Ο ορειβατικός σύλλογος Άρτας πραγματοποίησε την Κυριακή 4/11 την προγραμματισμένη εξόρμηση - κυκλική πορεία Καλαρρύτες - Πηγές Χρούσια- Συρράκο - Καλαρρύτες με πολυπληθή συμμετοχή (περίπου 80 άτομα). 

Η πρώτη ομάδα ξεκίνησε από τους Καλαρρύτες, ανηφορίζοντας η αραιή βλάστηση λιγόστεψε και σύντομα βρεθήκαμε σε υποαλπικό ξερό τοπίο. Η διαύγεια της ατμόσφαιρας μας επέτρεψε να θαυμάσουμε τους ορεινούς όγκους: Τζουμέρκα, Πρίζα, Περιστέρι. Κάνουμε μια μικρή παράκαμψη για ν' ανεβούμε στο εκκλησάκι της Αγ. Παρασκευής που είναι κτισμένο μέσα σε μια υγρή και σκοτεινή σπηλιά, με μια χαμηλή πόρτα να επιτρέπει την είσοδο στους προσκυνητές. 

Στη συνέχεια κατηφορίζοντας συναντάμε τον ποταμό Χρούσια και περνώντας τον μπαίνουμε σε ένα πανέμορφο δάσος οξιάς, κέδρου και πεύκης. Το μονοπάτι μας ανεβάζει σταδιακά, χαρίζοντάς μας όλο και πιο όμορφη θέα της χαράδρας του ποταμού, μέχρι που βλέπουμε τα πρώτα σπίτια του Συρράκου. 

Κατεβαίνουμε το μονοπάτι και διαβαίνοντας το γεφυράκι του Χρούσια ανεβαίνουμε το πετρόκτιστο μονοπάτι που μας οδηγεί προς του Καλαρρύτες όπου φτάσαμε μετά από περίπου 7:30 ώρες πεζοπορίας.


Το Συρράκο με φόντο τη χιονισμένη ΚακαρδίτσαΣε μια διαδρομή που χάνεται στα βάθη του χρόνου περπάτησαν όσοι συμμετείχαν στην εξόρμηση του ΕΟΣ Άρτας. Η διαδρομή μας ξεκινάει λίγο πριν το μοναστήρι της Βύλιζας και συνεχίζει προς τη γέφυρα της Κουιάσας. Από εκεί κατευθυνόμαστε προς το Συρράκο και στη συνέχεια αφού κατεβούμε στο ρέμα του Χρούσια ανηφορίζουμε προς τους Καλαρρύτες. 

 

 

Καλαρρύτες και πίσω η χιονισμένη Κακαρδίτσα

Ένα ακόμα κυριακάτικο πρωινό μας βρίσκει στο λεωφορείο. Καθώς αρχίζει να ξημερώνει, ούτε ένα σύννεφο δεν φαίνεται στον ουρανό και απέναντί μας βλέπουμε τα Τζουμέρκα μέσα στο χιόνι. Αυτή τη φορά δεν είναι αυτά ο προορισμός μας αλλά τα μονοπάτια που ενώνουν τα χωριά Ματσούκι, Καλαρρύτες και Συράκο. Μετά από 3 περίπου ώρες φτάνουμε στην στρατιωτική γέφυρα πριν το Ματσούκι που αποτελεί και την αφετηρία μας. Θα γίνουν δυο διαδρομές, μία μεγάλη Ματσούκι – Συράκο – Καλαρρύτες και μία μικρότερη Ματσούκι – Καλαρρύτες.

Ένα από τα ομορφότερα και πιο επιβλητικά βουνά της περιοχής μας είναι η Κακαρδίτσα. Η αναχώρηση έγινε το Σάββατο το μεσημέρι με προορισμό το χωριό Ματσούκι. Η διαδρομή για το χωριό κουραστική αλλά με θέα που ανταμείβει. Ο καιρός δυστυχώς άσχημος με μια δυνατή βροχή την ώρα που φτάσαμε στο χωριό.