Αν ρίξει κανείς μια ματιά στα προγράμματα των ορειβατικών συλλόγων σχεδόν κάθε Κυριακή πραγματοποιείται και μια εκδρομή. Κάθε σύλλογος θέλει στην εκδρομή του να έχει μεγάλη συμμετοχή τόσο από μέλη όσο και από φίλους που αγαπάνε τη φύση και θέλουν να μυηθούν στην ορειβασία. Πόσο έτοιμοι είμαστε όμως, από πλευράς φυσικής κατάστασης να συμμετέχουμε σε μια ορειβατική εξόρμηση; Έχουμε την αντοχή και την προπόνηση για να συμμετέχουμε σε μια πολύωρη διάσχιση; Εύκολα μπορούμε να παρασυρθούμε από ωραία λόγια "θα είναι μια όμορφη δάσχιση", "τί είναι 10 ώρες;",  "η Βάλια Κάλντα είναι πανέμορφη το φθινόπωρο", "η θέα από την κορυφή των Τζουμέρκων είναι εκπληκτική", "χάνεις αν δεν έρθεις"... και πολλά άλλα μπορεί να ακούσουμε για να μας πείσουν να συμμετέχουμε.  Εκτός από τον εξοπλισμό που είναι βασικό κομμάτι για την ορειβασία, σημαντικός παράγοντας είναι και η καλή φυσική μας κατάσταση.

 Περί φυσικής κατάστασης και προπόνησης λοιπόν ο λόγος. Πολλοί από εμάς έχουμε πιεσμένο πρόγραμμα και ελάχιστο ελεύθερο χρόνο. Εαν θέλουμε να συμμετέχουμε όμως σε μια ορειβατική εξόρμηση πρέπει να βρούμε χρόνο για την προπόνησή μας τουλάχιστον 3 φορές τη βδομάδα. Ο κανόνας είναι προπόνηση για το βουνό και όχι στο βουνό. Οι περισσότεροι μένουμε σε πόλεις όπου τα μονοπάτια των βουνών είναι μακριά για μια καθημερινή βόλτα, όμως τα πάρκα και τα γήπεδα από τις πόλεις μας δεν λείπουν. Εκεί μπορούμε να πάμε για ένα ελαφρύ τρέξιμο ή έντονο περπάτημα όποτε έχουμε χρόνο.

Ανάλογα με την εκδρομή που θέλουμε να ακολουθήσουμε πρέπει να κάνουμε και την αντίστοιχη προπόνηση. Τα βασικά μέρη του σώματος που θέλουμε να ενδυναμώσουμε είναι τρία: τα πόδια, το καρδιαγγειακό μας σύστημα και η πλάτη. Ας τα δούμε πιο αναλυτικά.

Πόδια

Είναι βασικό να γυμνάσουμε τα πόδια μας, μιας και με αυτά θα περπατήσουμε. Μια ενδεικτική προπόνηση είναι η παρακάτω την οποία μπορούμε να την προσαρμόσουμε στο επίπεδο στο οποίο βρισκόμαστε αυξάνοντας ή μειώνοντας τη δυσκολία.

Κάθε φορά αρχίζουμε με μια προθέρμανση και στο τέλος κάνουμε διατατικές ασκήσεις. Για αρχή μπορούμε να κάνουμε μια μικρή βόλτα στη γειτονιά μας ή σε κάποιο πάρκο και σιγά σιγά να αυξάνουμε την απόσταση και την ένταση με την οποία περπατάμε. Το επόμενο βήμα είναι να αρχίσουμε να περπατάμε σε ανηφόρες ώστε να συνηθίσουμε τα πόδια μας σε αυτές (μια βόλτα σε κάποιον λόφο είναι μια καλή αρχή). Όποτε νιώθουμε την ανάγκη σταματάμε για να πάρουμε αναπνοή, ακριβώς όπως θα κάνουμε και στην ορειβασία. Παρομοίως όσο περνάει ο καιρός μπορούμε να αυξήσουμε τη δυσκολία ανεβαίνοντας σε μεγαλύτερη κλίση και απόσταστη (βελτιώνουμε όχι μόνο τα πόδια μας αλλά και το καρδιαγγειακό). Πάντα στο τέλος δεν ξεχνούμε να κάνουμε διατατικές ασκήσεις για να μην πιαστούμε.

Καρδιαγγειακό σύστημα

Ο καλύτερος τρόπος για να ενισχύσουμε το καρδιαγγειακό σύστημα είναι να αυξήσουμε την αερόβια δραστηριότητά μας. Αυτό γίνεται με το τρέξιμο ή το περπάτημα σε ανηφόρα ή άλλες δραστηριότητες που αυξάνουν την συχνότητα αναπνοής μας. Πάλι δεν ξεχνάμε τις διατατικές ασκήσεις.

Πλάτη

Εκτός από τις ασκήσεις που δυναμώνουν την πλάτη όπως τα βάρη μια καλή ιδέα είναι στην προπόνησή μας να φοράμε ένα σακίδιο ώστε να συνηθίσουμε το βάρος του στην πλάτη μας.

Είναι σημαντικό να μένουμε ενυδατωμένοι όταν εκτελούμε τις ασκήσεις μας. Τέλος ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολύ ορειβάτες είναι πόνοι στις κλειδώσεις και τους μυς ιδιαίτερα μετά από έντονη άσκηση. Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε κάποιες ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν.

Εν κατακλείδι αν είμαστε απροπόνητοι γρήγορα θα έρθει και η κούραση, η απογοήτευση, η γκρίνια, η ψυχολογία μας θα πιάσει πάτο και θα μας φταίνε όλοι και όλα. Μια ωραία εκδρομή μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη και για εμάς και για τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Στην ορειβατική μου πορεία έως τώρα έχω δει αρκετούς "αθλητές του Σαββατοκύριακου" οι οποίοι καταλήγουν να ταλαιπωρούνται επειδή δεν γυμνάζονται καθόλου μεσοβδόμαδα. Το αγαπημένο μου άθλημα η ορειβασία είναι επίπονο, θέλει αντοχή, επιμονή και υπομονή αλλά τα συναισθήματα όταν έχεις κατακτήσει μια κορυφή ή πραγματοποιείς μια πολυήμερη πορεία τα αξίζουν.