Η άνοιξη και το φθινόπωρο είναι οι ιδανικές περίοδος για κάθε υπαίθρια δραστηριότητα πόσο μάλιστα για μία που έχει τόσο άμεση σχέση με τη φύση και τι καλύτερο από το να πάρετε μαζί τα παιδιά σας! Την άνοιξη που η φύση ανθίζει, τα νερά τρέχουν και τα έντομα ξυπνάνε δεν έχετε παρά να βγείτε έξω από το σπίτι σας και να περπατήσετε με την καλύτερη παρέα. Το φθινόπωρο όταν η φύση ετοιμάζεται να πέσει στη χειμερία νάρκη της και τα τελευταία αγριολούλουδα της χρονιάς κάνουν την εμφάνισή τους. Τα οφέλη της πεζοπορίας με τα παιδιά είναι πολλά τόσο για τους γονείς όσο και για αυτά τα ίδια. 

Σε μια κοινωνία που έχει εμμονή με την τεχνολογία και που ολοένα απομακρύνεται από τη φύση, τα παιδιά μεγαλώνουν βλέποντας τους γύρω τους να κάνουν χρήση κινητών τηλεφώνων, υπολογιστή κτλ σε συνεχή βάση. Πιστεύουν πως αυτός είναι ο τρόπος να επικοινωνείς και δυστυχώς χάνουν την επαφή με τον πραγματικό, τον έξω κόσμο. 

Τα παιδιά περνάνε πολλές ώρες παίζοντας παιχνίδια στον υπολογιστή, στο τηλέφωνο ή στο τάμπλετ αντί να βγούνε έξω και να έρθουν σε επαφή με τη φύση χάνοντας έτσι τις χαρές που τους προσφέρει η φύση. Είναι καλό γονείς και παιδιά να αφήσουν κατά ένα μέρος την τεχνολογία και να βγούμε έξω να περπατήσουμε, να γεμίσουμε τις μπαταρίες, να δημιουργήσουμε ευχάριστες αναμνήσεις και να αναπτύξουμε δυνατούς δεσμούς.

Οφέλη για την υγεία

Η πεζοπορία είναι μια μέτριας δυσκολίας αερόβια άσκηση που θα βοηθήσει τα παιδιά να γίνουν και να παραμείνουν υγιή και σε καλή φυσική κατάσταση. Η πεζοπορία είναι ένας καλός τρόπος για να ελέγξουμε το σωματικό βάρος και δυναμώδουμε το μυικό σύστημα ενώ διασκεδάζουμε.

Οφέλη για την ψυχολογία

Ο καθαρός αέρας και ο χρόνος που περνάνε τα παιδιά κάνοντας μια αθλητική δραστηριότητα τα κάνει να κοιμούνται καλύτερα τη νύχτα προσφέροντάς τους ποιοτικό ύπνο. Η ένταση και το άγχος εξαφανίζονται με αποτέλεσμα να μειώνονται τα ξεσπάσματα και τα νεύρα.

Βιωματικές εμπειρίες στη φύση

Τα παιδιά και η φύση αποτελούν τον ιδανικό συνδυασμό για διασκέδαση και ποιοτικό χρόνο. Οι έρευνες επιβεβαιώνουν πως είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τη φύση από πολύ μικρά. Οι άνθρωποι είναι μέρος του φυσικού κόσμου και το να διατηρήσουμε αυτή την επαφή είναι πολύ σημαντικό.

Η πεζοπορία αποτελεί έναν ιδανικό τρόπο για να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τη χλωρίδα και την πανίδα, τα τοπία και τους κατοίκους του δάσους που διαφορετικά θα τα έβλεπαν μόνο σε βιβλία ή σε μια οθόνη. 

Εμπνέει τα παιδιά να εξερευνήσουν τον κόσμο

Τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα μέσα από εμπειρίες και κατά τη διάρκεια μιας πεζοπορίας υπάρχει πολύς χρόνος για να εξηγήσουμε κάθε τι που τους κεντρίζει το ενδιαφέρον. Με τον τρόπο αυτό δίνουμε ένα καλό κίνητρο στην φαντασία τους για να αρχίσει να δουλεύει. Η πεζοπορία με τα παιδιά είναι ένα ταξίδι στο άγνωστο. Εξερευνήστε μαζί τη φύση γύρω σας, αφήστε τα να αναπτύξουν το ένστικτό τους, δώστε τους χρόνο να προσαρμοστούν στο περιβάλλον και να βρουν το ρυθμό τους.

Αυξάνει την αντοχή

Η πεζοπορία όσο διασκεδαστική και αν είναι απαιτεί καλή φυσική κατάσταση και δύναμη. Είναι σίγουρο πως τα παιδιά θα παραπονεθούν κατά τη διαδρομή όμως είναι στο χέρι σας να κάνετε στάση τη σωστή ώρα ή να παίξετε ένα παιχνίδι που θα απομακρύνει το μυαλό τους από την κούραση. 

Δημιουργεί όμορφες αναμνήσεις

Διαλέξτε μια όμορφη πεζοπορική διαδρομή που σίγουρα θα μαγέψει τους μικρούς πεζοπόρους. Μαζέψτε λουλούδια, φύλλα, πέτρες, διασχίστε ένα ποτάμι, πλατσουρίστε στα νερά του. Απολαύστε το χρόνο σας με τα παιδιά και γίνεται και εσείς παιδί μαζί τους.

Δημιουργήστε δυνατούς δεσμούς

Η πεζοπορία είναι η ιδανική ευκαιρία να μιλήσετε και να περάσετε χρόνο μαζί με το παιδί σας. Γνωρίστε το καλύτερα, μάθετε από αυτό και αφήστε το να σας γνωρίσει και αυτό.