετε πως να περάσετε τις ώρες του εγκλεισμού και θέλετε λίγη αδρεναλίνη, αν είχατε σκοπό να ανεβείτε στο Έβερεστ αλλά η αποστολή σας ακυρώθηκε σας έχουμε μερικές καλές προτάσεις!

Όλες οι ταινίες είναι είτε ντοκιμαντέρ είτε βασισμένες σε πραγματικά γεγονότα.

1. Meru (2015)

Μια πραγματική ιστορία τριών στενών φίλων (Conrad Anker, Jimmy Chin και Renan Ozturk) οι οποίοι ανήκουν στην παγκόσμια αναρριχητική ελίτ. Μετά από μια σειρά δυσκολιών που αντιμετώπισαν στις προσωπικές τους ζωές αποφασίζουν να σκαρφαλώσουν το Shark's Fin στην κορυφή Meru μια από τις πιο δύσκολες και επικίνδυνες κορυφές των Ιμαλαϊων και από τις λίγες που είναι απάτητες. Θα τα καταφέρουν;

 

  

2. Sherpa (2015)

Ένα ντοκιμαντέρ το οποίο κινηματογραφήθηκε κατά την θανατηφόρα χιονοστιβάδα στο Έβερεστ το 2014 η οποία σκότωσε 16 Sherpa. Μία καταπληκτική ταινία η οποία αποτελεί φόρο τιμής για τους Sherpa χωρίς τους οποίους σχεδόν κανένας δεν θα μπορούσε να ανέβει σήμερα στο Έβερεστ.

 

 

3. Mountain (2017)

Μία ταινία ύμνος προς τις ψηλότερες κορυφές του κόσμου. Η φωνή του William Dafoe μας ταξιδεύει μέσα από εκπληκτικές εικόνες και σκηνοθεσία που κόβει την ανάσα, σε κάποιες από τις ψηλότερες οροσειρές του κόσμου.

 

 

 

4. Free Solo (2018)

H ταινία που κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα μας. Ακολουθώντας τον διάσημο αναρριχητή Alex Honnold παρακολουθούμε το ταξίδι του για να σκαρφαλώσει free solo, δηλαδή χωρίς τη χρήση κάποιας προστασίας όπως σκοινί, το El Capitan στο Εθνικό πάρκο του Yosemite.

 

 

5. K2 the killer summit

Τον Αύγουστο του 2008, 25 ορειβάτες από διάφορες χώρες του κόσμου φτάνουν στην κατασκήνωση βάσης του Κ2, ίσως της πιο επικίνδυνης κορυφής στον κόσμο. Μετά από 48 ώρες 11 από αυτούς είτε σκοτώνονται είτε εξαφανίζονται.

Το ντοκιμαντέρ μπορείτε να το δείτε πατώντας εδώ.

Για το ίδιο γεγονός το 2012 υπάρχει και η ταινία The Summit.

 

6. Art of Freedom (2011)

Το ντοκιμαντέρ αυτό απαντάει σε κάποια από τα πιο σημαντικά ερωτήματα του φαινομένου των πολωνικών αποστολών στα Ιμαλάια. Οι Πολωνοί είναι οι κυρίαρχοι των ψηλότερων κορυφών τα τελευταία 20 χρόνια αναδεικνύοντας δεκάδες ολοκληρωμένους ορειβάτες. Οι αναβάσεις τους ξεχωρίζουν όχι μόνο για τις νέες διαδρομές αλλά και για τη νέα προοπτική που έθεσαν στον ιμαλαϊσμό. Με αυθεντικό στυλ, αντοχή και ευσυνειδησία για την ευημερία της ομάδα και αλληλεγγύη κατακτούν τις παγωμένες κορυφές.

Δείτε την ταινία πατώντας εδώ.

 

7. Everest (2015)

Μια ταινία βασισμένη στο βιβλίο του Jon Krakauer "Into Thin Air" (το οποίο αξίζει να διαβάσετε) παρουσιάζει, με δραματοποιημένο τρόπο, τα γεγονότα που συνέβησαν το 1996 στην τραγωδία που συνέβει στο Έβερεστ. Πολύ καλή και δυνατή ταινία την οποία σίγουρα αξίζει να δείτε.

