ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΟΣ
Ο βασικός κορμός του κείμενου αυτού αποτελεί αντιγραφή από την εργασία της ομάδας "ΚΑΤΕΛΑΝΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΑ", την οποία ευχαριστούμε που μας επέτρεψε τη χρήση του.
Τον τελευταίο καιρό γινόμαστε μάρτυρες ριζικών αλλαγών σε πολλούς τομείς, με αυτόν της οικονομίας να ενδιαφέρει (δικαίως) τους περισσότερους. Παράλληλα όμως, στο περιβάλλον, και σύμφωνα με την πολιτική που επιβάλλεται και στην πατρίδα μας, λαμβάνουν χώρα εξίσου σημαντικές αλλαγές που δυστυχώς περνούν απαρατήρητες λόγω της σκόπιμης μη ενημέρωσης και της ανάγκης για επίλυση σοβαρότερων, για την ώρα, προβλημάτων.
Και ποιος μας διαβεβαιώνει ότι αυτές οι αλλαγές στο περιβάλλον, που στους περισσότερους μπορεί τώρα να περνούν απαρατήρητες κι αμελητέες, δεν θα έχουν στο άμεσο μέλλον τις οικονομικές επιπτώσεις που τότε μάλλον θα μας ενδιαφέρουν όλους και μάλιστα πολύ; Η απάντηση είναι «κανένας» κι αυτό όχι γιατί δεν ισχύουν τα παραπάνω, αλλά γιατί έτσι εξυπηρετούνται εφήμερα συμφέροντα, ως συνήθως.
Πρόκειται για την αιολική βιομηχανία, που σκοπίμως διατυμπανίζεται για την φιλικότητά της προς το περιβάλλον (χωρίς κανένας να αναφέρει τα πολύ σοβαρά και βεβαίως υπαρκτά μειονεκτήματά της) και που συνήθως περιγράφεται από τους υποστηρικτές της με παραπλανητικούς και αναληθείς όρους, όπως «πράσινη ανάπτυξη», «αιολικά πάρκα», «αειφορία» κτλ, με σκοπό την ωραιοποίησή της ώστε να είναι ευκολότερα αποδεκτή από την πλειοψηφία που πείθεται εύκολα.
Φυσικά, όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι ως πάρκο μπορεί ποιος νοήμων άνθρωπος να εννοεί αυτό:
και ΟΧΙ αυτό:
Βλέπετε όμως, μας αρέσει να μας κοροϊδεύουν και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα, όπως και όλοι όσοι έχουν τα συμφέροντά τους σ' αυτόν. Δεν είναι τυχαίο ότι κανένας απλός άνθρωπος και καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας (ειδικά) σε περιοχή όπου έχουν εγκατασταθεί ανεμογεννήτριες, ΔΕΝ έχει ατράνταχτα στοιχεία και -κυρίως- πραγματικό όφελος ώστε να διατυμπανίσει το καλό που του έκαναν τα αιολικά «πάρκα», προκειμένου να επωφεληθούν και οι υπόλοιποι συνάνθρωποί του.
Αντιθέτως, βλέπουμε ολοένα και περισσότερο τον τελευταίο καιρό, να υπάρχουν σοβαρές και οργανωμένες αντιδράσεις απλών πολιτών που στην περιοχή τους πρόκειται να εγκατασταθούν αιολικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ ο ορθός όρος). Την υποστήριξη της αιολικής ενέργειας την βρίσκουμε μόνο σε ιστοσελίδες εταιριών. Η ωραιοποιημένη αυτή ιστορία αρχίζει σιγά-σιγά να αποκαλύπτεται, και οφείλουμε όλοι να βοηθήσουμε ώστε να εξαλειφθεί για το καλό όλων.
Ας πάμε όμως τώρα στο κύριο θέμα του παρόντος άρθρου... Θα επιχειρήσουμε, διαθέτοντας όσες πληροφορίες έχουν προς το παρόν δημοσιευτεί, και έχοντας την «εμπειρία» από παρόμοια και πρόσφατα περιστατικά στην χώρα μας, να παραθέσουμε μια ενημέρωση για τις καταστροφικές επιπτώσεις της μελλοντικής εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Παναιτωλικό Όρος αλλά και σε κάθε βουνό μας.
