Άγραφα μια θάλασσα από ανέγγιχτα βουνά, κορφές δυσπρόσιτες, αέρινα διάσελα, απομονωμένους οικισμούς, βαθιές κοιλάδες και καλογραμμένα μονοπάτια. Όλα αυτά και άλλες ωραίες εικόνες και στιγμές απολαύσαμε στην τριήμερη διάσχιση του ΕΟΣ Άρτας.

Αφετηρία μας το μικρό χωριό Βραγκιανά στις όχθες του Αχελώου από όπου η ανάβαση στην κορυφή Γαλάτσι ή Ασήμι μας προσέφερε ωραίες εικόνες από την κοιλάδα του Αχελώου ή Φιδάρη όπως ονομάζεται στην περιοχή. Κατάβαση στον μικρό οικισμό Ρωμιά και ακολουθώντας τον δρόμο στην ιστορική Μονή Σπηλιάς. Ένα καλογραμμένο και δασωμένο μονοπάτι μας οδηγεί στο χωριό Λεοντίτο για την πρώτη μας διανυκτέρευση. Όμορφη πλατεία και προσιτοί κάτοικοι που μας εξέπληξαν με την ευγένειά τους και την καταδεκτική φιλοξενία τους. 

Την επόμενη ημέρα αναχώρηση για τις πλαγιές του όρους Ντελιδίμι από όπου φτάνοντας στην κορυφή του θαυμάζουμε το πανόραμα των Αγράφων, τις κορυφές και τη βαθιά χαράδρα του Ασπρορέματος. Στη συνέχεια ακολουθούμε παλιό αλλά μη ευδιάκριτο μονοπάτι που μας ανεβάζει στην κορυφή Αφορισμένη και κατάβαση στην κοιλάδα όπου βρίσκονται οι 8 οικισμοί του χωριού Πετρίλο ενώ και εδώ απολαμβάνουμε την φιλοξενία των κατοίκων του χωριού. Μαζί μας τη δεύτερη μέρα μαζί μας και ο νεαρός Σωτήτης Φιλίππου από το Πετρίλο που ανοίγει μονοπάτια στα βουνά των Αγράφων. Γνωρίζουμε και τον πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου Στέλιο Καράμπα με βαθιά αγάπη για τον τόπο του και μαζί με τον Σωτήρη βοηθούν να αναπτυχθεί η περιοχή του χωριού τους. 

 

Ξύπνημα την τρίτη μέρα και περνώντας στην απέναντι μεριά της κοιλάδας του χωριού Πετρίλο ακολουθούμε το δασωμένο φαρδύ μονοπάτι που σιγά σιγά μας βγάζει στην αλπική ζώνη του όρους Βουτσικάκι. Ένα όμορφο σκαλιστό μονοπάτι μας ανεβάζει στο διάσελο Καζάρμας - Βουτσικάκι από όπου πως να μην θαυμάσουμε την υπομονή, την επιμονή και την την ευρηματικότητα των κατοίκων για αυτά τα πέτρινα κτίσματα-μνημεία της ορεινής Ελλάδας. Φτάνοντας στην κορυφή έχουμε μια πλήρη εικόνα της τριήμερης διάσχισης που πραγματοποιήσαμε: Γαλάτσι - Ντελιδίμι - Αφορισμένη - Βουτσικάκι και απομένει η όμορφη κορυφή Τέμπλα να μας κατεβάσει στο καταφύγιο Καραμανώλη όπου τελειώνει η διάσχισή μας.

 

Ευχαριστούμε τους φίλους μας από Πάτρα, Γιάννενα, Ηγουμενίτσα, Πρέβεζα, Καλαμάτα, Δράμα, Χίο, Αμαλιάδα, Τρίκαλα και από τη μακρινή Ζυρίχη. Παλιοί και νέοι φίλοι όλοι ευχαριστημένοι ανανεώνουμε το ραντεβού μας για του χρόνου στην επόμενη διάσχιση του ΕΟΣ Άρτας.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκε και η εξαήμερη διάσχιση από τα Τζουμέρκα στα Άγραφα. Με αφετηρία της 22/8 μια ομάδα 7 ατόμων και με ουσιαστική υποστήριξη από Χρήστο Παππά ξεκινήσαμε από το Καταφύγιο Σταυρού Θεοδωριάνων - Τζουμέρκα και αφού περπατήσαμε όλη μέρα σε σηματοδοτημένο μονοπάτι τμήμα του Pindus Trail, καταλήξαμε στο χωριό Γλύστρα στις παρυφές του όρους Χατζή. Ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ στον Αποστόλη Τσιμπανάκο και την ομάδα του Pindus Trail, για την βοήθεια σε τεχνικό επίπεδο αλλά και για όλο αυτό το μεγάλο όραμα και την δουλειά τους να ενώσουν όλη την Πίνδο ψάχνοντας να βρουν τα παλιά μονοπάτια Δεν έλειψε βέβαια το μεσημεριανό μπάνιο στον Αχελώο. Την επόμενη αναχώρηση και ανάβαση από παλιό μονοπάτι που ξεκινάει από τον προφήτη Ηλία Γλύστρας και σε βγάζει ως την βάση της κορυφής Αλαμάνος και στην συνέχεια στην κορυφή του όρους Χατζη. Η κατάβαση μας έβγαλε στο χωριό Μυρόφυλλο όπου και διανυκτερεύσαμε. Τρίτη μέρα ξαναπεράσαμε τον Αχελώο και παίρνοντας το μονοπάτι που οδηγεί στο μνημείο του Α. Βελουχιώτη, ανεβήκαμε στο όρος Κοκκιν'ολακο, κορυφή Τσούμα. Η κατάβαση ήταν λίγο επεισοδιακή καθώς το μονοπάτι στην κόψη που επιλέξαμε να κατεβούμε είχε λογγώσει με αποτέλεσμα λόγω μεγάλης καθυστέρησης να καταλήξουμε στην μονή Σέλτσου το βράδυ. Τα μονοπάτια του βουνού έχουν διανοίξει και συντηρούν οι φίλοι ορειβατικού τμήματος ΕΥΔΑΠ και η τηλεφωνική βοήθειά με τον Τάσο Μήτσιο ήταν ουσιαστική ώστε να κατευθυνθούμε με ασφάλεια, τους οποίους ευχαριστούμε. Η διανυκτέρευση έγινε στην γέφυρα Κοράκου. Την επόμενη ενωθήκαμε με την υπόλοιπη ομάδα και συνεχίσαμε διάσχιση...