Για το πρώτο μέρος με γενικές πληροφορίες για το πιολέ πατήστε εδώ

Η επιλογή του πιολέ είναι μια διαδικασία σύνθετη κατά την οποία πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας διάφορες παραμέτρους. Το σωστό πιολέ για τη δραστηριότητα που κάνουμε μας εξασφαλίζει όχι μόνο άνεση αλλά και ασφάλεια. Ας δούμε αναλυτικά κάποιες από τις παραμέτρους.

 

 


Επιλογή Μήκους

Το μήκος του πιολέ μετριέται από την αιχμή μέχρι την κορυφή της κεφαλής και κυμαίνεται από 50 - 70 εκ. με διαβάθμιση ανά 5 εκ.. Το σωστό μήκος του πιολέ βασίζεται στο ύψος μας αλλά και στη δραστηριότητα που θέλουμε να κάνουμε.

Με βάση το ύψος όταν στεκόμαστε χαλαροί και κρατάμε το πιολέ στο χέρι μας, από την κεφαλή, θα πρέπει αυτό να φτάνει στον αστράγαλο. Έτσι για παράδειγμα για την επιλογή ενός πεζοπορικού πιολέ κάποιος με ύψος 1,70 θα πρέπει να πάρει ένα πιολέ 60εκ. και ανάλογα ένας πιο ψηλός ένα μακρύτερο.

Τώρα μια άλλη παράμετρος που θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν είναι η δραστηριότητα. Τα μεγάλου μήκους πιολέ είναι κατάλληλα για πεζοπορία σε χιόνι με μικρές κλίσεις και για να χρησιμοποιηθούν σε τεχνικές αυτοδιάσωσης. Όμως ένα υπερβολικά μακρύ πιολέ δεν επιτρέπει εύκολους χειρισμούς κατά τη διάρκεια του self arrest και μπορεί να μας φύγει από το χέρι. Από την άλλη τα τεχνικά πιολέ που χρησιμοποιούνται στην παγοαναρρίχηση έχουν συνήθως μήκος μικρότερο των 60εκ τα οποία όμως δεν προσφέρουν μεγάλη βοήθεια σε περίπτωση αυτοδιάσωσης. 

Επιλογή βάρους

Ένα ελαφρύ πιολέ από αλουμίνιο είναι ιδανικό για μια πεζοπορία στο χιόνι ή διάσχιση και τρεκ σε χιονισμένο πεδίο. Όμως από την άλλη δεν έχει τόσο μεγάλη αντοχή και δεν μπορεί εύκολα να διαπεράσει το παγωμένο χιόνι. Σημαντικό ρόλο παίζει και το σωστό ζύγισμα του πιολέ για να έχουμε ξεκούραστο κράτημα και αποτελεσματικό χτύπημα στο χιόνι.

Διάφορα κράματα από ατσάλι είναι μεν πιο βαριά  όμως είναι πιο σταθερά, σίγουρα και εύχρηστα μιας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πεζοπορία και ορειβασία σε κλίσεις με σκληρό - παγωμένο χιόνι.

Βέβαια καθώς εξελίσσεται η τεχνολογία των υλικών δημιουργούνται νέα υλικά όπως τα ανθρακονήματα που εκτός από το μειωμένο βάρος προσφέρουν μεγάλη ανθεκτικότητα.

Επιλογή υλικού

Το υλικό κατασκευής του πιολέ παίζει σημαντικό ρόλο στην επιλογή του μιας και καθορίζει το βάρος του, την ανθέκτικότητά του και παράλληλα τη χρήση του. 

  • Ατσάλι. Το πιο διαδεδομένο υλικό σήμερα. Είναι από τα πιο ανθεκτικά υλικά με μέτριο βάρος. Είναι κατάλληλο για self arrest και εισχωρεί πολύ καλά σε σκληρό χιόνι. Οι αξίνες από ατσάλι είναι πιο κατάλληλες για πάγο και μεικτές διαδρομές.
  • Αλουμίνιο. Είναι πιο ελαφρύ από το ατσάλι ή το τιτάνιο όμως η αντοχή του είναι σαφώς μικρότερη. Το μικρό του βάρος το κάνει ιδανικό για χρήση σε ορισμένες περιπτώσεις όπου δεν θα δοκιμάσουν τις αντοχές του. Ορειβατικό σκι, απλή πεζοπορία σε χιόνι είναι ιδανικές δραστηριότητες για ένα πιολέ από αλουμίνιο.
  • Τιτάνιο. Ελαφρύτερο από το ατσάλι και βαρύτερο από το αλουμίνιο έχει το μειονέκτημα πως λυγίζει πιο εύκολα.
  • Ανθρακονήματα. Ένα από τα πιο σύγχρονα υλικά με αποδεδειγμένη αντοχή. Βέβαια ενώ μειώνουν δραστικά το βάρος (υπάρχει μοντέλο που ζυγίζει λιγότερο από 200γρ), η τιμή τους φτάνει στο ζενίθ. 