 

 

  


8. Touching the Void - Αγγίζοντας το κενό (2003)

Ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ το οποίο αφηγείται την ιστορία δύο φίλων που θέλουν να σκαρφαλώσουν στη Siula Grande στις Περουβιανές Άνδεις. Ο Simpson και ο Yates αφού ανέβουν στην κορυφή, από την ασκαρφάλωτη Δυτική ορθοπλαγιά, πέφτουν σε κακοκαιρία. Ο Yates πέφτει και σπάει το πόδι του κατά την κατάβαση. Και από εκεί ξεκινάνε και οι περιπέτειές τους.

 

  

 

9. Jeff Lowe's Metanoia (2014)

Από την κορυφή του κόσμου στο τέλος του σκοινιού, η ταινία ακολουθεί τη ζωή και τις αναβάσεις του Jeff Lowe μέσα από πρωτοποριακές αναβάσεις σε όλο τον κόσμο μέχρι το σημερινό του χορό με μια ανίατη ασθένεια.  Μια από τις ταινίες που σίγουρα πρέπει να δείτε.

Θα τη βρείτε πατώντας εδώ.

 

  

10. The Beckoning Silence (2007)

Η ταινία αφηγείται την ιστορία του Tony Kurtz που μαζί με τρεις φίλους του προσπαθούν να κάνουν την πρώτη ανάβαση στη Βόρεια Ορθοπλαγιά του Eiger το 1936. Μέσα από την ταινία ο Simpson (ναι αυτός από το "Αγγίζοντας το κενό") έρχεται αντιμέτωπος με το ερώτημα γιατί να συνεχίσει κάποιος να σκαρφαλώνει όταν έχει βρεθεί τόσο κοντά στη λήθη.

Την ταινία μπορείτε να τη δείτε πατώντας εδώ.

Για την ανάβαση του Kurtz έχει γυριστεί και η ταινία Nordwand (2008) η οποία παρουσιάζει τα γεγονότα με δραματοποιημένο τρόπο και μπορείτε να τη δείτε εδώ

 

11. The Dawn Wall (2017)

Σε μία απίστευτη ιστορία επιμονής ο Tommy Caldwell και ο σχοινοσύντροφός του Kevin Jorgeson προσπαθούν να σκαρφαλώσουν το Dawn Wall του El Capitan. Το ντοκιμαντέρ μας ταξιδεύει στην παιδική ηλικία του Caldwall ,την αιχμαλωσία του στο Κιργιστάν και το πάθος του για την αναρρίχηση. Παράλληλα βλέπουμε τον ρόλο που διαδραματίζει το άλλο μισό της ομάδας ο Kevin Jorgeson.

 

12. Από τον Όλυμπο στο Έβερεστ

Και τέλος από τη λίστα μας δεν θα μπορούσε να λείπει η ταινία για την πρώτη ελληνική αποστολή στο Έβερεστ. Μπορείτε να δείτε την ταινία εδώ.

Το Φθινόπωρο του 2003, μια Ελληνική ομάδα ορειβατών βρίσκεται στο Θιβέτ σκαρφαλώνοντας στην κορυφή Cho Oyu με υψόμετρο 8201μ. Tο βουνό αυτό βρίσκεται στη γειτονιά του Έβερεστ, και η αποστολή προετοιμάζεται εκεί για την ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου, που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη χρονιά. Οι προσπάθειες της ομάδας αποδίδουν, όμως την τελευταία μέρα συμβαίνει το αναπάντεχο. Στη διάρκεια της κατάβασης ο αρχηγός της ομάδας Χρήστος Μπαρούχας αφήνει την τελευταία του πνοή στα χέρια του κινηματογραφιστή της ομάδας Παύλου Τσιαντού. Κατά την επιστροφή τους στην Ελλάδα, οι ορειβάτες είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν το εγχείρημα, ώσπου ανακαλύπτοντας ένα παλιό γράμμα του Χρήστου, αποκτούν ένα καινούργιο κίνητρο. Η ομάδα ξανασμίγει βρίσκοντας με αυτό το τρόπο την απαραίτητη δύναμη για να συνεχίσει.

Την Άνοιξη του 2004, ξεκινάει την ανάβαση στο Έβερεστ ενισχυμένη με τη συμμετοχή του γνωστού ελληνοαμερικανού ορειβάτη Pete Athans. Όταν όμως οι ορειβάτες έρχονται αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα ενός θανάτου στο βουνό για δεύτερη φορά, η πίστη στο όραμα και το ομαδικό πνεύμα, απομένουν ως το τελευταίο απόθεμα το οποίο καλούνται να επιστρατεύσουν, για την πραγματοποίηση του στόχου.