Για άλλη μια χρονιά ο ΕΟΣ Άρτας πραγματοποίησε την καθιερωμένη του παιδική κατασκήνωση. Φέτος προορισμός μας τα πανέμορφα Θεοδώριανα στα κοντινά Τζουμέρκα. Πρώτη στάση ο νερόμυλος του κ. Κολοκύθα στον συνοικισμό Αβαρίτσα του Βουργαρελίου όπου είδαμε τη λειτουργία και την ορθολογική χρήση του νερού με μηδαμινή παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον. Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε προς τον πανέμορφο καταρράκτη της Αβαρίτσας όπου γίνονται εργασίες για την κατασκευή ενός μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού όπου η παρέμβαση και η καταστροφή του φυσικού μας πλούτου είναι μεγάλη.

Από εκεί συνεχίζουμε προς τον χώρο της κατασκήνωσής μας στα Θεοδώριανα και αφού στήσουμε τις σκηνές μας γίνεται μια εισαγωγή στα παιδιά στις βασικές αρχές της πεζοπορίας και της κατασκήνωσης μέσα από βιωματικά παιχνίδια. Η μέρα μας κλείνει στην πλατεία του χωριού και κατά την επιστροφή παιδιά  και μεγάλοι έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τους φακούς τους και να μάθουν τις αρχές κίνησης στο σκοτάδι.

Για ακόμα μια χρονιά ο ΕΟΣ Άρτας διοργανώνει παιδική κατασκήνωση η οποία έχει ως στόχο να φέρει κοντά στη φύση, την πεζοπορία και την ορειβασία τους μικρούς μας φίλους. Σημείο συνάντησης φέτος το καταφύγιο Μελισσουργών, το οποίο είναι περιτριγυρισμένο από ένα πανέμορφο δάσος με έλατα, προσφέροντας έτσι το ιδανικό μέρος για την πρώτη επαφή με την πεζοπορία.

Το απόγευμα του Σαββάτου μαζευόμαστε όλοι σε ένα ξέφωτο και ξεκινάμε το "μάθημα". Μέσα από ένα βιωματικό εργαστήρι τα παιδιά έμαθαν τι πρέπει να έχουν μαζί τους στο σακίδιο, πως πρέπει να συμπεριφέρονται όταν βρίσκονται στη φύση και ποιοι είναι οι βασικοί κίνδυνοι που μπορεί να συναντήσει κάποιος στο βουνό. Στη συνέχεια κάναμε μια μικρή βόλτα μέσα στο δάσος για να θέσουμε σε εφαρμογή όλα όσα μάθαμε και να προετοιμαστούμε για την πεζοπορία της επόμενης ημέρας. Στο τέλος της βραδιάς μαζευόμαστε στο χώρο του καταφυγίου και μέσα από τηλεσκόπιο παρατηρούμε την σχεδόν ολόγιομη σελήνη αλλά και τον Δια με τους δορυφόρους του.

Η προγραμματισμένη εξόρμηση της Κυριακής 2/02/20 ήταν για τη Σκάλα Κυψέλης και επιστροφή από τη Σκάλα Ράμιας. Όταν μιλάμε για σκάλες στα Τζουμέρκα εννοούμε παλιά μονοπάτια που οι κάτοικοι των ορεινών κοινοτήτων ανέβαζαν τα ζώα τους για την αναζήτηση πλούσιας τροφής. Τα μονοπάτια αυτά καθώς περνάνε τα χρόνια και πλέον σχεδόν κανένας δεν τα περπατάει κινδυνεύουν να χαθούν.

Πρώτη εξόρμηση για το 2020 δεν θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο από την κοπή της πίτας, που φέτος πραγματοποιήθηκε στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής στον Καταρράκτη. Τα μέλη του συλλόγου μας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, και έχοντας ως σύμμαχο τον καλό καιρό απόλαυσαν τη διαδρομή.

Η πεζοπορία μας ξεκίνησε από το χωριό των Αγνάντων και αρχικά κινηθήκαμε σε τσιμεντένιο δρόμο ο οποίος σύντομα έδωσε τη θέση του σε ανηφορικό μονοπάτι μέσα σε δάσος. Κατόπιν μέσω αυτού φτάσαμε στην Αγία Παρασκευή, η οποία προσφέρει πανοραμική θέα στο χωριό του Καταρράκτη, στον επιβλητικό όγκο των Τζουμέρκων, στον Αμβρακικό, και στους υπόλοιπους ορεινούς όγκους της Ηπείρου.

Αφού συγκεντρώθηκε όλη η ομάδα, παρουσία του αντιδημάρχου κ. Τζουμάκα, έγινε η κοπή της πιτας από τον πρόεδρο του συλλόγου μας Κίμωνα Καλιακάτσο.

Ευχαριστούμε πολύ το φούρνο του Μπαρμπά - Θωμά στο Κανάλι που προσέφερε τις πίτες και το δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων. Τέλος θερμές ευχαριστίες στους δωροθέτες του συλλόγου: το κατάστημα Μπέκιος, και τον ξενώνα Μαρουσώ στη Ροδαυγή.

Για πρώτη χρονιά φέτος ο σύλλογός μας διοργάνωσε παιδική κατασκήνωση με σκοπό γονείς και παιδιά να έρθουν πιο κοντά στη φύση, να πεζοπορήσουν και να διασκεδάσουν. Τόπος συνάντησης το Ορειβατικό Καταφύγιο Πραμάντων, που βρίσκεται στους πρόποδες της Στρογγούλας το Σάββατο το μεσημέρι. 

Αφού στήσαμε τις σκηνές μας και γνωριστήκαμε μεταξύ μας έγινε μια μικρή πεζοπορία από το καταφύγιο μέχρι την Αγία Παρασκευή και από εκεί στην παιδική χαρά. Η επιστροφή μας έγινε την ώρα που το φεγγάρι άρχιζε να βγαίνει και αφού απολαύσαμε το δείπνο μας δώσαμε ραντεβού για την επόμενη μέρα το πρωί.

Η κυριακάτικη πεζοπορία μας ήταν μεγαλύτερη και περιελάμβανε την επίσκεψή μας στον εντυπωσιακό καταρράκτη Κεφαλόβρυσο, το Ορεινό Καταφύγιο Μελισσουργών, τη σπηλιά Κατσαντώνη και επιστροφή στο καταφύγιο Πραμάντων. Το απόγευμα δώσαμε ραντεβού στο TAC, το Αθλητικό Κέντρο Τζουμέρκων, όπου τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με το άθλημα της αναρρίχησης.

Eυχαριστούμε παιδιά και γονείς που μας τίμησαν με την παρουσία τους!