Σύμφωνα με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), πρόκειται να εγκατασταθούν τρεις (3) αιολικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την οροσειρά του Παναιτωλικού, με τον συνολικό αριθμό ανεμογεννητριών (α/γ) να ανέρχεται σε 75! Πολύ καλά διαβάσατε... 75 ανεμογεννήτριες πάνω σε παρθένες κορυφογραμμές και πανέμορφα αλπικά τοπία και λιβάδια, για χάρη της πολυπόθητης ηλεκτρικής ενέργειας, αγνοώντας πλήρως τις πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην χλωρίδα, την πανίδα, τον υδροφόρο ορίζοντα και την αισθητική του τοπίου ενός πολύ σημαντικού και μοναδικού ορεινού οικοσυστήματος...
Στον χάρτη που ακολουθεί απεικονίζεται η οριοθέτηση αυτών των σταθμών όπως και οι θέσεις των ανεμογεννητριών. Παρατηρούμε:
- Τον πρώτο σταθμό, με 41 ανεμογεννήτριες, που αιτήθηκε να εγκαταστήσει η εταιρία «Τρίτων Διεθνής Ενεργειακή ΑΕ» στις κορυφές: Τσόκα, Μεγάλη Ράχη, Στενό, Παλούκι, Προφήτης Ηλίας, Κούτουπας, Νεραϊδοβούνι και Κέδρος, και που βρίσκεται τώρα στο στάδιο της άδειας παραγωγής έχοντας περάσει το πρώτο στάδιο (αξιολόγησης).
- Τον δεύτερο σταθμό, με 26 ανεμογεννήτριες, που αιτήθηκε να εγκαταστήσει επίσης η εταιρία «Τρίτων Διεθνής Ενεργειακή ΑΕ» στις κορυφές: Ξάνθη, Γιόρλα, Κατελάνος, Κρημνίτσα, Κοκκινάκη, Τσίνα, Σουφλιά και Αραποκέφαλα, και που βρίσκεται τώρα στο πρώτο στάδιο, δηλαδή της αξιολόγησης.
- Τον τρίτο σταθμό, με 3 ανεμογεννήτριες, που αιτήθηκε να εγκαταστήσει η «Ενεργειακή Κοινότητα Ανεμοέσσα Ακαρνανία ΣΥΝ.ΠΕ.» στην κορυφή Άννινος, και που βρίσκεται τώρα στο στάδιο της αξιολόγησης.
- Έναν τέταρτο σταθμό, με 5 ανεμογεννήτριες, (η αίτηση αναφέρει 6) που αιτήθηκε να εγκαταστήσει η εταιρία «Αιολικό Πάρκο Αρέντα ΑΕ» στις κορυφές Καταβόθρα, Νάνες και Τσίνα, αλλά απορρίφθηκε ή ανακλήθηκε προς το παρόν, για άγνωστους λόγους. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί όμως ότι κάποια άλλη ή η ίδια εταιρία δεν θα ενδιαφερθεί ξανά για το συγκεκριμένο έργο.
Για άγνωστους λόγους, στον χάρτη της ΡΑΕ δεν απεικονίζεται καθόλου ο αιολικός σταθμός που σχεδιαζόταν να εγκατασταθεί στην κορυφή της Τριανταφυλλιάς, πάνω από τα χωριά Τόρνος και Αργυρό Πηγάδι... ούτε υπάρχει κάποια δημοσιευμένη πληροφορία σχετικά με αυτό.
Επειδή όλα αυτά τα μέρη και οι κορυφές που αναφέρθηκαν είναι στους περισσότερους εντελώς άγνωστα (σ' αυτό ακριβώς βασίζουν τα σχέδιά τους οι εταιρίες ώστε να πετύχουν τον σκοπό τους), παραθέτουμε στη συνέχεια αποκλειστικές φωτογραφίες με την οριοθέτηση των παραπάνω αιολικών σταθμών, στις βουνοκορφές που θα ισοπεδωθούν βάναυσα και μη αναστρέψιμα για την υλοποίηση του έργου. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοια απεικόνιση δεν έχει υπάρξει ποτέ για κανένα απολύτως βουνό ή περιοχή στην οποία εγκαταστάθηκαν ανεμογεννήτριες:
Βλέποντας τις παραπάνω φωτογραφίες, κάποιοι σίγουρα θα καταλάβουν το μέγεθος της καταστροφής και θα ευαισθητοποιηθούν, κάποιοι θα μείνουν αδιάφοροι και κάποιοι θα προβληματιστούν αμφισβητώντας όσα παραθέσαμε. Στη συνέχεια του άρθρου θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε περαιτέρω την κατάσταση...
