Θέα προς Ντεληδήμι (αριστερά), Σουφλί και ΣαλαγιάννηΜε αφετηρία το μικρό χωριό Λεοντίτο ξεκινήσαμε την ορειβατική μας εξόρμηση στις κορφές των Αγράφων. Η ομάδα ξεκίνησε με το πρώτο φως να ανηφορίζει από τον χωματόδρομο προς Μέγα Στάνο και τα λιβάδια κάτω από την κορυφή Σαλαγιάννη ή Ασημόραχη κατά τους ντόπιους.

Η ανάβαση στην κορυφή Σαλαγίαννη (2130 μ) ήταν επίπονη αλλά η θέα της κορυφής μας αποζημίωσε. Στο βάθος φαινόταν τα Τζουμέρκα, ο Κοκκινόλακος, το Μπαλτενέσι, η Αφορισμένη, το Ντεληδίμι και μια θάλασσα από κορφές απλωνόταν γύρω μας. Μόλις ξεκουραστήκαμε λίγο κατηφορίσαμε την κόψη και στην συνέχεια τραβερσάραμε την πλαγιά για να βρούμε ένα πέρασμα να μας οδηγήσει στον μεγάλο αυχένα κάτω από το Σουφλί χωρίς να χάσουμε υψόμετρο. Ο χαλιάς κάτω από τις τελευταίες απότομες μύτες του Σαλαγιάννη ήταν μονόδρομος για να βγούμε στον αυχένα.

Τα  Λακκώματα και ο αυχένας ανάμεσα στο Σουφλί και Σαλαγιάννη

Φτάνοντας στον αυχένα για μια ακόμη φορά η εικόνα ήταν πανέμορφη, από την μία τα Λακκώματα με τις εναπομένουσες χιονούρες και από την άλλη το Ασπρόρεμα. Στη συνέχεια ακολούθησε το ανέβασμα για το Σουφλί, δύσκολο με περάσματα δευτέρου βαθμού. Ο ουρανός είχε αρχίσει να μαζεύει σύννεφα γι' αυτό δεν συνέχισαμε όλοι μαζί και η ομάδα χωρίστηκε. Μια ομάδα κατηφόρισε προς τα Λακκώματα να βρει το μονοπάτι προς τον δρόμο και το χωριό ενώ η δεύτερη ομάδα ξεκίνησε να σκαρφαλώνει την απότομη κορυφή ώστε να προλάβει να φτάσει στο Ντεληδήμι γρήγορα πριν ο καιρός γίνει απαγορευτικός.

 Ασημόραχη προς κορυφή ΣαλαγιάννηΚορυφή Σουφλί

Αφού καταφέραμε και ανεβήκαμε στο Σουφλί η κορυφογραμμή μας οδήγησε γρήγορα και εύκολα στο Ντεληδήμι (2.163μ) που για καλή μας τύχη είχε καθαρίσει από τα σύννεφα που είχαν μαζευτεί και για μια τελευταία φορά απολαύσαμε το Αγραφιώτικο τοπίο, πριν πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής προς το χωριό.

Λίμνη Στεφανιάδα

Δείτε τη διαδρομή μας εδώ.