Με σύμμαχο το αυγουστιάτικο φεγγάρι


Μια ωραία εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στα Τζουμέρκα στις 08, 09 και 10 Αυγούστου. Το Χ-FESTIVAL ήταν μια ιδέα φίλων, οι περισσότεροι από τα Θεοδώριανα, με στόχο να μεταφέρουν τη δράση των ορεινών σπορ στα Τζουμέρκα, θέλοντας να τα κάνουν ευρέως γνωστά στο κοινό της Άρτας αλλά και ακόμη πιο πέρα. Δημιουργήθηκε λοιπόν μία επιτροπή ή καλύτερα μία ομάδα, με συντονιστές τους Κασσελούρη Σάκη και Ευθυμίου Απόστολο, η οποία ανέλαβε τη διοργάνωση όλης αυτής της προσπάθειας, η οποία θα κρατούσε αρκετό καιρό μέχρι τις ημερομηνίες διεξαγωγής του Φεστιβάλ, στον Σταυρό Θεοδωριάνων, σε υψόμετρο 1400μ. Ο Ορειβατικός Σύλλογος ήταν παρών το Σάββατο και την Κυριακή και πραγματοποίησε ορειβατική διαδρομή προς την Σκλάβα και τα Τρία Σύνορα.

Το πρόγραμμα του τριήμερου φεστιβάλ περιελάμβανε τις εξής δραστηριότητες:
  Την Παρασκευή το πρόγραμμα περιελάμβανε εκδρομή-περιήγηση σε Αθαμάνιο – Άσπρο Ποταμό – Καταρράκτες – Θεοδώριανα. Δυστυχώς ο καιρός δεν άφησε τους διοργανωτές να ακολουθήσουν το πρόγραμμα της Παρασκευής και η συνεχής βροχή δεν βοήθησε ούτε στο στήσιμο της εξέδρας και των απαραίτητων μηχανημάτων για το πρόγραμμα του Σαβ/κου. Ευτυχώς όμως το Σάββατο ο καιρός άλλαξε “πλευρό” και από πολύ νωρίς κατέφθαναν κατασκηνωτές για να στήσουν τις σκηνές τους σε ένα οροπέδιο 1400μ! Καθαρός ουρανός, συνέχεια στις εργασίες της Παρασκευής που έμειναν πίσω και αρκετές αλλαγές στο πρόγραμμα, το οποίο περιελάμβανε ορειβασία στην κορυφή Πινακούλη, επίδειξη παρά 5, ΜΤΒ cross country 25km, downhill practice runs και διαδρομή Αθάμας 12χλμ. Για το βράδυ του Σαββάτου ήταν προγραμματισμένη συναυλία με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου. Από το παραπάνω πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε η διαδρομή Αθάμας και η βραδινή συναυλία με μεγάλη επιτυχία! Πολύς κόσμος από τη γύρω περιοχή αλλά και μακρύτερα, ήρθε να ακούσει τον αξιόλογο καλλιτέχνη Θανάση Παπακωνσταντίνου και αυτός με τη σειρά του τους ευχαρίστησε ξεκινώντας το πρόγραμμά του γύρω στις 22:30 μέχρι αργά το βράδυ. Κάποια στιγμή το φεγγάρι εμφανίστηκε καθαρό να φωτίζει την Κωστηλάτα και όλοι μαζί, καλλιτέχνες και παρευρισκόμενοι, τραγουδούσαν στίχους του αγαπημένου τους καλλιτέχνη.

Κυριακή πρωί, ξύπνημα της ορειβατικής ομάδας, 10 ατόμων και ξεκίνημα για το βουνό. Το γλέντι του προηγούμενου βραδιού σίγουρα άφησε κάποιους πίσω, που ενώ υπολόγιζαν να ακολουθήσουν τη διαδρομή, δεν τα κατάφεραν. Γύρω στις 7:00 ξεκινάμε με πρώτο στόχο το Πινακούλη που δεν έγινε την προηγούμενη μέρα. Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό, ότι το τυπωνύμιο Πινακούλη που χρησιμοποιείται από τους κατοίκους της περιοχής αναφέρεται στην κορυφή Τρία Σύνορα, όπως πλέον αναγράφεται στους περισσότερους χάρτες με υψόμετρο 1984 μέτρα. Η ομάδα σιγά-σιγά φτάνει στις Πάνω Κεραίες, κάτω από το Πινακούλη και κάνοντας μια μιρκή τραβέρσα φθάνει στο στόχο της. Εκεί φυσικά, είχε διάλειμμα για ξεκούραση, κολατσιό, φωτογραφίες, συζήτηση, αναγνώριση των γύρω κορυφών και φυσικά αστειάκια και ανέκδοτα. Ξεκίνημα για τη δεύτερη κορυφή, την Σκλάβα, περνώντας πρώτα από το Ξηρολίβαδο φθάνουμε στις ρίζες της Σκλάβας. Εκεί συναντήσαμε χαλιά και τα παπούτσια αρκετών συνοδοιπόρων δεν βοηθούσαν στην παραπέρα ανάβαση και έτσι αποφασίσαμε να συνεχίσουμε στο ίδιο υψόμετρο με κατεύθυνση βόρεια για Κωστηλάτα. Στα λιβάδια της Κωστηλάτας συναντάμε το δασικό δρόμο που ανεβάζει για τους Βλάχους, αλλά εμείς αλλάζοντας ξανά κατεύθυνση, βαδίζουμε προς την Κάτω Κωστηλάτα, πορεία νότια, η οποία θα έφερνε ξανά στη θέση Σταυρός (1400μ.) στη βάση μας. Η θερμοκρασία ήταν αρκετά υψηλή και όσοι συμμετείχαν χρειάστηκαν αρκετό νερό για να τα καταφέρουν και συμπλήρωσαν έναν ωραίο κύκλο με αρχή και τέλος το Σταυρό σε πέντε περίπου ώρες. Γύρω στις 12:00 έχουμε βρει τους φίλους στην κατασκήνωση και μερικοί συνεχίζουν για Θεοδώριανα και τους όμορφους Καταρράκτες με τρεχούμενο νερό όλο τον χρόνο.
  Ταυτόχρονα στην κατασκήνωση, έχει ξεκινήσει αγώνας επίδειξη 4x4. Ο κόσμος αρκετός. Το ενδιαφέρον του κόσμου για δραστηριότητες στη φύση μεγάλο!
  Το πρόγραμμα της Κυριακής έκλεινε με συναυλίες κι άλλων σημαντικών καλλιτεχνών, αλλά δυστυχώς λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων που είχαν οι περισσότεροι, εγκατέλειψαν την κατασκήνωση και επέστρεψαν στην Άρτα ή στα χωριά τους.
Να δώσουμε ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά που τόλμησαν να διοργανώσουν μια τόσο μεγάλη εκδήλωση. Να τους ευχαριστήσουμε και να τους ευχηθούμε καλή συνέχεια. Κι αν κάποια πράγματα δεν πήγαν όπως θα ήθελαν, δεν πειράζει. Του χρόνου μπορούν να τα διορθώσουν και να γίνουν ακόμη καλύτερα. Λάθη δεν κάνει μόνο όποιος δεν προσπαθεί!!!