Σωστό κράτημα του πιολέ κατά την πτώση

Μια από τις βασικές γνώσεις που πρέπει να έχει κάποιος που κάνει χειμερινό βουνό είναι η τεχνική της αυτοδιάσωσης ή self arrest. Είναι μια τεχνική που μας επιτρέπει να σταματήσουμε σε περίπτωση που γλιστρήσουμε περπατώντας σε παγωμένη πλαγιά μόνο με τη βοήθεια του πιολέ.

 Για αρχή πρέπει να κρατάμε το πιολέ καθώς περπατάμε με τη μύτη προς τα πίσω και φυσικά από τη μεριά της πλαγιάς. Σε περίπτωση που πέσουμε το πιολέ πρέπει να είναι τοποθετημένο διαγώνια στο σώμα μας, με το πάνω μέρος του να βρίσκεται στον ώμο του ίδιου χεριού με το οποίο κρατάμε το πάνω μέρος (το μυτερό μέρος είναι κάθετο στο σώμα μας) ενώ το κάτω μέρος του πιολέ το κρατάμε κάτω από τα πλευρά μας. Σημαντικό είναι να μην ξεχάσουμε να καλύψουμε το κάτω μέρος του πιολέ με το χέρι μας για να μην χτυπήσουμε από την μύτη του.

Υπάρχουν τέσσερεις τρόποι με τους οποίους μπορεί να πέσουμε περπατώντας στο βουνό.

1. Κεφάλι πάνω-πόδια κάτω-πρόσωπο στην πλαγιά.

Βάζουμε το πιολέ όπως περιγράψαμε πιο πάνω και το καρφώνουμε στον πάγο (τοποθετούμε το κεφάλι μας μακριά από το πιολέ). Σε αυτή τη θέση έχουμε τα πόδια μας αρκετά ανοιχτά (για καλύτερη ισορροπία) και θυμόμαστε να σηκώσουμε τα πόδια από τα γόνατα και κάτω (σε περίπτωση που φοράμε κραμπόν αν αφήσουμε τα πόδια κάτω μπορεί να χτυπήσουμε). Επίσης θέλουμε να έχουμε την κοιλιά μας ελαφρά ανασηκωμένη έτσι ώστε ο αγκώνας μας να λειτουργήσει και αυτός σαν φρένο. Ανάλογα με την ποιότητα του πάγου θα συνεχίσουμε να γλιστράμε για κάποια απόσταση μέχρι να σταματήσουμε.

Θέση πτώσης και πως σταματάμε

2. Κεφάλι κάτω-πόδια πάνω-πρόσωπο προς την πλαγιά

Εάν βρεθούμε σε αυτή τη στάση το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να σηκώσουμε τα πόδια μας από τα γόνατα και κάτω (για να μην χτυπήσουμε με τα κραμπόν). Ταυτόχρονα πιάνουμε το πιολέ από τις δύο άκρες του και το βάζουμε μπροστά από το κεφάλι μας. Το καρφώνουμε στο χιόνι και πιέζουμε προς την καρφωμένη μεριά, αυτή μας η ενέργεια θα προκαλέσει περιστροφική κίνηση του σώματος και θα βρεθούμε με το κεφάλι πάνω και τα πόδια κάτω ενώ το πρόσωπο συνεχίζει να κοιτά προς την πλαγιά. Πέφτουμε με το σώμα μας πάνω στο πιολέ τοποθετώντας το όπως είπαμε στην πρώτη περίπτωση και σταματάμε.

3.Κεφάλι πάνω-πόδια κάτω-πλάτη στην πλαγιά

Τοποθετούμε το πιολέ όπως είπαμε στην πρώτη περίπτωση και γυρίζουμε με το πρόσωπό μας προς την πλαγιά. Πλέον βρισκόμαστε στην πρώτη περίπτωση.

4. Κεφάλι κάτω-πόδια πάνω-πλάτη στην πλαγιά

Ίσως η πιο δύσκολη περίπτωση. Πάλι προσπαθούμε να φέρουμε το σώμα μας στην πρώτη περίπτωση. Για να το επιτύχουμε αυτό πιάνουμε το πιολέ από τις δύο άκρες το τοποθετούμε στο επίπεδο των γλουτών περίπου και το καρφώνουμε στον πάγο. Κάνοντάς το αυτό περιστρέφεται το σώμα μας και βρισκόμαστε ξανά στην πρώτη περίπτωση.

Τέλος είναι καλό να εξασκούμαστε όσο πιο συχνά μας δίνεται η ευκαιρία στην αυτοδιάσωση για να είμαστε πάντα έτοιμοι σε περίπτωση που συμβεί κάποιο ατύχημα. Εξάσκηση κάνουμε σε κάποια πλαγιά με όχι μεγάλη κλίση κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες κι αποφεύγουμε να φοράμε κραμπόν για να μην τραυματιστούμε.

Μιας και μια εικόνα χίλιες λέξεις ας απολαύσουμε το παρακάτω βίντεο για να δούμε και στην πράξη όσα είπαμε πιο πάνω.