«Οι βουνοκορφές που απεικονίζονται, και στις οποίες θα μπουν ανεμογεννήτριες είναι γυμνές από βλάστηση. Γιατί ισχυρίζεστε ότι θα είναι καταστροφικές οι αιολικές εγκαταστάσεις;»
Απάντηση:
Αρχικά ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι κάποιοι (μη γνωρίζοντας) νομίζουν ότι οι ανεμογεννήτριες μεταφέρονται με... ελικόπτερα στα σημεία εγκατάστασης (!!!). Αυτό δεν ισχύει φυσικά. Τα εξαρτήματα των ανεμογεννητριών μεταφέρονται με οχήματα τεραστίων διαστάσεων, και αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται χαράξεις νέων δρόμων δεκάδων χιλιομέτρων μέσα σε παρθένα δάση προκειμένου να φτάσουν σε τόσο απομακρυσμένα σημεία όπως π.χ. οι βουνοκορφές του Παναιτωλικού με υψόμετρο σχεδόν 2.000μ. Οι βάσεις σκυροδετούνται με εκατοντάδες τόνους μπετόν, χάλυβα και κυβικών νερού ανά ανεμογεννήτρια, αφού πρώτα έχει γίνει εκσκαφή σε μεγάλη έκταση, συνήθως μεγέθους ανάλογου ενός γηπέδου 5x5 και βάθους 3-4 μέτρων.
Επίσης, είναι αναγκαία η σύνδεση (υπέργεια ή υπόγεια) κάθε αιολικού σταθμού με το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν περαιτέρω εκχερσώσεις και αποψιλώσεις δασών για τη δημιουργία δικτύου υψηλής τάσης... αποψιλώσεις δασών ελάτου (μιας και τώρα μιλάμε για το Παναιτωλικό), που όπως είναι γνωστό αναπτύσσονται πολύ αργά και συναντώνται σπανίως, και μόνο σε μεγάλα υψόμετρα.
Οι κατολισθήσεις που είναι συχνό φαινόμενο στα βουνά και που επιπρόσθετα θα προκληθούν έπειτα από τις εκχερσώσεις και τις χαράξεις των νέων δρόμων είναι ακόμα ένα πρόβλημα. Στα βουνά οι κλίσεις είναι μεγάλες, το έδαφος ιδιαίτερα ασταθές και οι καιρικές συνθήκες, ακραίες. Ως αποτέλεσμα, χάνονται οι πηγές και αλλάζουν οι λεκάνες απορροής υδάτων επηρεάζοντας άμεσα την τροφοδοσία των ποταμών. Τέλος, αν παρατηρήσετε καλύτερα τις παραπάνω φωτογραφίες, θα δείτε ότι δεν είναι όλες οι κορυφές γυμνές... και αν είναι, είναι γυμνές από έλατα, όχι από σπάνια βότανα, θάμνους και χλόη που είναι αναγκαία για την κτηνοτροφία και την άγρια πανίδα, και που στο κάτω-κάτω δημιούργησε η φύση, γιατί να τα καταστρέψουμε;
Αφού εξηγήθηκε ο τρόπος με τον οποίο η κατασκευή αιολικών σταθμών στα βουνά καταστρέφει τα δάση, ας απαντήσει κάποιος ένα δικό μας ερώτημα... Βρίσκετε λογικό το γεγονός ότι προκειμένου να μειώσουμε τις εκπομπές Co2 (διοξειδίου του άνθρακα), ξηλώνουμε π.χ. είκοσι δέντρα (που είναι γνωστό σε όλους ότι δεσμέυουν Co2) για να τοποθετήσουμε μια ανεμογεννήτρια, που πλέον έχει αποδειχτεί ότι είναι ανίκανη να κάνει το ίδιο;
Αναρωτούμαστε γιατί δεν δημιουργούνται θαλάσσια "πάρκα" ανεμογεννητριών ή τουλάχιστον "πάρκα" σε σημεία όπου υπάρχουν άνεμοι και η πρόσβαση είναι πιο εύκολη. Μήπως για να αυξηθούν τα έξοδα εγκατάστασης;
«Δεν με ενδιαφέρει το περιβάλλον, ούτε αν θα καταστραφούν τα βουνά. Δεν έχω καμία σχέση μ' αυτά. Λέω ναι στα αιολικά και σε όποια άλλη παρέμβαση που σκοπό έχει την παραγωγή ενέργειας».