Βαθμοί CEN 

Οι βαθμοί CEN μπορούν να μας βοηθήσουν να επιλέξουμε το σωστό πιολέ για εμάς και τη δραστηριότητά μας. Όλα τα πιολέ αναγράφουν είτε B είτε Τ βαθμό.

  • Β (basic) έχουν όλα τα πεζοπορικά πιολέ, το οποίο σημαίνει απλά πως είναι πιο ελαφριά, οικονομικότερα και με μικρότερη ανθεκτικότητα άρα δεν είναι κατάλληλα για σκαρφάλωμα.
  • Τ (technical) έχουν όλα τα τεχνικά πιολέ που είναι πιο βαριά, ακριβά και πιο ανθεκτικά. Πολλές φορές στα τεχνικά πιολέ υπάρχει ξεχωριστή βαθμολογία για το στέλεχος και την αξίνα. Μια B αξίνα είναι πιο λεπτή και εύκαμπτη με αποτέλεσμα να διαπερνά τον πάγο πιο εύκολα. Μια Τ αξίνα είναι πιο χοντρή και σκληρή, κάνοντάς την ιδανική για μεικτή αναρρίχηση.

Επιλογή ιμάντα

Σχεδόν σε όλα τα πιολέ ο ιμάντας αποτελεί απαραίτητο αξεσουάρ μιας και μας βοηθάει να μην το χάσουμε σε περίπτωση που γλιστρήσει, αλλά και σε περίπτωση αυτοδιάσωσης. Είναι ελάχιστες οι περιπτώσει που σε τεχνικά πιολέ παραλείπεται ο ιμάντας για πρακτικούς λόγους, όμως και πάλι ο χρήστης ρισκάρει να χάσει ένα σημαντικό εργαλείο. Η επιλογή μήκους βασίζεται στη δραστηριότητα όμως σε μεγάλο ποσοστό είναι θέμα προσωπικής προτίμησης. Ένας μακρύς (ίσος με το μήκος του πιολέ) ιμάντας προτείνεται σε όσους ασχολούνται με την τεχνική ορειβασία ή θέλουν να κινηθούν σε πλαγιές με μεγάλη κλίση μιας και τους επιτρέπει να εναλλάσσουν πιο εύκολα το πιολέ μεταξύ των χεριών τους. Ο κοντός ιμάντας είναι ιδανικός για όσους θέλουν να διασχίσουν παγετώνα ή να σκαρφαλώσουν σε τεχνικές πλαγιές μιας και επιτρέπει την γρήγορη ανάκτηση ελέγχου μετά από πτώση.

Σωστώ τοποθέτηση πιολέ στο σακίδιοΜεταφορά πιολέ 

Συνήθως όλα τα σακίδια διαθέτουν ειδικούς ιμάντες ή θηλιές όπου προσαρμόζεται το πιολέ. Αυτά βρίσκονται στη βάση και την κορυφή του σακιδίου όπου τοποθετείται το πιολέ όταν δεν το χρειάζεστε κατά τη διάρκεια της ορειβασίας. Κατά τη διάρκεια ταξιδιού απαγορεύεται να μεταφέρετε το πιολέ, όπως και το κραμπόν, στη χειραποσκεύη παρά μόνο στην κανονική σας αποσκευή. Αφού σιγουρέψετε πως είναι ασφαλισμένο καλά στη θέση του, προστατέψετε όλα τα αιχμηρά μέρη είτε με ειδικά προστατευτικά που υπάρχουν στο εμπόριο είτε χρησιμοποιώντας χαρτόνι και κολλητική ταινία. Τέλος στο εμπόριο μπορείτε να βρείτε ειδικές κασετίνες όπου τοποθετούνται τα πιολέ μαζί με άλλα υλικά αναρρίχησης.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε πως μπαίνει σωστά το πιολέ στο σακίδιο.

  

Για το τρίτο μέρος για τη χρήση του πιολέ πατήστε εδώ.

Πηγές:

https://www.rei.com/learn/expert-advice/ice-axe.html

https://www.outdoorgearlab.com/topics/snow-sports/best-ice-axe/buying-advice

https://www.ems.com/f/ea-how-to-choose-an-ice-axe.html