Το είδος μας δεν γεννήθηκε μέσα στο τσιμέντο ,αλλά μέσα σε αγρια δάση και λιβάδεια. Τα μάτια μας εξελίχθηκαν για να διακρίνουν τις λεπτές διαφορές ανάμεσα στις χρυσαφένιες, πρασινωπές και καφεκόκκινες αποχρώσεις των ωρίμων καρπών και των φύλλων και όχι για να αγναντεύουν το γκρίζο των πόλεων.

Η ΡόκαΤέλος Δεκέμβρη και τα χιόνια έχουν αρχίσει να πέφτουν στα Τζουμέρκα. Αποφασίζουμε λοιπόν να ανέβουμε στην κορυφή Ρόκα. Μια κορυφή που δεν ανεβαίνεται από πολλούς ορειβάτες τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα μιας και τα τελευταία μέτρα απαιτούν αναρρίχηση και μάλιστα εκτεθειμένη σε κάποια σημεία. Η ανάβασή μας ξεκινάει από το εκκλησάκι της Ανάληψης στα Άγναντα, όπου περάσαμε μια υπέροχη βραδιά στο φιλόξενο παρακείμενο οίκημα. Από το εκκλησάκι κινούμαστε προς την κορυφογραμμή και σε περίπου 3 ώρες φτάνουμε. (περιγραφή της διαδρομής για την κορυφογραμμή θα βρείτε εδώ).

Στη διαδρομή μας συναντάμε και δύο ορειβάτες από τα Γιάννενα οι οποίοι αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους για Στρογγούλα και να μας ακολουθήσουν στη Ρόκα. Ο καιρός δυστυχώς είναι συννεφιασμένος αλλά κατά τις 11, ακριβώς την ώρα που φτάνουμε στην κορυφογραμμή, ανοίγει επιτρέποντάς μας να θαυμάσουμε την Κακαρδίτσα, τον Κριάκουρα, τη Φούρκα και το Χατζή από τη μια πλευρά και από την άλλη το Ξηροβούνι και τον Τόμαρο. Συνεχίζουμε πάνω στην κορυφογραμμή και μετά από περίπου 1:30 ώρα την εγκαταλείπουμε για να ακολουθήσουμε ράχη, δίπλα ακριβώς από πετρόχτιστο τοίχο που χωρίζει βοσκοτόπια, που μας οδηγεί κάτω από τη Ρόκα. Με τα κραμπόν φορεμένα και τα πιολέ ανα χείρας ανεβαίνουμε με μικρή δυσκολία λούκι στα δυτικά που μας οδηγεί λίγα μέτρα κάτω από την κορυφή. Από εκεί κάνουμε ένα ολιγόμετρο εκτεθειμένο ανέβασμα από την ανατολική πλευρά και φτάνουμε στην κορυφή. Δυστυχώς ο καιρός έχει κλείσει και δεν μπορούμε να χαρούμε τη θέα.

Η Ρόκα, φαίνεται και το λούκι από το οποίο θα ανεβούμεΑνεβαίνοντας το λούκιΣτην κορυφή

Μετά από περίπου μια ώρα βρισκόμαστε και πάλι στους πρόποδες της Ρόκας. Για την επιστροφή μας αποφασίζουμε να ακολουθήσουμε καλογραμμένο μονοπάτι που ξεκινάει από την στάνη κάτω από τη Ρόκα και κινείται ισουψώς στα 1900 μ περίπου, βγάζοντας μετά από 25 λεπτά στην ράχη που ακολουθήσαμε αρχικά προς την κορυφογραμμή. Σε λίγο λιγότερο από μια ώρα είμαστε και πάλι στην Ανάληψη. Μια ακόμα γεμάτη μέρα φτάνει στο τέλος της, γεμάτη εικόνες και εμπειρίες.

¤ Όλη η διαδρομή είχε διάρκεια περίπου 7 ώρες.

 

Στατιστικά

Εμφανίσεις Άρθρων
992448

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 99 επισκέπτες και κανένα μέλος