Για το πρώτο μέρος με γενικές πληροφορίες για το πιολέ πατήστε εδώ και για το δεύτερο για την επιλογή πιολέ εδώ

Έφτασε η ώρα που έχουμε επιλέξει και αγοράσει το πιολέ μας. Όμως τώρα τι γίνεται; Πώς το χρησιμοποιούμε; Πώς το κρατάμε; Ίσως να φαίνονται απλές αυτές οι ερωτήσεις όμως τα πράγματα πρέπει να γίνουν σωστά. Εδώ θα δούμε κάποιες από τις χρήσεις που μπορεί να έχει το πιολέ και σίγουρα διαβάζοντας μόνο αυτό το άρθρο δεν είμαστε έτοιμοι να χειριστούμε σωστά το πιολέ. Είναι ένας γενικός οδηγός που δεν μπορεί να υποκαταστήσει σε καμία περίπτωση μια σχολή χειμερινού βουνου.

Σωστό κράτημα

Φανταστείτε την εξής περίπτωση: περπατάτε σε μια πλαγιά με χιόνι και αρχίζετε να αναρωτιέστε εάν πρέπει να βγάλετε το πιολέ σας. Η απάντηση κατά 99% είναι πως έπρεπε να το είχατε ήδη κάνει. Βασικός κανόνας είναι να μην πιάνουμε το πιολέ με γυμνά χέρια παρά μόνο με γάντια, όχι χούφτες, για να μπορούμε να χρησιμοποιούμε όλα τα δάχτυλα ξεχωριστά.

Όταν περπατάμε κρατάμε το πιολέ από την κεφαλή με την αξίνα να κοιτάζει πίσω και το φτυάρι μπροστά. Ο αντίχειρας βρίσκεται κάτω από το φτυάρι, ο δείχτης σταθεροποιεί το στέλεχος και τα υπόλοιπα δάχτυλα κάτω από την αξίνα. Και ποτέ δεν ξεχνάμε πως κρατάμε το πιολέ με το χέρι που βρίσκεται προς τη μεριά της πλαγιάς. 

Ανεβαίνοντας με ζιγκ - ζαγκ 

Ανοίγουμε βήματα με το πλαϊνό του παπουτσιού και αλλάζουμε χέρια στο πιολέ ώστε να βρίσκεται πάντα στη μεριά πλαγιάς. Να θυμάστε πως βρισκόμαστε σε σταθερή θέση όταν το πόδι που βρίσκεται προς τη μεριά της πλαγιάς είναι πάνω και μπροστά από το άλλο πόδι. Τότε είναι η κατάλληλη στιγμή να αλλάξουμε θέση στο πιολέ και να το βάλουμε πιο μπροστά.

Απευθείας ανάβαση σε πλαγιά

Όταν ανεβαίνουμε σε πλαγιά χωρίς να κάνουμε ζιγκ - ζαγκ ανοίγουμε βήματα πατώντας δυνατά μέσα στο χιόνι με πλάτος όσο περίπου το μισό μας παπούτσι. Κρατάμε το πιολέ στο πιο δυνατό μας χέρι και αν αυξηθεί η κλίση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τα δύο μας χέρια.

Κατάβαση

Σε περίπτωση που το χιόνι είναι μαλακό μπορείτε να κατεβείτε κοιτώντας προς τα κάτω και ανοίγοντας βήματα με τη φτέρνα και κρατάμε το πιολέ στο πιο δυνατό χέρι. Εάν τώρα το χιόνι είναι σκληρό και η κλίση μεγάλη κατεβαίνουμε κοιτώντας την πλαγιά με το πιολέ στο πιο δυνατό χέρι.

Αυτοδιάσωση

Το πιολέ είναι το εργαλείο που θα μας προστατέψει από ένα χτύπημα ή μπορεί ακόμα και να μας σώσει τη ζωή. Είναι πολύ σημαντικό όσοι κινούνται στο χειμερινό βουνό να είναι γνώστες των τεχνικών της αυτοδιάσωσης. Αναλυτικά μπορείτε να δείτε τις τεχνικές εδώ.

Άνοιγμα βημάτων

Για να ανοίξουμε βήματα με το πιολέ το κρατάμε στο χέρι που βρίσκεται προς την πλαγιά και με το φτυάρι διώχνουμε το χιόνι που υπάρχει και δημιουργούμε μια πλατφόρμα στην οποία μπορεί να χωρέσει η μπότα μας. Η κίνηση είναι η εξής: χτύπημα - βήμα - χτύπημα - βήμα - χτύπημα - βήμα.

Έλεγχος για κρεβάς

Για να ελέγξουμε για κενά, κάνουμε τρύπες στο χιόνι σε ένα τόξο 180ο μπροστά μας. Χιόνι που βουλιάζει είναι σήμα κινδύνου όπως και κομμάτια χιονιού με διαφορετικό χρώμα.

Κατασκευή ρελέ ή άγκυρας με πιολέ

Για να φτιάξουμε άγκυρα με το πιολέ θάβουμε το πιολέ οριζόντια στο χιόνι με ένα ιμάντα στη μέση. Κάνουμε μία σχισμή στο χιόνι ώστε ο ιμάντας να βγαίνει έξω προς τη φορά του τραβήγματος και δενόμαστε σε αυτόν.

Κατασκευή τροχαλίας με πιολέ

Για να κάνουμε τροχαλία με το πιολέ το βάζουμε μέσα μέχρι την κεφαλή. Προσαρμόζουμε τη γωνία του στελέχους προς τη μεριά της κλίσης. Με τη μπότα μας πατάμε το πιολέ μέσα στο χιόνι ενώ τοποθετούμε και καραμπίνερ.

Κατασκευή χιονότρυπας

Το πιολέ θα μας βοηθήσει να φτιάξουμε μια χιονότρυπα σε περίπτωση εκτακτής ανάγκης ειδικά όταν το χιόνι είναι πολύ σκληρό και το πλαστικό φτυάρι δεν μπορεί να σκάψει.

Πηγές:

https://www.timeoutdoors.com/expert-advice/walking/winter/how-to-use-an-ice-axe

https://www.ukclimbing.com/articles/skills/essential_winter_skills_walking_with_an_ice_axe-7018

https://www.backpacker.com/gear/learn-how-to-use-an-ice-axe