ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα, ένας καλό τρόπος και γρήγορος αναπλήρωσης ενέργειας στο βουνό

Η σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας είναι πολύ σημαντική όπως είναι και σε κάθε άλλη άσκηση. Το φαγητό μας θα πρέπει να μας παρέχει όλα τα απαραίτητα για την έντονη σωματική λειτουργία και να μην βαραίνει την πλάτη μας. Υπάρχουν τρεις ομάδες μακρομορίων που καταναλώνουμε: υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνες.

Οι υδατάνθρακες προσφέρουν άμεση ενέργεια στον οργανισμό μιας και μπορεί να τους αποδομήσε ταχύτατα. Τρόφιμα πλούσιια σε υδατάνθρακες είναι: ψωμί ολικής άλεσης, φρούτα, όσπρια, γάλα και γιαούρτι.Τα λίπη είναι η κύρια πηγή ενέργειας του οργανισμού αλλά για να μπορέσει να τα εκμεταλευτεί χρειάζεται χρόνος. Πηγές πρόσληψης λίπους είναι: διάφορα έλαια, ξηροί καρποί και τυρί. Τέλος οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για την σωστή λειτουργία του οργανισμού όμως από ενέργεια δεν προσφέρουν κάτι σημαντικό στον οργανισμό. Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες είναι: γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας, αυγά, ξηροί καρποί και όσπρια.

Εκτός από τα παραπάνω απαραίτητα για τον οργανισμό μας είναι και και κάποιες άλλες ομάδες τροφίμων όπως τα μέταλλα (γαλακτοκομικά, κρέας), οι βιταμίνες (φρούτα, λαχανικά και ξηροί καρποί) και οι φυτικές ίνες (φρούτα και λαχανικά). Φυσικά δεν πρέπει να ξαχνάμε την απαραίτητα κατανάλωση νερού καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.

 Έχοντας τα παραπάνω υπόψιν μπορούμε να καταστρώσουμε ένα μενού για μια μέρα στο βουνό. Ένα καλό πρωινό είναι πολύ σημαντικό, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει: ψωμί, αυγά, γάλα με δημητριακά, τυρί, κάποιο φρούτο, μαρμελάδα ή μέλι και κάποιο ρόφημα όπως τσάι ή καφέ. Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας είναι καλό να τρώμε συχνά (κάθε 2 περίπου ώρες) και λίγο. Συνήθως έχουμε μαζί μας κάποιο ελαφρύ σάντουιτς, ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα, κάποιο φρούτο (εάν μας το επιτρέπει το βάρος όπως μπανάνα, μήλο, μανταρίνια, πορτοκάλι), μπάρες δημητριακών και σοκολάτα. Μετά την πεζοπορία ένα καλό γεύμα όπως όσπρια ή μια μακαρονάδα είναι απαραίτητα.

Σε περίπτωση που κάνουμε μια πολυήμερη πεζοπορία είναι καλό να έχουμε μαζί ένας γκαζάκι ώστε το βράδυ να φάμε κάτι ζεστό όπως μια μακαρονάδα, τραχανά, ριζότο ή μία χορταστική σούπα.