Απάντηση:
Μπορεί να μην σας ενδιαφέρουν τα βουνά και το περιβάλλον, και να είστε υπέρ των αιολικών, αλλά σίγουρα δεν θέλετε να σας εξαπατούν και να γίνονται πλούσιοι κάποιοι με δικά σας χρήματα, σωστά;
Ας αναπτύξουμε το θέμα. Μερικοί νομίζουν ότι οι ανεμογεννήτριες παράγουν... δωρεάν ρεύμα!!! Ότι, λογικά, υπάρχει κάποιος που νοιάζεται για εμάς, και φροντίζει για το περιβάλλον βάζοντας ανεμογεννήτριες και μοιράζοντας τζάμπα ρεύμα... αυθόρμητη λογική του «για να τις βάζουν καλό θα είναι, αυτοί κάτι ξέρουν, άλλωστε γίνονται και μελέτες».
Όντως, αυτοί κάτι ξέρουν, αλλά αυτό το «κάτι» δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο τρόπος να επωφελούνται οι ίδιοι. Το ρεύμα που παράγεται (όταν και αν παράγεται, γιατί άλλοτε φυσάει και άλλοτε όχι) από τα αιολικά, πωλείται σε μια καθορισμένη τιμή η οποία είναι ακριβότερη από την τιμή του ρεύματος που παράγεται από ορυκτά καύσιμα. Δηλαδή, η ΔΕΗ υποχρεώνεται να αγοράζει από ιδιώτες επιχειρηματίες ρεύμα ακριβότερο απ' ότι το πουλάει, και αυτή την ζημιά την πληρώνει ο καταναλωτής!!! Δείτε στον λογαριασμό της ΔΕΗ το λεγόμενο «ΕΤΜΕΑΡ» (Ειδικό Τέλος Μείωσης Αερίων Ρύπων)... με αυτό προσπαθούν να καλύψουν το οικονομικό κενό.
Συνοψίζοντας, αυτό που γίνεται με τα αιολικά, είναι να μπαίνει (χωρίς να ρωτηθεί ο καταναλωτής) ένας πρόσθετος φόρος στο ρεύμα που πληρώνουμε, με το πρόσχημα ότι μειώνονται οι ρύποι μέσω της χρήσης μια πιο «καθαρής» μορφής ενέργειας, ενώ δεν μειώνονται ουσιαστικά ΚΑΘΟΛΟΥ, και επιπρόσθετα καταστρέφεται και το περιβάλλον!
Έτσι, οι εταιρίες έχουν εγγυημένο κέρδος και δεν παίρνουν απολύτως κανένα ρίσκο τοποθετώντας αλόγιστα ανεμογεννήτριες σε απίστευτα δυσπρόσιτες περιοχές με μεγάλα υψόμετρα, πουλώντας πανάκριβο ρεύμα και κατασπαταλώντας υλικούς και οικονομικούς πόρους, οι οποίοι φυσικά καλύπτονται από τις χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την επίλυση άλλων προβλημάτων...
Γιατί θέλετε να εμποδίσετε τέτοια έργα; Εμείς θέλουμε να δουλέψουμε, έχουμε ανάγκη από χρήματα για να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας»
Δεν είμαστε τρελοί, φυσικά και θέλουμε να υπάρχουν ευκαιρίες για εργασία. Αλλά όταν μιλάμε για ένα πρόβλημα τέτοιων διαστάσεων, που έχει σοβαρότατες οικονομικές επιπτώσεις στην τσέπη όλων αλλά και στο περιβάλλον, πιστεύουμε ότι είναι προτιμότερο να το εμποδίσουμε παρά να αμελήσουμε προκειμένου να έχουν δουλειά 15-20 άτομα για έναν ή δύο μήνες ανά έργο. Οι εργολάβοι αν δεν δουλέψουν στα αιολικά, θα δουλέψουν κάπου αλλού.
Όταν μετά από είκοσι χρόνια τα κουφάρια των ανεμογεννητριών θα σαπίζουν στις βουνοκορφές, όταν θα πληρώνουμε πανάκριβο ρεύμα χωρίς να το έχουμε όποτε θέλουμε και όταν τα παιδιά μας θα ρωτούν: «Γιατί οι προηγούμενες γενιές επέτρεψαν κάτι τέτοιο; Γιατί τους έπιασαν στον ύπνο;» τότε ας απαντήσουμε «Είχαμε ανάγκη από έναν μισθό, από μερικά χρήματα»... αλλά μάλλον κάτι μας διαφεύγει: Τότε ίσως και να μην υπάρχουμε, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε... το πρόβλημα όμως σίγουρα θα υπάρχει.
«Γιατί διαμαρτύρεστε για τις επιπτώσεις των ανεμογεννητριών, αλλά για το πρόβλημα με τον λιγνίτη δεν αναφέρετε τίποτα;»
Απάντηση:
Κατ' αρχάς, ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι πουθενά στον πλανήτη, δεν μειώθηκε η χρήση λιγνίτη για παραγωγή ενέργειας επειδή εγκαταστάθηκαν αιολικοί σταθμοί. Αυτό είναι πλήρως αποδεδειγμένο και χρόνια δοκιμασμένο! Ο λιγνίτης σίγουρα δημιουργεί προβλήματα, αλλά τουλάχιστον είναι αποδοτικός όσον αφορά την παραγόμενη ενέργεια. Δεν ωραιοποιούμε τον λιγνίτη, αλλά τουλάχιστον δεν βγήκε κανένας να μας τον παρουσιάσει ως φιλικό προς το περιβάλλον ενώ δεν είναι, όπως συμβαίνει επανειλημμένως με τα αιολικά.!
«Ωραία όλα αυτά, αλλά εσείς τι έχετε να προτείνετε ως λύση;»
Απάντηση:
Αρχικά προτείνουμε να σταματήσουν άμεσα οι διαδικασίες έγκρισης αδειών και οι εργασίες εγκατάστασης αιολικών σταθμών σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Να επανεξεταστεί ορθά, αμερόληπτα, και λαμβάνοντας υπ' όψη όλες τις περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις η νομιμότητα όλου αυτού του εγχειρήματος για προστασία του περιβάλλοντος μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και μέσω του ύπουλου τρόπου που αυτές εφαρμόζονται στην Ελλάδα. Χωρίς να εξυπηρετούνται συμφέροντα και, κυρίως, με γνώση του απλού πολίτη.
Προτείνουμε, τα υπέρογκα χρηματικά ποσά και οι οικονομικοί πόροι που προορίζονται για τις ΑΠΕ, να δοθούν για έρευνα και ανάπτυξη νέων και λιγότερο βλαβερών μονάδων παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, καθώς και για βελτιστοποίηση των ήδη υπαρχόντων.
Προτείνουμε ολόκληρος ο ορεινός όγκος όλης της Χώρας να προστατευτεί και να παραμείνει ακριβώς ως έχει. Να προβληθεί στο κοινό η σπάνια ομορφιά και οικολογική του αξία. Να καθαριστούν και να σηματοδοτηθούν τα ορειβατικά μονοπάτια με την στήριξη των δήμων και περιφερειών, ώστε τα βουνά μας να αποτελέσουν πόλο έλξης για φυσιολάτρες και ορειβατικούς συλλόγους, και να επωφεληθούν έτσι τα ερημωμένα χωριά από την ήπια αυτή μορφή τουρισμού.
ΚΑΛΟΥΜΕ :
ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΔΥΤΙΚΗΣ & ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΗΠΕΙΡΟΥ, ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Να μην επιτρέψουν να καταστραφεί ανεπανόρθωτα το Παναιτωλικό Όρος καθώς και οποιοδήποτε άλλο βουνό στον βωμό του εφήμερου κέρδους.
Να ενημερωθούν και να προωθήσουν το παρόν άρθρο, καθώς και να απαιτήσουν από την τοπική αυτοδιοίκηση την προστασία του περιβάλλοντος και της τσέπης τους.
ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΕΤΣΙ:
ΑΛΛΑ, ΕΤΣΙ:
Η ΦΥΣΗ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ.
Το είδος μας δεν γεννήθηκε μέσα στο τσιμέντο ,αλλά μέσα σε άγρια δάση και λιβάδια. Τα μάτια μας εξελίχθηκαν για να διακρίνουν τις λεπτές διαφορές ανάμεσα στις χρυσαφένιες, πρασινωπές και καφεκόκκινες αποχρώσεις των ωρίμων καρπών και των φύλλων και όχι για να αγναντεύουν το γκρίζο των πόλεων. Τα αυτιά μας για να αντιλαμβάνονται τη διάφορα στο κελάηδισμα του κάθε πουλιού, το θρόισμα των φύλλων , το διαφορετικό περπάτημα του κάθε ζώου, και όχι τους θορύβους των πόλεων.
Ο Γραμματέας της Περιφέρειας Ορειβατικών Συλλόγων:
Ασλανίδης Λεωνίδας